veol.hu | 2023.04.07. 20:00
Olajszentelő mise volt az első a veszprémi székesegyházban
Ilyen volt veszprémi érsek celebrálta első, olajszentelő mise nagycsütörtökön a megújult, veszprémi székesegyházban.

A nagycsütörtöki olajszentelési mise volt az első a megújult épületben

Udvardy György érsek a főegyházmegye papságával együtt mutatott be krizmaszentelési szentmisét nagycsütörtökön a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyházban, amely a 2020-ban indult felújítási munkálatok óta először nyitotta meg kapuit liturgikus esemény előtt. A főpásztor megáldotta a megújult templombelsőt, az új oltárt, s a hagyomány szerint a papság is megújította fogadalmát.

Fotó: veol.hu/Nagy Lajos

Nagycsütörtök délelőttjén a krizmaszentelési szentmise vezeti be a szent háromnap ünneplését

A megjelenteket – köztük Soltész Miklóst, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárát és Pásztor Edinát, az államtitkárság főosztályvezetőjét – Takáts István érseki általános helynök köszöntötte, s beszélt a 2020-ban megkezdett felújítási munkálatokról és azok jelenlegi állásáról, valamint arról is, hogy a Szent Mihály-főszékesegyház kiemelt szerepet tölt be nem csupán a főegyházmegye, de a magyarság életében is.

Fotó: veol.hu/Nagy Lajos

 

Hosszú idő után újra felcsendült az 1910-ben készült, ám most szintén megújult és kibővített, 12 tonnás és 2333 síppal rendelkező orgona. A liturgikus zenei szolgálatot Dankos Attila, a Szent Mihály-főszékesegyház zeneigazgatója vezetésével a főegyházmegye területén működő kántorokkal kiegészített Szent Mihály kórus látta el.

Fotó: veol.hu/Nagy Lajos

 

– Ma fülünk hallatára beteljesedett az írás – idézte az evangélium szavait az érsek, hozzátéve: a sokat hallott ige teremtő erővel érint meg bennünket. Krisztusban az ígéret beteljesedett. Nem jövőbeli valóság, hiszen Ő az atya irgalmát a Szentlélek által jelenvalóvá tette, és személyétől elszakíthatatlan szolgálatra hív. A székesegyház Isten szentségének a jele. Az egység jele. A tanítás ereje itt érhető leginkább tetten.

Fotó: veol.hu/Nagy Lajos

 

Az olajszentelési mise jelentősége

Az érsek megköszönte a papság kitartását, hűségét és szolgálatát, hogy ebben a változó és forrongó világban is helyt állnak és töretlenül hirdetik az örömhírt. Arra kérte őket, legyenek a világban továbbra is a szegények felé odafordulás elöljárói s a kiengesztelődés példaadói. Ezután a papság egyháznak tett ígéreteinek megújítása következett.

Fotó: veol.hu/Nagy Lajos

 

A főpásztor megáldotta a főszékesegyház új oltárát. Az Eucharisztia liturgiáját a krizmaszentelés szertartása követte. A betegek olaját és a keresztelendők olaját megáldotta a főpásztor, a krizmához való olajat pedig megszentelte.

Fotó: veol.hu/Nagy Lajos

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: veol.hu/Nagy Lajos

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva