likeBalaton.hu | 2022.07.24. 08:00
Óriásgraffitikbe öltöztették a csupasz falakat Veszprémben
Hallottál már a mural artról? Ha nem, látni már biztosan láttál művészi falfestményeket, gyere, megmutatjuk a veszprémi alkotásokat!

Csupasz falból művészi alkotás

Világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend a városrészeket megújító vizuális köztéri művészet, azaz a street art, ami egy olyan és innovatív stílus ágazat mely, nem csupán a csupasz falakat öltözteti, de színekkel és mondanivalóval tölti meg azokat. Az utcai művészet egy újító és intenzív stílusirányzat, mely vizuálisan hat a város emberére korosztálytól függetlenül legyen az fiatal vagy idős.
A kortárs művészet ezen ágazata a Westprememural projekt keretében költözött elsőként Veszprémbe, amely a Lélektér Alapítvány koordinálásával és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával valósult meg.

Fotó: Hivatalos sajtófotó / 82nullanulla

Mi az a mural?

– A street art és a mural art esszenciája, hogy a festések során olyan alkotások készüljenek, melyek mindennapjainkra reflektálnak, így kerültek a várost meghatározó jelképek reflektorfénybe. A Westprememural projektek városunkat helyezi középpontba, melynek kuriózuma, hogy helyi művészek alkotásai színesítik a várost. Célunk olyan kulturálisan meghatározó értékek teremtése volt, melyek kiemelik Veszprémet és amelyek tovább erősítik, hogy Veszprém egy olyan mindig megújulni képes, sokoldalú város, mely nemcsak művészetileg úttörő, de méltán foglalhat helyet az előremutató street art világában.

Fotó: Hivatalos sajtófotó / 82nullanulla

Sorra színesedtek a falak

Az első Westprememural alkotásnak 2021 nyarán a Halle utca 5. szám alatti panelház adott helyet, ennek témája a városunkat meghatározó nagy múltú kézilabda. Az alkotók Ozsváth Gergely (Mentha a Hősökből) és Ike graffiti művészek varázsolták.

Nagyjából egy évvel később ismét a Haszkovó lakótelepre esett a választás, az első mural festménytől nem messze, így a Királynék Városa tematikájú grafika a Munkácsy Mihály utca 3. épületének tűzfalára került. Az ikonikus királyi pár szobra mögött feltűnnek Veszprém meghatározó pontjai is, mint a Viadukt, a vár, maga a Haszkovó lakótelep és az ikonikus húszemeletes is. Így már két 300 négyzetméteres mural festménnyel gazdagodott a város.

Bő tíz nap munka után, két hét pihenőt követően a Stadion utca 1. épületének falán folytatódott a munka, ahol a Veszprémi Állatkert került reflektorfénybe.

A kisebb, de annál részletesebb felület hét nap munka után nyerte el végső formáját, majd következő nap a Cserhát 2/A-hoz költözött a festés, ami egy 150 négyzetméteres meglepetés elemként jöhetett létre. Ez volt a ráadás. A bónusz mural retro Balaton grafikát kapott, amely bár nem Veszprém, de minden helyi lakos életében hatalmas szerepet játszik, tekintve, hogy nincs még egy olyan megyeszékhely, ahonnan 15 perc a Balaton.
Ezzel a festménnyel emellett a Veszprém-Balaton 2023 projekt előtt is tisztelgünk, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre a Westprememural projekt. Az utolsó három mural festményt Ozsváth Gergely (Mentha) és unokatestvére Ozsváth Tamás készítették.

Fotó: Hivatalos sajtófotó / 82nullanulla

Közösségi élmény

A festésekkel egy időben, három alkalommal is megrendezésre kerültek közösségi élményfestés workshopok, ahol kicsik és nagyon festhettek és fújhattak közösen. A festések vegyes technikával készültek, graffiti spray-val, festékszóróval és hengerrel. Végül kicsivel több, mint egy év leforgása alatt 4 grandiózus mural festménnyel büszkélkedhet Veszprém, amellyel Budapest nyomdokában mindenképpen úttörőnek számít a street art világában. Összesen 264 óra munkával 390 liter diszperzit és 795 kanna került fel 900 négyzetméterre, amivel méltán kerülhet fel a street art térképre.

Nézd meg a festésen készített képeket!

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva