likeBalaton.hu | 2022.04.01. 16:00
Jamie Winchester háromszor a VeszprémFesten!
A fesztiválon olyan világsztárok is fellépnek még, mint Diana Krall, Jamie Cullum, Ana Moura, a Gipsy Kings, ZAZ és James Blunt.

A 18 éves VeszprémFest hosszú évekre visszanyúló hagyománya, hogy a világsztárok előtt hazai fiatal vagy kevésbé ismert tehetségek is lehetőséget kapnak arra, hogy nagyközönség előtt mutatkozzanak meg. Így lépett annak idején színpadra Herbie Hancock előtt a Rozsnyói Péter Trio, George Benson előtt Oláh Tzumó Árpád, a Buena Vista Social Club előtt a veszprémi Gyöngyhalász, az Earth Wind and Fire előtt pedig a Bluesberrry Band.
A szervezők idén is folytatják a sort: az idei nagyszínpados koncertek világsztár fellépői előtt egy-egy hazai előadó műsorát láthatja és hallhatja a közönség.

Jazzal indul a fesztivál

Július 11-én, hétfőn a VeszprémFest nyitónapján a kétszeres Grammy-díjas jazzénekes, zongorista és zeneszerző, Diana Krall előtt a Varga Tivadar Trió játszik. A 2018-ban alakult formáció repertoárján Varga Tivadar szerzeményei mellett jazz örökzöldek találhatók, de groove-os, drum and bass- és swing alapú szerzemények is elhangzanak majd.

Műfajok ötvözete

Másnap, július 12-én a jazzt, a popot és a rockot egyedi megközelítésben ötvöző Jamie Cullum előtt Bogdán Norbert és zenekara lép fel. Norbert egyedi zenei világa a balkáni népzene, a magyar és roma népzene, a jazz és a popzene elemeinek ötvözetére épül. Saját szerzeményeit egyéni hangzásvilága, finom hangszerelése és egyre jobban csiszolt stílusa teszi összetéveszthetetlenné.

Fotó: VeszprémFest

Moura és bossanova

Július 13-án a világ jelenleg legsikeresebb fado előadójának számító Ana Moura előadását a Budapest Bossanova Quartet vezeti fel. A brazil zene autentikus, hazai képviselőinek repertoárján szereplő bossanovák és szambák eredeti hangvétellel, portugál nyelven szólalnak meg.

Flamenco, soul, rumba

Csütörtökön, azaz július 14-én a flamenco-salsa-pop legenda, Nicolas Reyes énekes vezetésével színpadra lépő The Gipsy Kings előtt a Romano Drom zenél. Dalaik ősi oláh cigány nyelven szólalnak meg, modern felhangokkal. Fúziós zenéjük az évszázados zenei hagyományt vegyíti a katalán rumbával, arab és balkáni pop ritmusokkal.

Jazz –keverve

Július 15-én, pénteken a jazz, a soul, és a francia sanzon stíluskeverékében éneklő francia sztár, ZAZ előtt a Valami Swing játszik.

A francia énekesnő, ZaAZ is Veszprémbe érkezik nyáron
Fotó: VeszprémFest sajtófotó

A jazz manouche, vagy cigány jazz címkével is illetett együttes a briliáns gitárlegenda, Django Reinhardt örökségét, az amerikai jazz, a swing, a hot club, a sanzon, a különféle népzenék és a hagyományos cigányzene könnyed ötvözésével létrejött egyedi, európai jazzstílust viszi tovább.

Dögös hangzású rézfúvósók

Szombaton, július 16-án a brit szupersztár, James Blunt koncertje előtt a Ruby Harlem lép fel. A Fonogram-díjas indiesoul-pop zenekar 2017-ben alakult. Alapítója és megálmodója Iván Szandra, énekes zongorista, dalszerző. Magyar nyelven íródott dalaik vokálcentrikusak, ezt színesíti a rézfúvósok dögös hangzásvilága, ami kerek egységet alkot a húzós ritmusszekcióval.

A hazai előadók a História Kertben lépnek fel
Fotó: VeszprémFest/archív

Egy zenész – három műsor

Jamie Winchester, az ír származású énekes, gitáros, dalszerző három este, három hangszerelésben, három különböző programot mutat be a közönségnek a Jezsuita Templomkertben.
– A VeszprémFest nemzetközi fellépőit novemberben már bejelentettük, a szerdai sajtóeseményen a hazai előadókról volt szó. A nagyszínpadunk a Jezsuita templom mellett, a Séd partján van. Ezt anno még Lajkó Félix fellépésére hoztuk létre négy évvel ezelőtt. Az volt a tematika, hogy olyan fellépők érkeznek ide, akiknek a zenei életművében van három, egymástól viszonylag elkülöníthető, különböző tematikájú szerzői est. A Covid miatt aztán két évig elmaradt a program. Tavaly a Cziffra Fesztivált hoztuk ide: Balázs János zeneszerzőnek volt három műsora. Ide jön Jamie Winchester idén, ezt jelentettük be most – mondta el Mészáros Zoltán fesztiváligazgató.

Három est, három műsor – Jamie Winchester többször is fellép
Fotó: VeszprémFest sajtófotó

 

Pénteken, azaz július 15-én Hrutka Róberttel közös Wood and Strings című műsorát adja elő. A program igazi kuriózumnak számító, áthangszerelt dalait húsz éve vitte először színpadra, most pedig az utolsó koncert után három évvel a veszprémi közönség kedvéért zenekarával és a Mendelssohn Kamarazenekarral karöltve újra eljátssza ezt az egyedi hangulatú előadást.

Szombaton egy szál gitárral, szólóban lép fel. Különleges, intim hangulatú estjén saját szerzeményeit és legkedvesebb dalait élvezhetik a nézők.
A VeszprémFest zárónapján, július 17-én , vasárnap half-plugged műsorát játssza. Dalok kapcsolatokról, érzésekről, gondolatokról egy olyan programban, amelyben a hangos rock&roll és a halk érzelemzene egyaránt megfér. Kísérőzenekarának tagjai: Pásztor Sámuel (gitár), Galambos Zoltán (billentyűk), Giret Gábor (basszusgitár), Borlai Gergő (dob) és Dely Domonkos (percussion, vokál) lesznek.

Új lendületet kap a fesztivál

A Veszprém kulturális életében két évtizede meghatározó VeszprémFest újabb lendület kap idén a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatása által: nemzetközi szinten is jobban látható lesz a fesztivál, ami egyszerre látszik a fellépők névsorán, a fesztivál hosszán és a színpadok számán is.

Ráadásként:10 nap, 30 borász, 30 koncert: Rozé, Rizling és Jazz Napok

A sajtótájékoztatón arról is szó volt, hogy a VeszprémFest kísérőrendezvénye a Rozé, Rizling és Jazz Napok július 8-17. között várja vendégeit, immár tradicionálisnak mondható helyszínén, az Óváros téren. Az idén 12 éves gasztro-kulturális rendezvény ezúttal is a „10 nap, 30 borász, 30 koncert” szlogen jegyében fogadja a látogatókat.

Fotó: Archív/A rendezvény közösségi oldala

– A Rosé, Rizling és Jazz napok ingyenes rendezvény. A Borfaluban kilencven százalékban balatoni borászatok lesznek jelen. Volt olyan év, hogy kétszáz fajta balatoni bort lehetett kóstolni. A programot és a résztvevő borászatok nevét majd május jelentjük be – tudtuk meg Mészáros Zoltántól.
A rendezvény különleges színfoltjai lesznek a két év szünet után idén újra, immár ötödik alkalommal meghirdetett Én Házam – Én Tornyom – Én Városom rajzpályázat nyertes pályaművei, amelyeket a hagyományoknak megfelelően esténként kivetítve láthatnak a résztvevők a Városháza és a Tűztorony falain.

 

Nyitókép: VeszprémFest sajtófotó/archív

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva