Marton Attila/veol.hu | 2023.03.11. 12:00
Hatalmas festett baglyok színesítik a veszprémi épületet
Leleplezték a Hotel Veszprém falára készült erdei fülesbaglyokat több emelet magasságban ábrázoló festményt.

A tűzfalfestmény a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) együttműködésében készült el. Mészáros Zoltán, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. főtanácsadója elmondta, az EKF és a MOME által közösen szervezett City of Light elnevezésű egyetemi kurzuson több mint tíz hallgató vett részt. A fiatalok feladata az volt, hogy a fényre és

a fényfestésre alapozva tervezzenek művészeti alkotásokat Veszprém meghatározó épületeire, tereire, amelyek szeretethetőbbé, viccesebbé és bájosabbá teszik a várost.

Részletgazdag ábrázolás egy épületen Veszprémben
Fotó: Nagy Lajos/veol.hu

Világítani fog a szemük

A tervek közül Perecz Annabella hallgató alkotása készült el a város legforgalmasabb pontján, a hotel épületének északkeletre néző oldalfalára. A tervező – aki korábban a MOMÉ-n tanult, jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció szakos hallgatója – elmondta, az alkotás grafikai világát az 1950-es években alkotó John Hanna művei ihlették, aki gyakran készített kevés színből, de részletgazdagon illusztrált állatábrázolásokat. Az alkotó elárulta azt is,

április végétől a baglyok szeme éjjelente világítani fog a beépített fényeknek köszönhetően.

A két szülőből és négy fiókából álló bagolycsalád ábrázolásában a madarak tollai apró fehér vonalakként rajzolódnak ki fekete alapon, az éjszakai erdők világát kék-sárga színkombináció illusztrálja. Mint köztudott, a fülesbagoly a tudomány és a bölcsesség szimbóluma.

Fotó: Nagy Lajos/veol.hu

Az erdei fülesbaglyok a városokban telelnek

Jankovits Barnabás, a kivitelező Neopaint Works vezetője arról beszélt, nagy kihívást jelentett számukra a baglyok részletgazdagsága a tűzfalfestmény készítése során. Elmondta, a festést minden apró részletében a tervező által megálmodott grafikához hűen készítették el.

Török László, a Veszprémi Állatkert igazgatója elmondta,

az erdei fülesbaglyok Magyarországon védettek és a városokban telelnek,

2020-ban – amikor az év madara volt hazánkban – például a Cholnoky Jenő Lakótelepi Óvoda udvarára fészkeltek be.

Forrás: veol.hu

Nyitókép: Nagy Lajos/veol.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva