Marton Attila | 2021.07.04. 14:00
Napenergiával működik az új veszprémi okospad
Okos utcabútorokat helyeztek üzembe a veszprémi sétálóutcán pénteken.

Az utcabútorokat egy magyar start-up cég tervezte és fejlesztette. A Kossuth Lajos utca elejére és közepére kihelyezett okospadokon nemcsak pihenni lehet, hanem kütyüket tölthetnek a járókelők és a turisták, erre USB-portok és vezeték nélküli töltők (Qi) szolgálnak. Sőt, a pad wifi hotspotként is működik. Az utcabútor megújuló energiával működik, ugyanis az akkumulátorait napenergia tölti.

Gallai Máté, a Kuube Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, tapasztalataik szerint az okospadokat a fiatalok és az idősek egyaránt szívesen használják. Bár a pad napelemmel működik, az őszi és téli időszakban is tölthetik okoseszközeiket rajta a járókelők, ugyanis a szerkezet figyeli az akkumulátora töltöttségi állapotát, és ennek megfelelően kapcsolja ki és be a funkcióit. Az okospad szenzorai mérik a hőmérsékletet, a páratartalmat, a légnyomást, a légszennyezettséget és az UV-indexet, az értékeket két kis digitális képernyőről lehet leolvasni. A likeBalaton.hu kérdésére az ügyvezető elmondta, a Balaton térségében korábban Balatonalmádiban és Csopakon helyeztek üzembe okospadot, és reményeik szerint a tónál továbbiakat is átadhatnak a jövőben. A cég legrégebbi okos utcabútora már négy éve működik.

Az egyik okospad a veszprémi sétálóutcán
Fotó: Penovác Károly/Napló

A padok a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató (VKSZ) Zrt. smart city – okos város nevű kezdeményezéseként kerültek ki a város sétálóutcájára. Temesvári Balázs, a szervezet vezérigazgatója elmondta, a két éve átadott okoszebra után újabb smart city-projekttel gazdagodott Veszprém. Hozzátette, a két okospad beszerzése hatmillió forintba került.

Az utcabútor újrahasznosítható alumíniumvázból, az ülőfelület magyar kőrisfából készült. Az anyagok kiválasztásánál odafigyeltek arra is, hogy könnyen takarítható legyen.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva