Juhász-Léhi István/veol.hu | 2023.01.28. 10:00
Holtszezon fesztivál, amire mindenki felfigyel
Veszprém egyik legizgalmasabb „randevúja" lesz az idén a Holtszezon nemzetközi kortárs irodalmi fesztivál, amely immár a második lesz a sorban február 23–26. között. Az esemény a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt irodalmi rendezvénye, amely egy nappal tovább tart, így 4 napon át 13 helyszínen, 101 programmal várják az irodalom szerelmeseit.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Vecsei H. Miklós színművész mesélt a tavalyi fesztiválról, ami, mint fogalmazott, óriási élmény volt számára. Minden produkció telt házas volt, ugyanakkor szerinte annak is van értelme, hogy az irodalom-színház-zene határterületein mozgó szervezőcsapat kitaláljon egy olyan négynapos ívet, ami együtt jelent valamit. Szerinte most az a különlegessége mindennek, hogy az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatban vagyunk, ezért még többet jelent ez a fesztivál is.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kovács Veronika, a Pannon Egyetem hallgatója az első Holtszezonon nem vett részt, ezért különösen örült, amikor tavaly októberben felkérést kapott arra, hogy segítse a fesztivált. Volt kedve — csakúgy, mint szaktársainak —, és bekapcsolódva a szervezésbe, megkezdődött az ötletelés. A végső programra pillantva úgy érzi, hogy nagyon sok fiatal ízlését sikerült lefedniük mind zenei, mind irodalmi téren, de a színház kapcsán is tudnak majd olyat mutatni, ami az idősebb korosztálynak is új lehet.

 

 

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Varga Richárd, a Holtszezon fő szervezője arról beszélt, hogy tavaly gyorsan kellett megszervezniük a Holtszezon fesztivált, így nem is meglepő, hogy sok minden talonban maradt. Fontos, hogy szervezőközösségük bővült, ami az EKF utáni években lehet majd még inkább fontos. Már csak azért is, mert mindenképpen szeretnék megszervezni a fesztivált a elkövetkezendőkben is. Természetesen egy ilyen jellegű rendezvényhez nem könnyű a forrásokat előteremteni, erre eddig az EKF nyújtott lehetőséget. Mint mondta, már tervezik az EKF utáni éveket működésükben. Idén minden programjuk díjtalanul látogatható lesz, ám jövőre bizonyosan lesznek jegyes, fizetős rendezvények is.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A programokról a Veszprém–Balaton 2023 oldalán érdemes tájékozódni, ám megjegyezzük, a magyar krimi lesz a fókuszban a Kunszt!-ban, az Expresszóba a hip-hop költözik, míg Hangvilla a színház terepe lesz. Más mellett képregényrajzolókkal találkozhatnak az érdeklődők a Fügében, az Incognitóban pedig a Poket csapata mutatja meg magát. És mindez csak egy apró szelete a négynapos fesztiválnak.

 

Veszprémbe tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Pesthy Márton/Napló

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva