Hegyi-Sági Adrienn/csupasport.hu | 2021.10.13. 14:00
Inkább leszek negyedik erős mezőnyben, mint első, ahol könnyen jön
2021 női Ultrabalaton-bajnoka, Hegyi-Sági Adrienn mesélt kitartásról, edzésről, váltótársáról és motivációról.

Terepultrákra vágyik az idei Ultrabalaton-győztes női párosának tagja, Hegyi-Sági Adrienn, aki példaértékű hozzáállásával kezeli a versenyhelyzeteket, és olyan hobbiként tekint a futásra, amely kizárólag pozitív élményeket ad.

– Egy kis faluban nőttem fel, ahol a buszmegálló is legalább három-négy kilométerre volt, így mindig is természetes volt a gyaloglás a mindennapjaimban. A futás mindig is része volt az életemnek, de az első komoly elhatározás 2018-ra vezethető vissza. Ekkor döntöttem el, hogy kíváncsiságból felkészülök az első félmaratonira, mert annyi embernél láttam, hogy versenyszerűen fut – kezdte gondolatait az Ultrabalaton női párosának tagja.

Az első próbatétel szép sikerrel zárult a toborzási és kiválasztási vezetőként dolgozó budapesti futónak, így a kíváncsiságból szenvedély lett. Egyik verseny követte a másikat, az elsőre 1 óra 51 perc alatt teljesített félmaratoni idő is hamar javult, mivel a budapesti futónő nagyon gyorsan fejlődött.

Tudj meg mindent az UltraBalatonról itt.

– Az első félmaratoni után egyből vágytam a következőre. Volt jó pár versenyem, ahol a beérkezés után nem álltam meg, hanem futottam tovább. Egymás után jöttek a jobb időeredmények, és idővel növeltem a távot. Elkezdtem edzővel készülni, a versenyeim azóta tervszerűek és sokkal könnyebbek lettek. Már nem úgy futok, hogy a szívem lüktet a fülemben – mondta a győztes.

Tudj meg minden hasznosat a Balaton körüli futásról itt.

UltraBalaton 2021
Fotó: UltraBalaton Faccebook

Tiszteli és csodálja a nála jobbakat, az előtte futó társait Hegyi-Sági Adrienn

– Az ars poeticám szerint a futás az a kikapcsolódási pont, ahol szimplán jól szeretném érezni magam, s ebben nem ismerek kompromisszumot, elég pragmatikusan állok ehhez a kérdéshez. Ha bármi nehézség adódik verseny közben, megoldandó feladatként kezelem vagy egy jót nevetek rajta. A versenyszellem azonban nagyon keményen él bennem,

még ha nem is mások legyőzését szeretem, hanem magát a folyamatot, ahogyan ilyen helyzetben képes vagyok kihozni magamból a legjobbat.

Inkább leszek negyedik egy erős mezőnyben, mint első olyan helyen, ahol könnyen jön. Nagyon jó hatással vannak rám azok a futótársak, akik előttem mennek, akiket tisztelek és csodálok. Tudok örülni a sikereiknek, mert ebben osztozni lehet egy-egy erős verseny után. Ha valami nem úgy sikerül, akkor megyek tovább. Lehet, hogy tanulok belőle, de lehet, hogy nincs mit, csak épp úgy jött ki. Nem vesztegetek időt a sebek nyalogatására, az nem én vagyok – folytatta a 2021-es UltraBalaton női bajnoka.

Hegyi-Sági Adriennek és férjének közös szenvedélye a sport

2019-ben közösen futották le a ciprusi maratonit, de szabadidejükben sokat túráznak. Egyik kedvencük az Országos Kéktúra útvonala, amit azért inkább kocogva, mint gyalogolva teljesítenek, mert szerintük így könnyebb. Hegyi-Sági Adrienn a túrázásokon szerzett tapasztalatait terepversenyeken is kamatoztatta, olyan neves hazai megméretéseken állt már rajthoz, mint a Mátrabérc vagy a Piros 85, ami az egyik legkedvesebb versenyemléke is egyben még 2019-ből.

– Alig pár héttel a verseny előtt neveztem be, és kevés tapasztalatom volt ilyen hosszú távon. Csodálatos élmény volt elvárás nélkül futni, egész nap terepen lenni, újfajta nehézségeket leküzdve új emberként célba érni.

A legbüszkébb azonban minden kétséget kizáróan a Takács Erzsébettel aratott idei női páros UB-győzelmünkre vagyok – tette hozzá Hegyi-Sági Adrienn.

 

Nemcsak a cél élteti, hanem élvezi az oda vezető utat is

Az amatőr futónak további versenycéljai is főleg terepen és az ultramaratoni távokon vannak. Jövőre a Madeira Ultra Trailen indul, de nagyon szeretné a legrangosabb magyar versenyt, a Salomon Ultra Trail Hungaryt is teljesíteni, nagy álma pedig a legendás UTMB-n való részvétel. Az edzéseit is a céljaihoz mérten mindig becsületesen elvégzi az OP Running Team tagjaként, még akkor is, ha épp nincs kedve, de elmondása szerint az ülő munkája miatt mindig várja már, hogy a nap végén mozoghasson.

– Amióta futok, megváltozott az önismeretem. Jóban vagyok önmagammal. Más a testemhez való hozzáállásom, és a kitartásom is fejlődött, amely sokszor segít egyéb helyzetekben is.

A türelem még messze nem forrt egybe velem, de egy kicsiny szikra talán megvan. Most már nemcsak a célok megvalósulását értékelem, hanem a hozzá vezető út kemény és könnyedebb pillanatait is. Kiegyensúlyozottabb vagyok, ami nem az én keresztem, azt nem cipelem, igyekszem kizárni a negatív dolgokat az életemből. Véleményen szerint mentálisan kell a legerősebbnek lenni. A futásnak köszönhetően rengeteg közös élményben volt részem a barátaimmal és a férjemmel, akivel így minőségi közös időt tudunk együtt tölteni – zárta gondolatait az Ultrabalaton női bajnoka.

 

Forrás: csupasport.hu
Nyitókép: csupasport.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva