viharjelzés: nincs
11°
17°
ÉK
1 km/h
2018.09.16. 10:00 Indul a gombaszezon
Megosztom
A reggeli órákban ülünk le Kelli Lajossal a veszprémi piac gombaszakellenőrével a gombákról beszélgetni. Beindult a gomba a Balaton-felvidéki és a bakonyi erdőkben, amit jól jelez az, hogy néhány percenként abbahagyjuk a beszélgetést, amíg Lajos megnéz egy frissen érkező gombatételt.

Elég változatos a felhozatal – főként vargányák, tinóruk, és csiperkék jönnek – de előkerül egy-egy izgalmasabb, ritkább faj is.

– Gomba szempontból jó volt a nyár, mert elég sok eső esett, és volt például bőven Nyári vargánya. Érdekes, hogy a szokásosnál kevesebb galambgomba jött elő, pedig ebből máskor sok van. Későn kezdtek jönni a nyár végi gombák, most viszont úgy tűnik sietnek – minden egyszerre jön elő. A tipikus őszi gombák még csak mutatóban vannak, remélhetőleg azokból majd októberben lehet sokat találni – meséli Kelli Lajos.

Lajos közel 10 éve ellenőrzi a a veszprémi piacon árusított gombákat, és vizsgálja a kirándulók saját részre gyűjtött gombáit. A túrázók egyre többen vannak, érezni lehet, hogy a Balatonra és a Balaton-felvidékre már nemcsak a tó miatt jönnek az emberek. Sokan vannak, akik hátizsákjukkal nem a Balatonnak, hanem az erdőnek veszik az irányt. Lajos nem elégszik meg az ehető, nem ehető, mérgező kategóriák elkülönítésével, részletesen elmagyarázza, hogy mit kell tudni az adott gombafajról. Látszik, hogy szeret magyarázni, nem véletlen, hogy civilben testnevelés-földrajz, erkölcstan tanár. Ha nem a piacon dolgozik, testnevelést oktat Balatonfüreden, a Református Általános Iskolában.

– Amióta eszemet tudom gombászok. 10 éve egy ismerősöm javaslatára, a Soproni Faipari Egyetemen végeztem el a szakellenőri képzést, és utána nem sokkal egy másik barátom szólt, hogy Veszprémben gombaszakellenőrt keresnek. Nagyon szívesen beszélek a gombákról, még azt is el szoktam mondani, hogy melyik fajt, hogyan érdemes felhasználni. Sőt, recepteket is szoktunk nyomtatni, amit kirakunk az asztalra, és ingyen lehet vinni belőle. Sokan csak a tanulás kedvéért jönnek, ők már csak néhány darabot hoznak a számukra ismeretlen fajokból. Előfordul, hogy otthon keresnek, de néha még az iskolába is eljönnek, hogy „csak azt az egy gombát” nézzem meg. Itt ha sok a gomba, és sor alakul ki az asztalnál, akkor vannak akik csak azért állnak meg, hogy meghallgassák, mit kell tudni egy-egy gombafajtáról.

Egy idősebb úr Karbolszagú csiperkét hoz. Jól teszi, hogy megmutatja, mert ez bizony mérgező gomba, fogyasztása hányást, hasmenést okoz. Többen jönnek ehető Akáccsiperkével, és valaki gyönyörű, hatalmas Nagyspórás csiperkéket mutat. Érkezik néhány darab Császárgalóca is. Lajos felhívja a gyűjtő figyelmét, hogy ez bizony védett gomba, melynek eszmei értéke 5000 forint darabonként. Meg kell csodálni a szépségét, és ott kell hagyni a termőhelyén. Úgy látja, hogy fejlődik a gombászkultúra, szerencsére egyre kevesebb a tesco-s zacskóba gyűjtött gomba.

– Én azt javaslom, hogy mindenki csak annyit gyűjtsön, amennyit fel tud dolgozni és meg tud enni, az ismeretlen fajokat gyűjtse külön. A gyűjthető mennyiséget az erdőtörvény is szabályozza, két kilogrammot lehet saját célra szedni. Mindig hagyjuk ott a túl öreg, vagy nagyon fiatal termőtesteket, hadd szaporodjon, akkor jövőre is találunk majd. Figyeljünk az erdészeti előírásokra is, a Bakonyerdő területein pédául már tart a vadásszezon, és azt kérik a kirándulóktól, hogy csak reggel 9 és 16 óra között tartózkodjanak az erdőben.

A lakossági gombavizsgálat kedden és pénteken 5 óra 30-tól 13 óra 30-ig, szombaton 5 óra 30-tól 9 óra 30-ig elérhető a veszprémi piacon. Akinek nyitvatartási időn túl van szüksége gombavizsgálatra, az a kormányhivatal.hu oldalon megtalálja a vizsgálatot vállaló gombaszakellenőrök országos listáját.

 

Kép és szöveg: Sági Ági

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva