Marton Attila | 2021.07.30. 17:00
Hat napig a kortárs tánc fővárosa lesz Veszprém
Hazai és külföldi kortárs táncprodukciók sora várja a látogatókat augusztus 31-től hat napon keresztül Veszprémben a XXIII. Nemzetközi Kortárs Fesztiválon.

Vándorfi László, a fesztivált szervező Pannon Várszínház igazgatója felidézte, a program indulásakor a veszprémi Tánc fesztiválja volt országosan az első kortárs táncfesztivál, amelyet azóta országszerte több hasonló kezdeményezés követett. Kiemelte, ahogy a korábbi években, az idei XXIII. fesztivál is összművészeti programot kínál. A hangsúly a kortárs táncon lesz, de a műfajhoz kapcsolódó fotókiállítás, fénykiállítás, irodalmi program és filmvetítés is szerepel a programok között. A rendezvény történetében először szerveznek családi napot: a Veszprém Arénában a hatnapos fesztivál egyik záróakkordjaként hozzák közelebb a táncművészetet a gyermekekhez. Ezen a helyszínen például a Duda Éva Társulat táncot cirkusszal vegyítő előadását, valamint egy artistaduó produkcióját is láthatják a nézők.

Horváth Csaba, a rendezvény művészeti vezetője kiemelte, az utóbbi nyolc hónapban több száz, online megnézett táncelőadás közül választották ki a fesztiválra elhívott produkciókat. Felidézte, építenek arra a hagyományra, amelyet Krámer György korábbi művészeti vezető megteremtett. Horváth Csaba hozzáfűzte, az a céljuk, hogy többségben legyenek a dramatikus, színházi megfogalmazású előadások a fesztiválon. A rendezvényen a programra időről időre visszatérő fellépők – Közép-Európa Táncszínház, Frenák Pál Társulat – mellett a progresszív irányvonalat képviselő művészek – Góbi Rita, Fehér Ferenc – is bemutatkozik a fesztiválon, valamint izgalmas külföldi produkciókat is láthat a közönség.

Ertl Péter, Németh Rajmund, Vándorfi László, Horváth Csaba és Gecs Mónika marketingmenedzser a programot ismertető tájékoztatón
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az előadásokat idén is zsűri értékeli Pongor Ildikó táncművész vezetésével, a grémium tagja lesz M. Tóth Géza filmrendező, Hegyeshalmi László festőművész, Fuchs Lívia tánctörténész és Kerekes Blanka fuvolaművész.

Németh Rajmund, a veszprémi EKF 2023 program kulturális projektmenedzsere arról beszélt, a kulturális fővárosa címet korábban betöltő településekkel kezdtek együttműködésbe annak érdekében, hogy a fesztivál nemzetközi kínálatát erősítsék. Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója elmondta, a fesztivál megrendezéséhez szakmai támogatást adnak, például közreműködtek abban, hogy két friss előadás – a Szegedi Kortárs Baletté és Duda Éva Társulatáé – bemutatkozzon a rendezvényen. A fesztivál közel harminc programját négy veszprémi helyszínen rendezik meg augusztus 31. és szeptember 5. között.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva