likeBalaton.hu | 2021.09.10. 16:00
Kortárs művészek pezsdítik fel a Bakony szívcsakráját
Az itt élő alkotóknak köszönhetően különleges kulturális pezsgés kezdődik idén ősszel a Bakony fővárosában, a leginkább gazdag történelmi múltjáról ismert Zircen. A Balaton és veszprém közelsége segíti a projektet, hiszen egy esős napon kitűnő programmal szolgál.

A Modern Művészet Zircen (MMZ) projekt keretében létrejövő művészeti alkotások, amelyek a helyi alkotóközösség, köztük művészhallgatók keze munkája nyomán keletkeznek majd, fokozatosan veszik birtokba a város közterületeit. Az alkotások között lesznek utcabútorok és szabadtéri szobrok, de ajándéktárgyak és utcai kiállítás is – ami pedig közös bennük, hogy karakteres keretbe foglalják a várost és igazi zirci szellemiséggel töltik majd fel a látogatókat.

A fokozatos építkezés jegyében 2023-ra bontakozhat ki teljes pompájában a projekt. Vagyis a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa idejére már az egész várost, pontosabban a közterületeket és a látogatókat fogadó magánterületeket is behálózhaták és megtölthetik majd a kortárs művészeti alkotások.

A projekt kezdeményezője és motorja a zirci A Vizuális és Környezetkultúra Fejlesztéséért Alapítvány, amely számos helyi partnerrel karöltve valósítja meg a nagyszabású célkitűzést.

A város feltöltése izgalmas alkotásokkal, bekapcsolódás az EKF2023 vérkeringésébe és a város művészeinek és művészetre nyitott vállalkozóinak megmozgatása: ez a hármas cél adja a küldetés fő mozgatórugóit.

Zirc egyedülálló történelmi hagyományai, a több mint 800 éves ciszterci apátság és a Bakony csodálatos természeti környezete mellett még egy kinccsel büszkélkedhet: a III. Béla Képzőművészeti Szakgimnázium a térség egyetlen művészeti középiskolája. Tanulóinak és tanárainak tehetsége lesz az az alap, amelyre építkezik a művészeti akció.

A projekt első lépcsőjeként 2-4 db illúziótárgyú játékos szabadtéri alkotás jön létre, amelyek a város közterületén, az Arborétumban vagy az Alapítvány nyilvánosan látogatható parkjában (Bagolyvár Programcentrum) kapnak helyet. A tervek már elkészültek, az alkotások pedig a 2021 október közepétől kezdve folyamatosan láthatók lesznek.

Szabadtéri kiállítás is várja majd az érdeklődőket, amely hét szekcióban művészek és művészdiákok által tervezett tárgyak terveit, látványterveit mutatja majd be 2021 október végén. A kiállított tervekről közönségszavazás is lesz majd 2021. október 22-29. között, a közönségszavazatok, továbbá a zsűri értékelése alapján odaítélt díjakat pedig október 30-án adják majd át ünnepélyesen. A zsűrizett tervek adják az alapját a projekt következő fázisának.

Az alkotóverseny szekciói között van arculat, ajándéktárgy, apátsági söröscímke készítése, utcai szobor és kinetikus pad, szélszobor, utcai hirdetőtábla sorozat, kerítés és pad a III. Béla Gimnázium utcafrontján, a Gimnázium óriási hátsó falának 3D streetart festése, amely az utcáról jól látható, valamint utcafestés – járdák, zebrák, villanyoszlopok díszítése.

Művészek, látogatók és a helyi közösség hármasa vonódik be a kezdeményezésbe, nyilvános tervbemutatás vagy közönségdíj szavazás révén.

Az alkotók többsége a középiskolás diákok közül kerül majd ki, lehetőséget adva arra, hogy teret kapjanak a fiatal tehetségek. Természetesen a környezet tisztelete és a fenntarthatóság is alapelemei az elképzelésnek, például az alkotások elkészítése során kerülik a műanyagokat és azok általánosságban is megfelelnek a fenntarthatóság szempontjainak.

Unikalitás, illúzió és látványosság, művészeti fokra emelt popkultúra, innovatív eszközök modern kreatívipari technikákkal párosítva;

csak néhány kulcsszó, amely garantálja majd, hogy a kezdeményezés bekapcsolódjon a kortárs művészeti vérkeringésbe és kulturális témát szolgáltasson a közbeszédnek.

Veszprém és a Balaton közelsége szintén jelentőséget ad a kezdeményezésnek, hiszen ez az akció programot kínál akár egy esős napon is.

A III. Béla Művészeti Szakgimnázium bevonása pedig lehetőséget teremt arra, hogy a helyi vállalkozások ki tudják majd aknázni az itt elérhető kreatív tervezői, grafikai erőforrásokat.

A projekt megvalósítását a Veszprém-Balaton 2023 Zrt támogatta.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva