likeBalaton.hu | 2023.02.24. 19:45
„Házhoz visszük a világ kulturális élményeit”
Az egész világ érkezik Veszprémbe és környékére 2023-ban: 29 várossal ismerkedhetünk meg, akik kéthetente egymást váltva mutatják be a távoli földek dallamait, ízeit, alkotóit.

Az InterUrbán összművészeti programsorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa zászlóshajó projektje. Kéthetente egy-egy külföldi város vendégművészei hoznak változatos programokat a régióba. Az InterUrbánnal egy valódi világ körüli utazásra indulunk anélkül, hogy elhagynánk Veszprémet.

2023-ban kéthetente egy-egy külföldi város vendégművészei hoznak változatos programokat Veszprémbe és a régióba. 50 hét alatt 150 program valósul meg. A szomszédunkba, vagy akár a hozzánk legközelebbi vasútállomásra költözhet egy katowicei fotóművész, egy trencséni énekesnő, de könnyen lehet, hogy finnországi muminokkal is találkozhatunk Tamperéből. Nem csak Veszprémben, hanem a Balaton-parton, egy árnyas bakonyi faluházban váratlanul belefuthatunk egy sevillai flamenco gitáros estbe, vagy akár egy ibaguéi fiesztába, ahol olyan hagyományos kolumbiai népzenével és tánccal ismerkedhetünk meg, mint a “bunde”, “bambuco” vagy “pasillo”. A zenéé a főszerep, de mindegyik város hoz magával valamit, amire különösen büszke: a képzőművészettől a sportig vagy a gasztonómiáig szinte minden megtalálható az egész éves programsorozatban.

Mi köti össze Veszprémet Sevillával, Ghenttel, vagy a jamaikai Kingstonnal? Többek között erre a kérdésre kaptunk választ Horváth Szilviától, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kulturális projektmenedzserétől. – Ezek a városok az UNESCO Zenei Városok hálózatának tagjai. A zene szerepe kiemelkedő a mindennapjaikban, hiszen nem telik el úgy egy hét, hogy ne lenne zenei program kicsiknek és nagyoknak, amatőröknek és profiknak. Világszerte, közel 60 város – Veszprém 2019 óta egyedüli magyarként – viseli büszkén az UNESCO Zene Városa címet, közülük kerül ki az InterUrbán alkotta kulturális mozaik legtöbb főszereplője. Testvérvárosok, melyekkel több évtizedes közös barátságra tekintünk vissza, volt és leendő Európa Kulturális Fővárosa címet büszkén viselő városok szintén megérkeznek Veszprémbe.

– A vendégvárosokat úgy válogattuk össze, hogy szoros kötődésük legyen Veszprémhez: UNESCO zene városai, korábbi-jelenlegi-jövőbeli Európa Kulturális Fővárosa cím birtokosai, valamint Veszprém testvérvárosai szerepelnek a listában – tudtuk meg a projektmenedzsertől, aki elmondta: – A fő fókusz a zenei programokon van, azonban emellett olyan egyéb, összművészeti attrakciókat szeretnénk elhozni, amellyel széles körben be tudjuk mutatni az éppen aktuális vendégváros kultúráját. Olyan szerteágazó művészeti stílusokból szemezgethetnek az érdeklődők, mint az irodalom, a színház, a tánc, a gasztronómia és a képzőművészet. Szervezünk író-olvasó találkozókat, érkeznek utcaszínház produkciók, lesznek workshopok, és filmvetítések is. Minden vendégváros kéthetes intervallumban mutatkozik be, a következő 2 hónapban 5 vendégváros művészei érkeznek majd. Figyelünk a sokszínűségre, ugyanúgy helyet kap a programsorozatban több színházi produkció, dokumentumfilm vetítés is, mint mondjuk egy tapas készítő, írói és zenei edukációs workshop vagy egy fotókiállítás, illetve egy képregényírói közönségtalálkozó.

A sorozatot Kaunas nyitotta meg január közepén, a 2022-es kulturális főváros delegáltjai jelképesen átadták a stafétát Veszprémnek. Az ünnepi évet többek között olyan egyedi élmények indították, mint a litván loop művész Daumantas Lukošiūnas koncertje, aki egyszemélyes zenekarként lopta be magát a közönség szívébe. Decemberben a búcsúzás pedig Bad Ischl művészeivel zajlik majd, akik 2024-ben átveszik Európa Kulturális Fővárosa címet.

– Mindenkit szeretettel várunk, akit érdekelnek a programok – emelte ki Horváth Szilvia. – Elsősorban természetesen a veszprémi és Bakony-Balaton régió lakosait szólítjuk meg és szeretnénk őket elcsalogatni az eseményekre, de jó lenne elérni a Dunántúl és az egész ország közönségét is. Reményeink szerint a nyári időszakban a rendezvényeink eljutnak azokhoz a turistákhoz is, akik Veszprémbe és a Balatonhoz érkeznek. Bízunk benne, hogy mind Veszprémben, mind a régióban fel tudjuk kelteni az emberek figyelmét a programokra, és kedvet kapnak hozzá, hogy akár rendszeresen ellátogassanak az eseményekre. A régiós helyszíneken megvalósuló programokkal kifejezetten a régió kisebb településein élőknek szeretnénk kedveskedni, hogy szinte ki se kelljen mozdulniuk az otthonukból, mi „házhoz” visszük nekik a világ kulturális élményeit.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva