Juhász-Léhi István | 2024.06.10. 14:00
Ősszel nyit a Code Digitális Élményközpont Veszprémben
Az egykori Veszprém Megyei Művelődési Központban alakították ki a Code Digitális Élményközpontot, amely immerzív digitális tartalmak bemutatására alkalmas terekkel rendelkező intézmény lesz.

Hogy mi is az az immerzív? A nézőt teljes mértékben körülvevő, magával ragadó élményt célzó, alapvetően high-end projektorokkal előállított vizuális és audio élményterek mára a leglátogatottabb nemzetközi attrakciók közé kerültek, Európa számos országában jelennek meg a terei, ahogy a tengerentúlon, Ázsiában, Japánban és a Közel-Keleten is, és hamarosan Veszprémben is.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az épület őszi átadását követően különböző élményterek fogadják a látogatókat. Míg az épület földszintjén található kiállítótér állandó és ideiglenes digitális és analóg installációk bemutatását teszi lehetővé, az első emeleten lévő 400 négyzetméteres, hatszögletű egykori színházterem, a Hexagon többnyire 360 fokos, immerzív vetített előadások helyszíneként szolgál majd. A Hexagonban a tervek szerint hibrid eseményekre is sor kerül, például színházi és zenei eseményeknek biztosítanak keretet a vetítések. Az egykori színpad, illetve a kulisszák mögötti terület egy 60 négyzetméteres teremmé alakítva 180 fokos, interaktív, illetve háromdimenziós vetítésekre, illetve vetítésekkel kísért előadásokra alkalmas egyszerre 25-30 látogató számára.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A Code nem titkolt célja egy olyan modern, a mai technológiákra épülő kulturális turisztikai attrakció létrehozása, ami képes Veszprémet folyamatosan a látogatók érdeklődésének horizontján tartani.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Porga Gyula polgármester elmondta, amikor a kulturális főváros projekt infrastrukturális részét összeállították, akkor fontos szempont volt, hogy a rossz állapotban lévő épületeknek új funkciót találjanak, és megújítsák azokat. Az is bennük volt, hogy valami olyan maradandó dolog jöjjön létre, amit majd hosszú évtizedek múlva is emlegetnek. Régi dédelgetett álom volt a Digitális Múzeum, ami a világ nagyvárosaiban, Tokiótól Párizsig már működik, és nagyon népszerű.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

 

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

 

 

 

Forrás: veol.hu
Borítókép: Nagy Lajos/Napló

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva