veol.hu/Molnár Sándor | 2021.05.31. 14:00
Gyereknapi kívánságok teljesültek a Veszprémi Állatkertben
Öröm volt látni, hogy ismét hosszú sor kígyózott a Veszprémi Állatkert előtt szombaton délelőtt. Két család azonban különleges okból jöhetett az állatkertbe, hiszen két kisfiú gyermeknapi kívánsága vált valóra.

Az Ősiből érkezett, 3 és fél éves Kovács Dusán gyűrűsfarkú makikat etethetett, míg az első osztályos Ring Zalán találkozhatott Csizmadia Károly zoopedagógussal, aki számos érdekességet mutatott meg a zirci kisfiúnak.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Dusán anyukája, Balogh Judit azzal a kéréssel kereste meg a Napló szerkesztőségét, hogy gyereknap alkalmából segítsünk meglepni kisfiát egy különleges állatkerti élménnyel. A 3 és fél éves kisfiúról kiderült, hogy nagy rajongója az állatoknak. A szülei már két hónapos kora óta járnak vele a rendszeresen a Veszprémi Állatkertbe, ahol „sokáig” csak a játszótér érdekelte, de körülbelül kétéves kora óta az állatok megszállottja lett a kisfiú, akit a családban csak „a kis David Attenborough”-nak hívnak. Az apróság már fejből ismeri az állatkerti útvonalakat, pontosan tudja, hogy melyik állatot hol találja, felismeri őket és tudja, hol élnek és mivel táplálkoznak.

A kis Dusán apukájával a gyűrűsfarkú makik társaságában
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Dusán kedvencei a gyűrűsfarkú makik, ezért őket szerette volna megetetni. Török László állatkert-igazgató segítségével a kisfiú bejuthatott a mókás emlőscsapat szabadtéri kifutójába, ahol apukája ölében ülve banán-, narancs-, alma- és répaszeletekkel kínálhatta a – finom csemegék miatt – nagyon lelkes makikat. A kisfiú nagyon élvezte a közeli találkozást a főemlősök rendjébe tartozó kattákkal, és egy kicsit sem félt tőlük. Elárulta azt is, hogy állatorvos szeretne lenni, ha majd felnő, hogy gyógyíthassa az állatkerti állatokat. A vidám találkozó után Török László is meglepetésben részesült, hiszen Dusán ajándékokat készített az állatkert-igazgató számára.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ring Zalán a szüleivel és négyéves tesójával, Lehellel érkezett az állatkertbe. A zirci kisfiú kívánsága az volt, hogy megismerhesse Csizmadia Károly bácsit, és beszélgethessen vele a természetről és az állatokról. Mint kiderült, a Veszprémi Állatkert zoopedagógusa volt Zalán apukájának a kedvenc tanára 20 évvel ezelőtt.

A hétéves kisfiúról kiderült, hogy sokat kirándul a családjával, nagyon szeretnek túrázni, és rengeteg természetfilmet néznek meg együtt. Gyakran látogatják a Bakonyi Természettudományi Múzeum programjait is, és Zalán a Naplóban mindig megnézi, milyen madárról ír Vasuta Gábor, de ismeri Máté Bence természetfotós nevét is, nagy kedvencei pedig az albatroszok.

Zalán a szüleivel és testvérével Csizmadia Károly zoopedagógus társaságában az állatkertben
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A gyereknapi meglepetés keretében a család ellátogathatott „Böbe majom tanodájába”, azaz a zoopedagógiai oktató- és kiállítóházba. Csizmadia Károly olyan érdekességeket mutatott meg a fiúknak, mint az állatkert egykori ázsiai elefántjának, Suzynak a koponyája és csontjai, láthatták Európa legnagyobb madarát, egy túzokot, előkerült és kiterítették a földre egy sárga anakonda bőrét is. Zalán összehasonlíthatta tenyérméretét Döme – a kamcsatkai barna medve – mancsának méretével, illetve láthatta Alex, az alaszkai fehér farkas koponyáját és bundáját is, hogy csak néhányat említsünk az érdekességek közül.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Karcsi bácsit meglepte és nagy megtiszteltetésként érte, hogy egy kisfiú vele szeretett volna találkozni gyereknap alkalmából. Meghatottan mesélte el, hogy mindig is úgy akart tanítani, hogy valami nyomot hagyjon a tanítványaiban. Hogy rajta keresztül jobban megismerjék a természetet, és megtanítsa őket annak szeretetére és megbecsülésére. A hétéves Zalánt nagyon tájékozottnak ismerte meg, aki néhány perc után már be tudta fejezni azokat a mondatokat, amelyeket Karcsi bácsi az állatokról mesélve elkezdett.

Zalánról kiderült még, hogy már hároméves kora óta természetfilmes szeretne lenni. Kisöccse, Lehel pedig a terveik szerint az asszisztense lesz majd. A Csizmadia Károllyal történt izgalmas találkozást követően a fiúk azt is nagyon várták már, hogy megismerhessék az állatkert újdonságait, mert eltelt néhány év azóta, hogy legutóbb itt jártak.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva