2019.10.31. 11:43
Lezuhant egy mentőhelikopter a kórháznál; 50 tűzoltó oltotta a tüzet a gyakorlaton
Lezuhant a beteggel együtt egy mentőhelikopter, majd kigyulladt a veszprémi kórháznál, miután elsodort egy oxigéntartályt, és meghibásította az áramellátást is. A kórházba azt a beteget vitte, aki a helyi jégkrémgyárnál történt üzemzavarnál sérült meg. Ötven tűzoltó oltotta a tüzet, a betegeket kimenekítették – szerencsére csak gyakoroltak a katasztrófavédők.

Komplex városi gyakorlatot végzett a katasztrófavédelem Veszprémben szerdán, tudtuk meg a kórháznál Csondor Henrietta megyei szóvivőtől.

A feltételezés szerint a veszprémi jégkrémgyárnál ammóniaszivárgás történt, ahol többen megsérültek. Egyiküket mentőhelikopter szállította a veszprémi kórházba, ami az onkológiai központnál elsodorta az oxigéntartályt, ez az épületrész is megsérült, miközben meghibásodott az áramellátás, végül a gép lezuhant, és kigyulladt az onkológia épülete mellett. Ötven veszprémi, ajkai, pápai és balatonfűzfői tűzoltó habbal oltotta az égő helikoptert, az áramellátást pedig aggregátorról pótolták. A helyszínen dolgozott a kritikus infrastruktúravédelmi bevetési egység is. A kijelölt orvosok utasítása szerint kimenekítették az onkológia épületéből a betegeket az udvarra, ez esetben a vöröskereszttől érkezett statisztákat. A betegeket a kórházban helyezték el, egészen a hibák elhárításáig. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a mobil labor közben átérkezett a jégkrémgyárból a kórházba, és itt folytatta a munkát.

A szóvivő a gyakorlat céljáról kiemelte, a tűzoltók gyakorolják az együttes munkát egy ilyen kritikus helyzetben. Ha éles helyzet adódna, a szakemberek pontosan tudják, mit kell tenni.

A gyakorlat reggel a veszprémi városházán kezdődött, ahol összeült az operatív törzs, így a polgármester, a jégkrémgyár, a kórház és a társszervek képviselői, a megyei védelmi bizottság és a katasztrófavédelem szakemberei, akik együtt irányították az eseményeket. Ilyen esetben a polgármester rendelhet el úgynevezett elzárkóztatást is, ami a Dózsa György úti oktatási és nevelési intézményekben meg is történt. A gyárhoz közel található épületekben a biztonság érdekében be kellett zárni az ablakokat, a benn levők nem jöhettek ki az utcára az újabb utasításig.

Szántó Tamás, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház megbízott főigazgatója érdeklődésükre azt mondta, minden támogatást megadnak a gyakorlathoz, aminek nagyon örülnek, mert így is felkészülhetnek az illetékesek adott helyzetre, ami reményeik szerint soha nem fog megtörténni. A veszprémi egészségügyi intézményben 700 fekvőbeteg van, a baleset miatt az onkológiai központban áram- és oxigénellátási hiba adódott, ami létfontosságú a működésben, illetve ellátásban, ezért kellett ideiglenesen máshová elhelyezni az itteni betegeket.

Forrás: veol.hu
Fotók: Balogh Ákos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva