likeBalaton.hu | 2024.06.04. 10:00
Nagy Sándor szobrai a veszprémi Petőfi Színház előtt
A Veszprémi Petőfi Színház előtti gyönyörű parkban sétálva, egy különleges tábla vonzza magára a figyelmet. Ez a tábla Nagy Sándor szobrászművész életét és munkásságát hivatott bemutatni, és emléket állítani ennek a kivételes alkotónak. A park szobrai között megbújó tábla nem csupán információkat közöl, hanem egy érzelmi utazásra hívja a látogatót, melyben felfedezhetjük Nagy Sándor művészetének mélységeit és gazdagságát.

Nagy Sándor (1923-2017) szobrászművész a XX. és XXI. századi magyar művészet egyik kimagasló alakja volt. Élete és munkássága során számos díjat és elismerést kapott, köztük a rangos Munkácsy Mihály-díjat. Művészete elsősorban kőbe faragott portréiról ismert, amelyek gyakran ismeretlen embereket vagy fantáziabeli alakokat ábrázolnak. Szobrai nem csupán a forma tökéletességét keresik, hanem mély emberi érzelmeket és gondolatokat is közvetítenek.

A tábla, amely a parkban található, két nyelven – magyarul és angolul – meséli el Nagy Sándor történetét. Az olvasó szinte érzi a művész humánus szemléletét és az emberi lét iránti mély tiszteletét, amely minden alkotásában megnyilvánul. A tábla szövege szerint Nagy Sándor „elsősorban ismeretleneket megjelenítő arcmásokat, illetve férfi és női fantáziaportrékat” faragott kőbe. Ezek a szobrok az egyének karakterét, személyiségét és tekintetét általa hordozott érzelem és élet értelmének megragadásával kelnek életre.

Fotó: Dezslik Magdolna / likeBalaton.hu

 

A szobrok a parkban időtlen művészeti alkotásokként állnak, az emberi méltóság, hatalom, tragikum és nyerseség jelképeiként.

 

Fotó: Dezslik Magdolna / likeBalaton.hu

 

Ahogy a tábla is mondja: „Talán az idő, méltóság, hatalom, tragikum, fájdalom, nyersesség – jellemzik a legjobban a formákat, és ez az jelkép is fogalmazhat meg, ami a XX. század humánumának legfontosabb arcaiból állt össze Nagy Sándor szobrai.”

A parkban sétálva, a szobrok között elidőzve, a látogató nem csupán a művészet szépségével találkozik, hanem egy mélyebb emberi történettel is. Nagy Sándor szobrai és a tábla története arra emlékeztetnek minket, hogy az igazi művészet időtálló, és képes megérinteni a lelkünket, bármilyen korszakban is éljünk. A Veszprémi Petőfi Színház előtti park tehát nem csupán egy pihenőhely, hanem egy hely, ahol a művészet és az emlékezés összeér, és ahol Nagy Sándor öröksége tovább él.

 

Fotó: Dezslik Magdolna / likeBalaton.hu

 

Ahogy a szobrok csendben őrzik a múltat és a művész lelkét, a látogatók szívében újra és újra megszületik az a tisztelet és csodálat, amely Nagy Sándor munkásságát övezi. Ez a kis park egy darabka történelem és művészet, amely mindenkit gazdagabbá tesz, aki csak elhalad mellette.

 

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva