likeBalaton.hu | 2022.07.30. 14:00
Itt a Kultúrsör!
A sörkedvelők adtak nevet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális fővárosa hivatalos sörének.

Citrusos-bodzás ízvilágú, világos belga élesztővel erjesztett felsőerjesztésű ital. Ez a VEB2023 EKF hivatalos söre, amely a zirci apátság sörmanufaktúrájában készül kifejezetten a programsorozat italaként. Zircen, ahol évszázados hagyományai vannak a sörgyártásnak, hetente mintegy ezer litert gyártanak mostantól az EKF söréből. A 2023 nevet a közönség bevonásával találta meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program.

Az új sör nevét Zircen, a Ciszterci Apátság évszázados falai között, az Apátsági Sörház 1735 nevet viselő, nemrég megnyílt helyszínen jelentette be közösen a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és az Apátsági Sörmanufaktúra. A sör nevét a közönség bevonásával kereste meg a VEB2023 EKF egy online játék keretében.

Külön kiemelendő a 2023 sör igencsak figyelemfelkeltő címkéje, amely készítésénél a grafikusunkat a VEB2023 EKF változatos művészeti programjai inspiráltak. Fel lehet rajta fedezni gasztronómiai motívumokat, de vannak aktív turisztikai és a zenéhez kapcsolódó elemek is. Egy kellemes pohár 2023 elfogyasztása mellett, nyugodtan lehet tanulmányozni a címkét, mindenki megkeresheti a kedvenc motívumát.

A címkekészítés ezzel nem ér véget, még két új grafikával is megtalálható lesz a sörünk: a gyűjtők különálló díszcsomagolásban is meg tudják majd vásárolni.

Fotó: Toroczkai Csaba/VEB2023 EKF

A kóstolón Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter elmondta, hogy a már kevesebb, mint fél év múlva 2023. január 21-én kezdődő kulturális év sikere érdekében fontos, hogy a kulturális év több ezer programját minőségi gasztronómiai események, termékek is támogassák. — Az Európa Kulturális Főváros program alapelveként valljuk, hogy számunkra kultúra minden, ami az élethez kötődik, legyen szó emberekről, természetes vagy épített környezetről. Célként tűztük ki, hogy megmutassuk az ország többi részének, Európának a térség minden szépségét, megmutatva, milyen csodálatos környezetben éljük a mindennapokat. Ahhoz, hogy ezt megmutassunk szükségünk van szövetségesekre, mint amilyen a Zirci Apátság.

A VEB2023 EKF programért is felelős miniszter azzal összegezte az együttműködés megkezdését, hogy a most megkóstolt kiváló sör is azt segíti, hogy Veszprém és a régió ismét egy lépcsőfokot feljebb lépjen Európa gasztrokulturális térképén.

 

 

Bérczi László Bernát, a Zirci Ciszterci Apát az apátság történelmi kulturális hátterét bemutatva elmondta: — A sörkészítésnek nagy hagyománya van a ciszterci rendeknél, Zircen ez 1735-ig vezethető vissza. Hosszú leállás után 2015-ben indult újra a kézműves sorgyártás Zircen felélesztve az apátság régi hagyományait. A manufakturális kézműves, szerzetesi sörben érződik a szív, a lélek és a rászánt idő, valamint a gazdag minőségi alapanyagok. Minden sörünk legalább 30 napot tölt a hordóban, de van, amelyik 8 hónapig készül.

Tungli Péter a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztronómiai programjaiért felelős vezető elmondta, hogy a gasztronómiai programok és termékek harmonikusan egészítik ki a már idén is gazdag kulturális kínálatot. A kulturális fővárosnak van már saját fehér és vörös bora, pezsgője, és szeptember végén megrendezzük a Balaton Wine&Gourmet-t, a négy napos, minőségi ételeknek és italoknak szentelt gasztroünnepet.

 

Fotó: Toroczkai Csaba/VEB2023 EKF

 

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa hivatalos söre öt százalékos szűrt, világos belga élesztővel erjesztett felsőerjesztésű ital. A Pilseni malátán kívül Müncheni, Caraamber és Carapils malátát is adtak hozzá. Kétféle komló került bele, a Cascade, ami a sör citrusos ízvilágát adja, illetve a Citra, ami a citrusos, gyümölcsös aromák mellett némi bodzás ízvilágot is kölcsönöz a sörnek.

A zirci főzdében ezen kívül világos Helles-típusú, levendulás búzasört, alsóerjesztésű szüretlen félbarna, szüretlen búza, valamint szüretlen világos sört és fekete sört gyártanak.

A zirci kolostor falai között 1735 október 29-én kezdték gyártani a sört. 2015-ben modern eszközökkel támasztották fel a sörfőzés hagyományait, a kézi munkaerőt a legmodernebb digitális technológiával ötvözve. Jelenleg az EKF hivatalos sörén kívül hatféle italt gyártanak a manufaktúrában, ahol két sörfőző és hat munkatárs dolgozik. Évente 350 ezer palack kerül ki a főzdéből, mintegy 100 helyen értékesítik a söröket.

 

Nyitókép: Toroczkai Csaba/VEB2023 EKF

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva