likeBalaton.hu | 2024.05.02. 14:00
Nemzetközi kiállításokkal teli tavasz a veszprémi Művészetek Házában
A nemzetközi kiállítások és művészeti projektek mellett a veszprémi Gizella-napokon is megjelennek a kulturálsi programok.

Májusban a kreatív ipar hagyományai és a kortárs képzőművészet sajátos aspektusai találkoznak és mutatkoznak be a VEB 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt fontos örökségeként.

Így a Művészetek Házában láthatunk ősi eljárás alapján előállított textileket, ázsiai hagyományok szerint készült kerámiákat, nemzetközi és hazai kiállítókat is a veszprémi várban. A képzőművészet veszprémi központja különleges nemzetközi kiállításokkal és workshopokkal ünnepli, a tavaszi-nyári szezon kezdetén, a Nemzetközi Múzeumi Világnapot, május 18-át.

Mi az a sprang?

Május 17-én nyílik a Sprang tárlat, ahol közelebbről is megismerhetjük az egyszerű, a kőkorszak óta ismert textil készítési technikát. A kiállítás neves magyar közgyűjteményekből (Néprajzi Múzeum, Magyar Iparművészeti Múzeum) kölcsönzött történeti darabokon keresztül mutatja be, a sprang készítésének történetét, és

állítja párhuzamba a kortárs cseh, dán, japán, kanadai, magyar és norvég textilművészetben való tovább éléssel.

A kiállítás kurátori feladatait Dohnál Szonja szakmai igazgatóhelyettes és Egervári Márta textilrestaurátor-művész végzi.

Sprang tárlat Veszprémbeb
Fotó: Művészetek Háza, Veszprém

A Föld útjai nemzetközi képzőművészeti projekt

A Föld útjai néven folytatódik a Művészetek Háza 2023-ban indult földrészeken átívelő képzőművészeti projektje, Néma Júlia képzőművész kurátori koncepciója alapján Grászli Bernadett igazgató és Sörös Marian irodavezető (Művészetek Háza Veszprém) projektvezetésével. A közös munkában Japánból a gazdag minói kerámiakultúra két kortárs képviselője, Aso Rando és Hioki Tetsuya, valamint Hayashi Izumi kurátor (Museum of Modern Ceramic Art-Gifu/Gifui Modern Kerámiaművészeti Múzeum), magyar részről Néma Júlia képzőművész, Czigány Ákos fotóművész és Korbély Barnabás geográfus vett részt. A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 Balaton EYE rezidenciaprogram keretében

a művészek kölcsönösen megismerték Mino és a Veszprém-Balaton régió kulturális és művészeti hagyományait. Együtt bejárt tájakon közösen gyűjtött ásványokból és élményekből alkottak új műveket egy közös kiállításra.

A Föld útjai alkotói a Balaton-felvidéken
Fotó: Művészetek Háza, Veszprém

Ez a tárlat 2024 májusában Veszprémben, majd októberben Tajimiben, a Museum of Modern Ceramic Art-Gifu intézményében látható, Gifu, a Tiszta Vizek Földje Nemzeti Kulturális Fesztivál 2024 hivatalos programjaként. A föld útjai című kortárs művészeti projekt Veszprémen kívül a május 14-én, Budapesten, a Néprajzi Múzeumban, május 17-én Bécsben a Collegium Hungaricumban megrendezett beszélgetésekkel is bemutatásra kerül.

A kulturközi program a Museum of Modern Ceramic Art-Gifu, a Művészetek Háza Veszprém és a Bakony-Balaton UNESCO Globális Geopark együttműködésével, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, az EU-Japan Fest Japan Committee és a Japán Alapítvány támogatásával valósul meg.

Művészeti programok a Gizella Napok keretében

A Gizella Napokon számos művészeti és kulturális programmal képviselteti magát a Művészetek Háza Veszprém, de mind közül érdemes kiemelni a Lighthouse alkotói kollektívájának kiállításmegnyitóját a Csikász Galériában. A május 10-én, 17 órakor nyíló Reflectopia egy térspecifikus, csoportos kiállítás, mely a Lighthouse Egyesület alkotóinak munkáit mutatja be. A tárlat érdekessége, hogy a kiállított munkák és a kiállító művészek a tárlat ideje alatt cserélődnek.

Május 11-én családi alkotó udvar várja a Gizella napok látogatóit a Művészetek Háza udvararainban. Grafikai alkotóműhely, ékszerkészítő workshop vagy vándorfényképészeti bemutatón is résztvehetnek az érdeklődők.

Május 4-én nyílik az osztrák képzőművész és emberjogi aktivista, Beate Winkler More Than You See kiállítása a Várgalériában. A tárlaton az alkotó a szabadság, a kreativitás és a társadalmi kohézió témáit dolgozza fel. Ebben az esetben a látogató is részese lehet a művészeti alkotásnak, hiszen a bejáratnál felállított jövő dobozba mindenki elhelyezheti saját gondolatait.

Beate Winkler More Than You See kiállítása a Várgalériában
Fotó: Művészetek Háza, Veszprém

Április végétől új kiállítás látható a Modern Képtár emeleti galériájában is Hommage ‘a Albers címmel. Itt öt magyar képzőművész: Benedek Barna, Halmi-Horváth István, Szelényi Károly, Varga Bertalan és Wolsky András Josef Albers művészetére reflektáló alkotásai kerülnek bemutatásra.

A Hommage ‘a Albers kiállítás részlete
Fotó: Művészetek Háza, Veszprém

A most nyíló, nemzetközi kiállításokon túl május közepéig tekinthető meg az Attalai Gábor életművét bemutató tárlat, valamint augusztus 25-ig a kettőezerhuszonhárom best of retrospektív is. A 2023-as év képzőművészeti programját feldolgozó kiállításhoz tárlatvezetések és művészeti workshopok is kapcsolódnak.

A 2023-as év nagy sikerének számító Balaton + Retro – Reklám és Propaganda az Ideális Nyaralás Szolgálatában tárlat újabb várost hódít meg, mivel június elejétől Stuttgartban tekinthető meg a kiállítási anyag.

 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva