2019.07.28. 10:00
Neves zenészek lépnek fel az ötödik Auer fesztiválon
Idén július 30. és augusztus 4. között immár ötödik alkalommal rendezik meg Veszprémben az Auer fesztivált.

A veszprémi születésű Auer Lipót (1845–1930) hegedűművész, karmester és zenepedagógus a világ zenei életének meghatározó alakja. A magyar muzsikusra egyaránt büszke Európa, Oroszország és az Egyesült Államok. A veszprémi fiúból pár évtized alatt a cár udvari szólóhegedűse, nemesi rangra emelt államtanácsos, a Szentpétervári Konzervatórium tanára, az Orosz Zenei Társaság igazgató-karmestere lett. Országok, királyok és szultánok versengtek, hogy hallhassák játékát. Auer alapozta meg és dolgozta ki azt a metódust, melyet ma a világ „orosz hegedűiskola” néven ismer és csodál, s példátlan sikersorozatot indított el. Auer Lipót személyisége lenyűgözte kortársait, bárhol is tevékenykedett.

Az Auer fesztivál célja, hogy Auer Lipót szülővárosába hozza azokat a magyar és külföldi világhírű művészeket, akik a klasszikus zenei élet főszereplőiként a világ legjelentősebb koncerttermei­ben lépnek fel rendszeresen. Az elmúlt négy fesztivál vendégei voltak többek között: Gidon Kremer, Mischa Maisky, Vadim Repin, Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Baráti Kristóf, Frankl Péter, Kelemen Barnabás, a Borodin Vonósnégyes, Yuri Bashmet, a Kodály Kvartett, a Keller Kvartett, Ránki Dezső és Balázs János.

A fesztivál házigazda zenekara hagyományosan a rendező Mendelssohn Kamarazenekar. A világhírű művészek mellett a fiatalabb generáció képviselői is helyet kapnak a meghívottak között, ide értve a Zeneakadémián megrendezett Weiner Kamarazenei Verseny és a Bartók Világverseny díjnyerteseinek bemutatkozását. A fesztivál kiemelt felada­ta, hogy hidat képezzen a Veszprémben meglévő pezsgő zenei és kulturális élettel, az itt élő művészekkel és a zenét ta­nuló fiatalokkal. A koncertek több helyszínen látogathatók Veszprémben: a Megyeházán, a Szent Imre piarista templomban és a Hangvillában.

Az idei fesztivál díszvendége a világhírű orosz hegedűiskola jeles képviselője, Maxim Vengerov, de itt lesz a Deutsche Gramophone egyik legújabb sztárja, az izraeli Avi Avital mandolinművész, valamint Terje Tønnesen, a Norvég Kamarazenekar vezetője, ők mindannyian a Mendels­sohn Kamarazenekar élén állnak színpadra. Veszprémbe érkezik a lipcsei Tamás-templom kórusából alakult Amarcord Ensemble, fellép az Auer trió, hallhatjuk Borbély Mihály Balkán Projektjét, valamint Fülei Balázst. A legfiatalabb generációt a Korossy Quartet, Langer Ágnes és a veszprémi Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar képviseli.

Forrás: Balla Emőke/veol.hu

Borítókép: Mendelssohn Kamarazenekar

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva