2018.11.10. 21:33
Hatalmas vásár, értékes vásárfia
"Természet íze, vidék portékája" a Bakony expó szlogenje. A Veszprém Arénában tartott háromnapos vásárba a térség kistermelői és kézművesei hozták el termékeiket.

Már helyet is nehezen találni szombat délután a Veszprém Aréna parkolójában, olyan sokakat érdekel a Bakony expó, mely az elmúlt öt év alatt Veszprém egyik turisztikai attrakciójává vált. A 600 forintos belépőjegy megfizetése után a további költési lehetőség végtelen, az ember azt sem tudja hová kapja a fejét. Az aréna előtti sátorban és körülötte a gasztro-udvar található, ahol Veszprém trendi éttermei mellett, mint például a Gusto13, helyet kapott a város népszerű ebédelőhelye az Ízlelő is, így pénztárcától függően lehet választani.

Kint egész nap disznófeldolgozás zajlik, lehet friss kolbászt, hurkát vásárolni. Én (mivel hétköznapokon az Ízlelőben gyakran megfordulok) most kirúgok a hámból és a Gusto vargánya- krémlevesét és az év food truck-jánakválasztott BazsaLicom Food Truck pesto-s csirkés szendvicsét kóstoltam, és mindkettő nagyon ízlik.

Bent az arénában végtelen kanyargó sorokban kistermelők és kézművesek kínálják portékáikat, mint Jakab Ibolya marketingmenedzsertől megtudom, idén 141 kiállítót tudtak fogadni, ezek döntő része a megyéből érkezett.

Találkozom Kovács Miklóssal a petendi pálinkással, aki elképesztő 40 és 60 fokos pálinkákat készít saját tervezésű pálinkafőzdéjében, melyek illatosak és hosszú gyümölcsös utóízzel rendelkeznek. De vannak húsosok, sajtosok, borosok, sörösök, mézesek, szappanosok, pékek, keramikusok, és van strucc- kolbász, füstölt fürj tojás olivaolajban, elképesztő finom grillázs Veszprémből, csipkézett mindenféle tojások, bőrdíszművesek, sőt egy mézboros is.

Bár erre az utolsóra a térség borászai alighanem ferde szemmel néznek, mert hát bort nem szőlőből inkább csak ott készítenek ahol a szőlő nem terem meg, igaz erre nagyon gonoszan lehet mondani, hogy a mézbor Kecskemétről érkezett.

Bár elsőre úgy tűnik, hogy ez a kiállítás a fogyasztás ünnepe, Jakab Ibolya elmondja azt is, hogy a rendezvény alapvetően azért született, hogy a termelők és a fogyasztók egymásra találhassanak, és később közvetlenül keressék egymást. Én is veszek egy finom házikolbászt Tusjak Tamás Győrzámolyi kistermelőtől. Győrzámoly ugyan Veszprémtől messze van, de elmondja, hogy kint vannak vasárnaponként Káptalantótiban a piacon, de akár futárral is elküldik az árut.

Ami nagyon tetszik az az, hogy ez nem átverés: a termelők állnak a pultban és bár látszik, hogy szombat estére elég fáradt mindenki, azért készségesen elmagyarázzák termékeik tulajdonságait. Vasárnap este hatig tart még a vásár, és tényleg jó programok is lesznek. A nagymama portája programban vasárnap többször is főz Kocsis Bálint a Terasz séfje, méghozzá Gulyás Péterrel és Iváncsik Gergellyel a Veszprém klasszis kézilabdázóival, de lesz csipkebogyó lekvár- főzés, mesterségek bemutatója, állatsimogató és népi játékok játszóháza is.

Ilyen az expo:

A tojásokról Bácsi Gabriella beszélt, a viseletet Vastag Richárd mutatta be.

Kép és szöveg: Sági Ági

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva