Marton Attila | 2021.07.04. 18:00
Násztánc az éjszakai erdőben
A június végi erdei esték különös látványossága a szentjánosbogarak fénye. Az egyik eplényi túrára lapunk munkatársa is elkísérte a résztvevőket.

Szentjánosbogár-sétákat országszerte több helyszínen évek óta tartanak Halász Ferenc kezdeményezésére, az eplényi Kalandhegy 2016-tól szervezi meg a helyi túrát, mondta el Holdinger Ildikó a Síaréna rendezvényszervezője. A bogarak rajzásától függően június közepétől június végéig lehet bekapcsolódni az esti erdei sétákba. Az, hogy hány világító bogarat láthatunk, nagyrészt az időjárástól függ: részben a tavaszitól, valamint attól, hogy júniusban mennyi csapadék hullott.

Ennek magyarázata egyszerű: a szentjánosbogarak a párásabb időszakban aktívabbak. Ez az időszak nemcsak a látogatók és a túra résztvevői számára izgalmas, hanem a szentjánosbogaraknak is, akik életük nagy részét, akár két-három évet lárvaként töltenek el, majd földi pályájuk megkoronázásaként néhány hétig kifejlett szárnyas rovarként működnek, és ezalatt kiemelt figyelmet szentelnek a fajfenntartásnak.

A szentjánosbogárra jellemző fénykibocsátás voltaképp egy násztánc, a párkeresési rituálé része: a nőstény szárnyai csökevényesek, nem tudnak repülni, ezért ők az aljnövényzetben világítva várják a szerelmet. Vagyis a fénykibocsátás segíti a feleket a pártalálásban, magyarázta Holdinger Ildikó. Érdekesség, hogy nemcsak az imágók, hanem a lárvák, bábok és tojások is bocsátanak ki fényt.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A nagyjából bő negyedórás libegőút után 506 méter magasra érkezik a látogató, ahonnan pompás kilátás nyílik a Bakony környező erdőire. A túra innen indul, a mintegy húszfős csoport kedden este is nagyjából két kilométer hosszú, kétórás sétával ereszkedett vissza a kiindulópontra. A kényelmes tempójú sétán azért nem árt az óvatosság: a sötétedésben érdemes körültekintőnek lenni az erdőben, de azért az elemlámpázást sem érdemes túlzásba vinni, mert azzal a túra főszereplőit, a szentjánosbogarakat riaszthatjuk el.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Idén estéről estére több rovart láthattak az eplényi túrák résztvevői, mondta el Holdinger Ildikó. Míg első este csak egy bogarat figyelhettek meg, azóta folyamatosan emelkedett ez a szám. A keddi séta résztvevői szerencsések voltak: már néhány perces bandukolás után megpillanthattuk az első rovart, amint az avarban világított, majd ezután néhány percenként újabb, bokron időző vagy repülő példányokat lehetett látni: összesen húsznál is több szentjánosbogarat számlálhattak össze a résztvevők.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az egyik korábbi túrán arra is volt példa, hogy a látogatók között fejmagasságban szállt el egy bogár, mesélte Holdinger Ildikó. Ott jártunkkor ilyenre nem volt példa, viszont a csoport egyik legfiatalabb résztvevőjének, Fülöp Botondnak hála mindenki közelről láthatott szentjánosbogarat: a rovar az avaron világított, Botond pedig a kézfejére terelte a bogarat, aki türelmesen, percekig időzött a kisfiú kezén, mielőtt visszaengedték volna a természetbe.

Botond kezében percekig időzött egy szentjánosbogár Fotó: Pesthy Márton/Napló

A túra utolsó állomása a tározótavaknál – ezek biztosítják télen a sípálya hógyártáshoz szükséges vízellátását – volt, ahol szentjánosbogarak már nem tűntek fel, viszont a békáknak köszönhetően különös koncert fogadta a látogatókat.

A sétára belépőjegyet kell váltani, és a részvétel előregisztrációhoz kötött, amit a bogarmester.hu oldalon lehet megtenni. Az eplényi Síaréna további nyári rendezvényekkel, például kertmozival is készül a közeljövőben. A szentjánosbogár-túrákat július harmadikáig szervezik meg idén.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva