Horváth Virág | 2020.06.27. 08:00
Újdonságokkal és rengeteg programmal készül a szezonra a Művészetek Háza
A megszokott nyitvatartással kedden újra megnyitotta kapuit a Művészetek Háza Veszprém, ahol a karantén utáni időszakra meglepetésekkel, programokkal is készülnek. Az újranyitásról Hegyeshalmi Lászlóval, a Művészetek Háza Veszprém igazgatójával beszélgettünk.

Az elmúlt időszak, a járványhelyzet és veszélyhelyzet nemcsak a látogatók hiánya miatt, hanem az online átállás nehézségei okán is nagyon megterhelő volt az intézmény számára. Hegyeshalmi László elmondta, a kapcsolattartás és az érdeklődés fenntartása online komoly feladatot jelentett. Nemcsak a kiállítások bemutatására korlátozódtak az online tevékenységeik, de interaktív játékokkal is színesítették ezt az időszakot.

– Nagyon vártuk már ezt az időszakot, amikor hagyományos üzemmódban dolgozhatunk. Ennek ellenére sokmindenre alkalmas volt ez az időszak: rendeztük a digitális és fizikai archívumainkat, a könyveinket és kiadványainkat föltettük a honlapunkra, aktualizáltuk a szabályozásainkat, selejteztünk, és természetesen előkészítettük azt az időszakot, amikor kinyithatunk – mondta el az igazgató.

A Művészetek Háza egész éves tervét átprogramozta, hiszen a veszélyhelyzet miatt elmaradtak kiállítások, könyvbemutatók, a könyvhét, valamint a Múzeumok Éjszakája is. Az intézmény kiemelten odafigyel az év minden napján arra, hogy szoros, személyes kapcsolatot ápoljon a veszprémi közönséggel, többek között ezért is érintette rosszul őket a digitális térbe kényszerülés.

– Az alapvető filozófiánk, hogy a műtárgyakat eredetiben lehet látni, és ezt semmilyen más csatorna nem helyettesíti. Nagyon fontos a virtuális tér, hiszen olyan múzeumok gyűjteményeit lehet megnézni, ahová sokan nem juthatnak el. Ez izgalmas lehetőség, sok tudást ad, de nem helyettesíti azt az élményt, hogy eredetiben lássa a műtárgyat. A Művészetek Házának ez az egyik legfontosabb küldetése, hogy bemutasson művészeket, gyűjteményeket élőben. Amikor irodalmi, zenei eseményeket vagy helytörténeti előadásokat szervezünk a kiállítóterekben, a közönség óhatatlanul találkozik a képzőművészeti alkotásokkal is, amik felkeltik az érdeklődését. Másrészt a kultúra minden területét igyekszünk kihasználni és bemutatni.

A Veszprémbe látogatók kiemelt célpontja a Művészetek Háza, hiszen a Vár utcán, az Óváros szívében a múzeum kiállítóterei a történelmi múlt hangulatával fonódik össze.

– Ha sorrendet kellene felállítani, akkor a Művészetek Házának az első és legfontosabb a veszprémi közönség. A Veszprémben élőkért vagyunk elsősorban, és azt szeretnénk, ha legalább egyszer mindenki el tudna látogatni hozzánk. Az emberek legtöbbször azt gondolják, hogy a művészet a múltban létező dolog, és a szerzők, alkotók már nincsenek köztünk. Amikor viszont egy kortárs, köztünk élő alkotóval lehet megismerkedni, az szerintem egy felemelő élmény.

A veszélyhelyzet után megmozdultak az emberek, Hegyeshalmi László abban bízik, hogy erős szezon elé néznek.

Júliusban két kiállítást is megnyitnak, elsőként július 11-én szombaton 11-kor a Fényrétegek című kiállítást. Két kortárs alkotó, Borkovics Péter üvegművész és Bullás József festőművész kiállítását a Várgalériában mutatják be.

Július 24-én a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft.-vel közös pályázat Test/Kép/Harmónia című kiállítást nyitják meg. Két kötet is megjelent a Művészetek Háza kiadásában, Botár Attila posztumusz verseskötete, a Mire készültök csillagok, valamint Péntek Imre Megviselt papírmúzeum című képzőművészeti írásokat tartalmazó kötete, amelyek bemutatóját is a közeljövőben tervezi a múzeum.

Virág Zoltán Nyelvi mozaikok és kulturális rezonanciák című tanulmánykötete is hamarosan megjelenik szintén a Művészetek Háza kiadásában, valamint a Györgydeák György életművét feldolgozó album is nyomdában van már.

– Emellett jelenleg három kiállítóterünk látogatható, a Modern Képtár – Vass László Gyűjteményben elsősorban geometrikus szemléletű konstruktív művek találhatók, amelyek a geometrikus alapformákat, intenzív színeket használnak a legkülönbözőbb módokon. Látszik, hogy ez is mennyire változatos tud lenni a művészek habitusától, problémafelvetésétől függően. Ez a kiállítás is megújult, hiszen nem sokkal a veszélyhelyzet előtt rendeztük át a nyolcadik állandó kiállítást, az emeleti galéria részen teljesen új, eddig még nem látott művek vannak elhelyezve. Aki úgy gondolja, hogy már látott mindent, annak is lesz meglepetés. Érdemes ellátogatni ide, nagyon szeretik ezt a teret, mert egy jól bejárható, intim környezet, ami a Tűztorony közvetlen szomszédságában van, így jó kikapcsolódás még gyerekekkel is.

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója az újranyitásról mesélt lapunknak Fotó: Penovác Károly/ veol.hu

 

 

A Dubniczay-palotában a Hiszünk a halál előtti életben című kiállítás látható, amely válogatás az Irokéz Gyűjteményből. Körülbelül az elmúlt harminc év kortárs magyar művészetének fontos és jelentős keresztmetszete ez a kiállítás. Nagyon változatos és sokféle, a hagyományos festészettől egészen a digitális printeken át az interaktív művekig minden megtalálható benne.

Szintén kuriózum a Dubniczay-palota Teguláriuma is, ahová érdemes újra és újra visszatérni, hiszen a gyűjtemény folyton bővül, változik. – Kiderült, hogy Magyarországon nagyon sok szenvedélyes téglagyűjtő van, magánszemélyek és egyesületek, de veszprémi magánszemélyek is rendszeresen hoznak újabb darabokat a gyűjteményünkbe. Az ide behozott téglákat szekértői kezekre bízzák, akik meg tudják határozni a típusát, a korát, és nagy öröm számunkra, hogy az emberek ilyen tevékeny módon is magukénak tekintik a Művészetek Házát.

A Művészetek Háza a legkisebbekre is gondol. Művészet-Multivitamin címmel négy turnusban hirdettek nyári alkotótáborokat, ahol alsó- és felsőtagozatos diákok 5 napon keresztül játékos formában ismerkedhetnek meg a fotózás, irodalom, szobrászkodás, téglavetés és a szitanyomás technikájával is.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva