Promóció | 2023.07.31. 17:51
Nyaralás előtt, után, közben: óriási bábokkal, királyi hangulattal vár Székesfehérvár
Ha augusztus, akkor Székesfehérvár! Hadi kincsek érkeznek a városba, királyok járják a belvárost, táncosok és katonazenészek pezsdítik fel a nyárestéket a Székesfehérvári Királyi Napokon. Koncertek, színpadi előadások, körmenet és a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményéből nyíló kiállítás keretezi a színes programkínálatot, sőt, szeptember közepére is készül a város egy nagy durranással.

„Bemelegítő” programok

Már az augusztusi Székesfehérvári Királyi Napok (2023. augusztus 13-20.) összművészeti fesztiváljára készül a város júliusi és augusztus eleji bemelegítő programjaival: a koronázóváros történelmi belvárosában július 29-én és augusztus 5-én is megelevenedik a középkor, előjönnek a királyi óriásbábok és fergeteges műsorral ünneplik érkezésüket.

És megkezdődik a nagy ünneplés

Augusztus 13-án pedig indul az igazi ünneplés Székesfehérváron: kezdődnek a Királyi Napok programjai. A Szent István ünnepe köré szervezett fesztivál a királyi város legfontosabb eseménye, amely idén is igazi programkavalkáddal várja a látogatókat. 13-án színházi előadásokkal megnyílik a Királyi játéktér, 19.30-kor pedig az Alba Regia Táncegyüttes előadásával kezdetét veszi az ünnepélyes megnyitó. Ezt követően Folkfesztivál és könnyűzenei koncertek kínálnak esti programokat: augusztus 16-án Szikora Róbert és az R-GO, augusztus 19-én Charlie nagykoncertje szórakoztatja a rajongókat a Zichy-színpadon. A koncertek, folkestek, múzeumpedagógiai foglalkozások színes programkínálatában kiemelkedik augusztus 14-én, hétfőn a Magyar Szent Család ereklyék ünnepélyes átvitele a Püspöki Palotából a Szent István-székesegyházba. A fogadalmi szentmisét követő körmenetet hagyományosan százak kísérik vissza a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkertbe, Szent Imre és Szent István sírjához.

Mindeközben kincsek érkeznek Fehérvárra

A fehérvári Királyi Napok keretében augusztus 15-én nyílik a Hadtörténeti Múzeum gyűjteményéből válogatott kiállítás is Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeum megújult Rendház épületében. Öt teremben kap helyet a „Hadi múltunk kincsestára” című időszaki tárlat, amely a Hadtörténeti Múzeum 2024-ben nyíló nagyszabású székesfehérvári kiállításának előfutára.

A Hadtörténeti Múzeum különleges, látványos, értékes gyűjteményének darabjait veheti szemügyre a látogató. A múzeum ismert és becses ereklyéi mellett ritkán vagy még soha nem látott műtárgyakat is tartogat a tárlat, a mintegy százötven műtárgyat bemutató kiállítás igazi hadtörténeti kuriózum. Ugyanitt egy különleges fotókiállítás is helyet kap: a ’Katonazenészek – Zenész katonák, a magyar katonazene fényképes története 1868-tól napjainkig’ című tárlat fotóanyaga mellett a témához köthető látványos műtárgyak hozzák közelebb a látogatókhoz a katonazene mindennapjait.

Koronázási Ünnepi Játékok

Augusztus 18 – 20 időutazásra hív a Koronázási Ünnepi Játékok, a középkorba „repülhet” vissza a látogató. A belvárosban gólyalábasok mókáznak, csalogatnak a programokra, zenészek járják az utcákat, hol itt, hol ott hangzik fel a muzsikaszó. A jósok sikátorában kártyát vetünk, hörcsöggel jósolunk, szerencsecédulát húzunk. Boszorkány­jelmezbe bújhat, talizmánt is készíthet az erre járó, hogy felvértezze magát az ártó szellemek ellen.

A középkori sokadalom vásári életképekkel, piaci kofákkal és korhely komédiásokkal, játékokkal, interaktív, a közönséget is megmozgató előadásokkal, esténként tűzzsonglőr produkciókkal ad látnivalót mindhárom napon. Vitéz harcosok és lovagok jönnek-mennek, megszó­lítják a járókelőket, hogy meghívják őket a táborukba.

Újdonság a középkori hagyományokat felidéző bajvívó bajnokság, a Szent István Torna 19-én és 20-án, ahol két napon két különböző fegyvernemben küzdhetnek a bátor jelentkezők a bajnoki címért. Az ifjú lovagok pedig a fából épített, közel 30 méter hosszú lovagi ügyességi pályán tehetik próbára magukat.

A 23 tagú királyi óriásbáb-család tagjai mindhárom napon várják a látogatókat, és játékra hívják a gyerekeket.

A csúcspont: Augusztus 20-a királyok menetével

Augusztus 20-án az egésznapos programsorozat egyik fő eleme 16.30-kor a fehérvári királyok menete lesz a Fő utcán. A történelmi felvonulást a hagyományőrzők és korhű ruhába öltözött régizenészek mellett minden évben sokan kísérik, hogy láthassák az óriásbáb-család 23 tagját. Este 20 órakor pedig, a Királyi Napok zárásaként a Bánk bán opera koncertszerű előadására várják a közönséget a Zichy ligetben. Eső esetén másnap, augusztus 21-én tartják meg az esti előadást.

Túrák és fáklyás séták a városban

A székesfehérvári Tourinform Iroda szintén tartogat meglepetéseket az augusztusban érkező látogatók számára: esti fáklyás belvárosi sétára augusztus 4-én, 11-én, 18-án és 25-én 21 órakor kerül sor. A város zöld tüdejének számító Sóstó Természetvédelmi Területén 5-én délelőtt a természetben, 12-én 18 órakor pedig a naplementében gyönyörködhetnek a résztvevők szakvezetett túra keretein belül. A városnéző piros panorámabusz szombatonként, azaz augusztus 5-én, 12-én, 19-én és 26-án 16:00, 17:30 és 19:00-kor indul a buszpályaudvarról a pazar kilátást nyújtó Aranybulla emlékműhöz, majd pedig egy nyárbúcsúztató családi nappal zárul a szezon augusztus 26-án 10 órakor a Sóstón.

A nagy szeptemberi esemény: Munkácsy

A nyári szezonnal azonban nem zárul le a turisztikai évad Székesfehérváron: szeptember 15-én nyílik a ’Munkácsy Székesfehérváron’ című nagyszabású kiállítás a Szent István Király Múzeum csodálatosan felújított Rendház épületében. Pákh Imre műgyűjtő gyűjteményéből érkezik Székesfehérvárra 69 Munkácsy alkotás, melyek között megtalálható például az Ásító inas, a Dűlő szénásszekér és a Húsvéti locsolás, továbbá Krisztus képek, portrék, tájképek, csendéletek is. Székesfehérvár tehát 2023-ban is királyi fogadtatásban részesíti a történelmi koronázóváros látogatóit!

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva