Marton Attila/veol.hu | 2023.01.20. 18:00
Közösségi versmondás lesz Veszprémben a magyar kultúra napján
A vármegyeszékhely ad otthont a magyar kultúra napi országos programsorozat egyik kiemelt rendezvényének vasárnap.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter elmondta, a Himnusz születésének 200. évfordulója az Európa Kulturális Fővárosa-programsorozat hangsúlyos eleme. Hozzátette, a Jó kedvvel, bőséggel elnevezésű programot január 22-én, vasárnap 17 órától rendezik meg a Pannon Egyetem aulájában. Az esemény kezdetén — csatlakozva az országos kezdeményezéshez — a résztvevők közösen szavalják el Kölcsey Ferenc művét, majd Csák János kulturális és innovációs miniszter mond ünnepi beszédet. Ezt követően Nyáry Krisztián irodalomtörténész és Bősze Ádám zenetörténész beszél a Himnuszról, az eseményen közreműködik a Mendelssohn Kamarazenekar.

Fotó: Kolcsey.org

Navracsics Tibor bejelentette, megnyitják az aula karzatát is a vendégek előtt, így az eseményre korlátozott számban csütörtök délutántól még lehet regisztrálni.

Porga Gyula polgármester elmondta, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat hivatalos megnyitóünnepségét január 21-én, szombaton 17 órától rendezik meg a Hangvillában. A zárt körű eseményt — amelyet a Duna Televízió egyenes adásban közvetít — Novák Katalin köztársasági elnök nyitja meg. Az ünnepségen vendégül látják Zoran Milanovićot, Horvátország köztársasági elnökét is. Az eseményen levetítik Mariya Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosának videóüzenetét. Az ünnepségen adják át hivatalosan az Európa Kulturális Fővárosa-program kezdeményezőjéről elnevezett Melína Merkúri-díjat. A rendezvényen az M. Tóth Géza által rendezett műsor lesz még látható a Hangvillában — tette hozzá a polgármester.

Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója a vasárnapi programok kapcsán elmondta, délelőtt az Óváros piac várja a látogatókat, a megszokottól eltérően ezúttal új helyszínen, a Fortuna-udvarban. A programok sorát gazdagítja, hogy a Tourinform Iroda elől városnéző séta indul 10, 12, 14 és 16 órakor. A legkisebbeket a Kabóca Bábszínház Csalimesék című ősbemutatója szórakoztatja délelőtt a Hangvillában.

Az érdeklődők további színházi élményhez is juthatnak a kultúra napján: a Veszprémi Petőfi Színházban az Ádámok és Évák ünnepe című, tízéves hagyományra visszatekintő rendezvényt szervezik meg, amelyen középiskolás fiatalok előadásait lehet megtekinteni, míg a Hangvillában két ősbemutatót láthat a nagyérdemű — részletezte Markovits Alíz. A Pannon Várszínház Háy János Én vagyok én című előadását mutatja be, míg a Forte Társulat Petőfi Sándor A helység kalapácsa című darabját adja elő.

 

Veszprémbe tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: kolcsey.org

 



 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva