2019.10.26. 09:00
Időtlen kérdések befalazva – Szombaton mutatják be a Kőműves Kelement
Október 26-án, szombaton mutatják be a Kőműves Kelemen című rockballadát a Pannon Várszínházban, melynek pénteken volt a sajtóbemutatója.

A Kőműves Kelemen Szörényi Levente és Bródy János rockballadája. Sarkadi Imre befejezetlen drámáját zenés színpadra átdolgozta Ivánka Csaba. A Kőműves Kelemen ősbemutatója 1982-ben volt a Pesti Színházban Marton László rendezésben, a főszerepben Hegedűs D. Gézával.

A Pannon Várszínház előadását Vándorfi László rendezte, így letisztult, precíz végeredmény lett predesztinálva. A színészgárda összeállítása hibátlan. Keresztesi László, Budai Márton Zoltán, Kovács Gábor, Soós Máté Bátor, Punk Péter, Pásztor Richárd, Baranyi Csanád, Szabó Dániel, Kiss Máté, Ifju Martin, Szelle Dávid, Molnár Ervin és Koscsisák András, tehát a tizenhárom kőműves az első perctől leuralta a színpadot. Márton szerepében a szombati előadáson Soós Máté Bátor helyett Gábor Márkóval találkozhatnak a nézők. A vándor szerepében pedig a színlapon jelzett Horváth Dániel helyett P. Petőcz Andrást láthatják november 7-ig a darabban, ezt követően kettős szereposztás lesz.

Kőműves Kelemenné, vagyis Anna szerepében Kárpáti Barbarát köszönthettük, ami szinte kézenfekvő választás volt. A színésznő színpadi jelenléte önmagában kiemelkedő és impulzív, amire tizenhárom férfi maszkulin dominanciája mellett nagy szükség is van. Nem utolsó sorban pedig Kárpáti Barbara képes leénekelni a színpadról tizenhárom férfit, vagy ha szerepe szerint meg sem szólal, csak áll a háttérben, akkor is képes a nézőkből intenzív érzéseket kiváltani.

Koscsisák András Kőműves Kelemenként kiemelkedő teljesítményt nyújt. A színészi tehetsége eddig sem volt kétséges, de a sajtóbemutatón nyújtott játékában egy ökölbe szorított kéz, egy szájrángás vagy mozdulat sem volt felesleges, vagy épp sok. A színész magával ragadta a tekinteteket, és magával vitte az előadást is, égő fáklyaként mutatta a tökéletes példát.

Külön ki kell emelni a koreográfiát, amiért Krámer György a felelős. Kárpáti Barbara a mozgásban is azokat az energiákat sugározza, amiket előadásában, és ezt már jópárszor bizonyíthatta a Pannon Várszínház színpadán. Viszont tizenhárom férfit élő zenekari kíséretre megkomponált koreográfiára mozgatni, azt képzelnénk, hogy nagy falat. A rendező, a koreográfus és természetesen a színészek közös munkájából az előzetes kétségekkel ellentétben egy nagyon látványos, nagyon pontos, nagyon ütős összkép állt össze.

Vándorfi László rendezésében a darab minden sallangtól mentes, letisztult és érzelmekkel teli tudott maradni. Nem erőltette rá vagy bele semmire és semmibe a történetet, vagy a látványt. A kőművesek egyszerű – farmer nadrág és szürke póló – öltözete a tér és időnélküliség érzetét keltette a nézőben, ezzel is jelezvén a darabban felmerülő problémák örökérvényűségét és időtlenségét.

A darabot a Pannon Várszínházban szombaton 19 órától tekinthetik meg az érdeklődők.

Fotók: Pesthy Márton/Napló
Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva