Molnár Sándor / veol.hu | 2022.05.18. 16:00
Kanálcsőrű bakcsó költözött a Balaton közelébe
Nagy, sötét gombszemek, lapátszerű csőr, mindez bájos tekintettel társítva. Igazi zoológiai különlegességnek számító, korábban még nem látott madárfaj érkezett a Veszprémi Állatkertbe.

A Dél-Amerika röpde legújabb lakói a gémfélék családjának egy különleges csoportjába tartozó kanálcsőrű bakcsók, melyekből három hím madár költözött Veszprémbe.

Különleges gém

A főleg Dél-Amerikában honos kanálcsőrű bakcsó testhossza 45-50 centiméter, testtömege 500-1100 gramm között van. A kanálcsőrű bakcsó, vagy más néven szélescsőrű bakcsó a gémfélék családjába, azon belül a különleges nevű tigrisgémformák alcsaládjába tartozik. Mangrove mocsárerdőkben él, Mexikótól délre Peruig és Brazíliáig. Feje teteje és válla fekete, a fiatal madarak barnábbak. A nemek hasonlóak, de a hímek nagyobbak. Párzási időszak alatt két-három, 10 centiméter körüli hosszúságú, fehér dísztollat viselnek a tarkójukon.

Forrás: Molnár Sándor/Napló

 

A kanálcsőrű bakcsók mocsarakban lévő fákra építik fészküket. Fészekaljuk kettő-négy kékesfehér tojásból áll, a kotlási idejük pedig 25-27 nap. Eredeti élőhelyükön nappal a fák között bujkálnak, éjszaka vadásznak, a rákokból és rovarokból álló táplálékukra. A nevükben is szereplő, kanálszerű csőrükkel érzékelik a zsákmányt, és kapják el azt.

Forrás: Molnár Sándor/Napló

Benépesült a madárröpde

A szép, napos idő beköszöntével kinyitott a Veszprémi Állatkert Madárröpdéje is, ahol megcsodálhatók az állatkert új büszkeségei, a kanálcsőrű bakcsók, amelyek Magyarországon egyedül csak itt láthatók. Az ötezer négyzetméteres nagyságú és 14 méter belmagasságú egyedülálló komplexum Magyarország legnagyobb, bejárható madárröpdéje. Számos különleges faj egyedei találhatók még itt, többek között chilei flamingók, skarlát íbiszek, rózsás kanalasgémek, örvös csáják, valamint számos réceféle is.

Imádod a madarakat? Látogass el a keszthelyi Madárparkba is.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva