Marton Attila/veol.hu | 2022.01.30. 10:00
Elképesztő Holtszezon lesz Veszprémben
Ingyenes irodalmi fesztivált rendeznek február utolsó hétvégéjén a megyeszékhelyen.

A rendezvény elnevezése és időzítése nem véletlen

Az év első hónapjaiban kevesebb program várja az érdeklődőket Veszprémben. A szervezők egyik célja a fesztivál létrehozásával, hogy felpezsdítsék a város kulturális életét, egyúttal megszólítsák a fiatalabb korosztályokat.

– A tél utolsó napjain

február 25-27. között közel hatvan program várja az érdeklődőket nyolc belvárosi vendéglátóegységben és szórakozóhelyen

– mondta Varga Richárd, a VEB 2023 Zrt. kulturális projektmendzsere.

Az összművészeti fesztiválon az irodalom kapja a legfőbb hangsúlyt

– Az interaktív beszélgetések és számos workshopjellegű program mellett ugyanakkor koncerteket, színházi előadásokat is láthat a közönség. Bár

szerepelnek a meghívottak között országosan ismert szépírók – például Grecsó Krisztián vagy Háy János – is, a rendezvény elsősorban az irodalom határterületeire összpontosít, így a krimi, a fantasy, a sci-fi műfajára, valamint a képregénykultúrára, továbbá az ifjúsági és gyermekirodalomra.

A helyi elismert szerzők – így Fenyvesi Ottó vagy Géczi János – mellett az olvasók találkozhatnak környékbeli fiatal alkotókkal is, például Éltető Erzsébettel, Korinek Jankával vagy Somogyi Csabával, míg az antikváriumban Móricz Zsigmond-ösztöndíjas szerzők mutatkoznak be – folytatta Varga Richárd.

Holtszezon Kortárs Irodalom Fesztivál Veszprémben Fotó: Veszprém 2023

Holtszezon Kortárs Irodalom Fesztivál Veszprémben
Fotó: Veszprém 2023

Nyári Krisztián irodalomtörténész főz majd az egyik kávézóban

– Az egyik kávézóban a Poket zsebkönyveket kiadó csapat szervez programokat, míg egy étteremben átvitt értelemben és szó szerint is találkozik majd az irodalom és a gasztronómia. Nyáry Krisztián irodalomtörténész és Cserna-Szabó András író nemcsak beszélgetnek az irodalomról, hanem főzni is fognak, amit az érdeklődők megkóstolhatnak. Az író-olvasó találkozókat műhelyfoglalkozások egészítik ki.

Kreatív írás, scifi-író és képregényrajzoló workshop, amelyeken a műfaj hazai legjobbjaitól leshetnek el technikákat és fogásokat az érdeklődők

– részletezte a Veszprém 2023 szervezője.

A Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a Bakony-Balaton együttműködés megszámlálhatatlaul sok kulturális programmal színesíti nem csak a megyeszékhely, hanem a régió életét is. Itt minden kulturális programról és hírről tájékozódhatsz, amely a Veszprém 2023 programsorozathoz kapcsolódik.

Fotó: Hölvényesi Kristóf/Veszprém-Balaton 2023

 

A fesztivál kínálatát zenei programok is színesítik

A rendezvényen három színházi előadás lesz látható: a Saint Just című monodrámát Ilyés Lénárd előadásában láthatják az érdeklődők rendhagyó helyszínen, egy kávézóban. A Kabóca Bábszínház szintén ott játssza egyik előadását, emellett egy kortárs versekből összeállított, interaktív előadást is bemutatnak. Terveik szerint jövőre több külföldi szerzőt és zenekart is meghívnak a fesztiválra.

– Olyan előadókat hívunk, akik ma még kevésbé ismertek, de a holnap sztárjai lehetnek, és minőségi, irodalmi értékű szövegcentrikus zenét játszanak – fogalmazott Varga Richárd.

Fotó: Hölvényesi Kristóf/Veszprém-Balaton 2023

Három nap, nyolc helyszín, hatvan produkció

A programokat a helyi középiskolások és egyetemisták bevonásával alakították ki. A február 25-27. között megrendezésre kerülő ingyenes esemény három nap alatt nyolc helyszínen közel 60 művészeti produkciót, előadást és koncertet vonultat majd fel Veszprém belvárosában. A programok helyszíne az Expresszó, a Terem, a Papírkutya, a Kunszt!, a Wine and Vinyl, az Incognito, az Utas és holdvilág, valamint a Fricska lesz. Az eseménysorozat programfüzete februártól lesz elérhető.

Móser Ádám tangóharmonika-virtuóz koncertje a Papírkutyában
Fotó: Horváth Virág

 

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Holtszezon Kortárs Irodalom Fesztivál Veszprémben
Fotó: Veszprém 2023

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva