veol.hu/Balla Emőke | 2020.08.13. 12:00
Kiváló művészek szerepelnek a veszprémi Auer fesztiválon
Az Auer Trió csütörtök esti koncertjével kezdődik az idei Auer fesztivál, melyet a Mendelssohn Kamarazenekar hatodik alkalommal hirdet meg.

A veszprémi születésű Auer Lipót (1845–1930) hegedűművész, karmester, zenepedagógus és zeneszerző a világ zenei életének meghatározó alakja. A nemzetközi zenei fesztivál célja, hogy Auer szülővárosába, Veszprémbe hozza a nemzetközi zenei élet főszereplőit.

2015 óta többek között olyan világhírű muzsikusok tisztelegtek Auer emléke előtt, mint Gidon Kremer, Maxim Vengerov, Vadim Repin, Mischa Maisky, a Borogyin Vonósnégyes, Yuri Bashmet, Kocsis Zoltán, Frankl Péter, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Ránki Dezső, a Keller Kvartett és Ray Chen.

Az Auer Trió próbája (Fotó: Penovác Károly/Napló)

Ahogyan az elmúlt években, úgy idén augusztus 13–16. között is a nemzetközi koncertélet legkiválóbb művészei lépnek fel Veszprémben. Négy nap alatt összesen hat hangversenyt rendeznek, három helyszínen: a megyeházán a kamarakoncerteket, a Hangvillában a zenekari esteket, a székesegyházban pedig a vokális koncertet. A nemzetközi fesztivál házigazda zenekara hagyományosan a Mendelssohn Kamarazenekar, művészeti vezetője Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész.

A négynapos programsorozatot az Auer Trió ma esti koncertje nyitja meg a megyeházán. A 2016-os Auer fesztiválon megalakult Auer Trió egyik célkitűzése éppen az volt, hogy Auer kamaraművészi jelentőségére is felhívja a figyelmet. A három zeneakadémiai tanár – Fülei Balázs zongoraművész, Kováts Péter hegedűművész és Varga István gordonkaművész – alkotta formáció azóta már számtalan koncerten képviselte az „Auer-örökséget” itthon és külföldön egyaránt. Előadásukban a klasszikus trió-repertoár meghatározó művein kívül kevéssé ismert, például Liszt-kompozíciók is hallhatók rendszeresen.

A csütörtök esti hangversenyen Beethoven, Mendelssohn és Brahms egy–egy triója szerepel.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva