likeBalaton.hu | 2022.02.19. 12:00
Mozart! – musicalt tűz műsorra a veszprémi színház
Hatalmas vállalás és büszkeség - így jellemezte a Veszprémi Petőfi Színház, hogy elindult a MOZART! musical próbafolyamata.

Hétfőn tartotta Lévay Szilveszter – Michael Kunze: MOZART! című musicaljének olvasópróbáját a Veszprémi Petőfi Színház Társulata. Már az előző évadra tervezték a bemutatót, de a járványhelyzet miatt halasztani kényszerültek. Az előadást Somogyi Szilárd rendezésében mutatják be 022. április 1-jén – közölte a színház.

A darab ősbemutatója 1999-ben Bécsben a Theater an der Wien-ben volt.

A színház igazgatója, Oberfrank Pál elmondta: ahhoz, hogy Veszprémben is igazi csapatmunkára van szükség, hogy a darab megszülessen: ideértve a díszletek és jelmezek kivitelezését, a zenei anyag megszólaltatását, és nem utolsósorban a színészi munkát.

A darab nem titkoltan azt járja körbe, hogy a lelki folyamatok hogyan hatnak az ember személyiségére, hogyan változtatja meg azt a siker vagy éppen a bukás.
– Ebben a történetben mindig az a kérdés, hogy a zseni mitől lesz zseni, és ezt a zsenialitást ő és a világ miként tudja elfogadni, felemelni vagy éppen porba taszítani – tette hozzá Somogyi Szilárd Nádasdy Kálmán-díjas rendező.

Azt is elárulta, a darab díszlete – mely egy nonfiguratív agyat ábrázol – egy olyan típusú mozgó szerkezet, amely a különböző „állásokban” helyszínt ad a történet egyes jeleneteinek.

– Az agyban keressük kvázi a zsenialitást, amelyet szeletekre lehet bontani, amelyekből különböző tereket alakítunk ki, így olyan, mintha Mozart agyában játszódna az előadás. A jelmezek stílusa klasszikus, korhű, és a Mozart körül megjelenő egyes társadalmi rétegeket külön-külön is jellemzi majd. Hogyan lehet a kiszolgáltatott helyzetből felállni, hogyan őrizhetjük meg önmagunkat, nem adva fel elveinket, ha kell, a világgal is szembe szállva a művészetért?

A mű – számos opera részlettel – hiteles irodalmi alapanyagokból, levelezésből táplálkozik, kifejezetten tanító jellegű alkotás, melynek kiemelkedő értéke a színház számára az, hogy a szerző magyar, Sylvester Lévai, és az ő Magyarországra adott külön engedélyével kerül bemutatásra ebben a formában a Veszprémi Petőfi Színházban.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva