2019.08.21. 09:00
Településbemutató – Veszprém
Veszprémet egyszer látni kell. Bár egyszer látni nem elég, hiszen annyira más arcát mutatja a város télen, amikor belepi a hó, és nyáron, amikor pezsgő élet van itt, és a fesztiválok váltják egymást.

Rengeteg turistától hallottam már, ahogy megjegyzi: milyen jó lehet itt élni! És tényleg, mi Veszprémiek, érezzük, tudjuk ezt. Élvezzük a város relatív kicsiségét, azt, hogy egy óra alatt elsétálhatunk egyik végéből a másikig, hogy számunkra nincsenek nagy távolságok, hatalmas dugók. Élvezzük a város természeti adottságait. Hogy a Bakony öleli, ami nem csak díszletként szép, és remek közeli kirándulóhely, de a bakonyi szelek kifújják a szmogot a városból, így Veszprémet csak elvétve láthatjuk a szmogtérképeken.

Az egyik szomszédunk a Bakony, a másik a Balaton. 15 kilométernyi kerékpárúton tekerés után lejuthatunk Balatonalmádiba a strandra, igaz vissza is kell jönni, de legalább ledolgozzuk a lángost.

Veszprém átlagosan 270 méter magasan fekszik, így a legmagasabban fekvő megyeszékhely, de Veszprém maga is hét dombra épült, azaz aki az Alföldről érkezik, jobb, ha felkészül: itt nincsenek sík utcák, folyton föl és le kell menni.

Veszprém fekvését meghatározza a Séd patak, de Veszprém történetét is sokszor alakította ez a gyors folyású kis patak. A Séd völgye rendezett parkjaival, műemlékeivel a Veszprémiek kedvenc sétálóhelye. Vasárnaponként valóságos korzóvá alakulnak a Szerelem sziget, illetve a Kolostorok és Kertek sétaútjai.

A veszprémi vár, nem egy hagyományos kastély, hanem a Vár-hegyre épült fallal kerített épületegyüttes. A váron a Vár utca vezet végig, ahol a műemlék épületekben sok múzeum, galéria és látogatóhely működik. Érdekesség, hogy a börtön is itt, a várban volt, egészen 2003-ig, ekkora készült el Veszprémen kívül a korszerű új épület. Az elborzasztó viszonyokat meg lehet nézni, hiszen a korábbi börtön, ma múzeumként üzemel.

Veszprém egyházi központ. I. István itt győzte le Koppány seregeit, és a város lett az első püspöki, majd érseki székhely az országban. I. István feleségének, Gizellának Veszprém volt a kedvenc tartózkodási helye. A hozzá fűződő jó kapcsolat alapozta meg, hogy később évszázadokon át a veszprémi püspöké volt a királyné koronázás joga, ezért mondjuk ma, hogy Veszprém a királynék városa, és ezért ilyen erős a városban a Gizella kultusz.

Veszprém egyik jelképe a Szent Mihály székesegyház, melynek két tornya Veszprém szinte minden pontjáról látszik. A templom mellől hosszú lépcsősoron át a Benedek hegyre jutunk, mely elején egy szép herendi porcelánból készült Krisztus szobor áll, a végén pedig egy kereszt, ahonnét mesés panoráma nyílik a Bakony hegyláncaira. A Benedek-hegy gyomrába óvóhelyet vágtak, melyet vezett városi sétákon lehet megnézni.

Veszprémben külön napot kell szánni az állatkertre. Bár mindig is szép volt a Kittenberger Kálmán Növény és Vadaspark, az elmúlt években példátlan fejlesztések történt itt. Valódi szavannán sétálhatunk, mesés a madárröpde, víz alatt is láthatjuk a fókákat, van dínópark, nemrég született zsiráfbébi és kis panda is érkezett, és a végtelenségig sorolhatnánk, de inkább meg kell nézni személyesen.

Veszprém 2023-ban Európa kulturális fővárosa lesz, és szép imázsfilm is készült ennek apropóján, de nem érdemes addig várni a meglátogatásával.

Összeállította: Sági Ági

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva