2019.02.04. 20:00
Rómeó és Júlia történet gyerekeknek
Egy nagyon izgalmas, gyerekeknek szóló Rómeó és Júlia történetet láthatott a közönség a Veszprémi Petőfi Színházban az Egerek című zenés mesejáték bemutatója kapcsán.

Urbán Gyula Minden egér szereti a sajtot című műve alapján Tóth Géza állította színpadra a darabot. A produkció többek között arra mutat rá, hogy nem helyes dolog másokat kirekeszteni. A mese az elfogadás fontosságára hívja fel a figyelmet, ezért a fehér és szürke kisegerek szerepében sokféle fiatal – köztük kihívással élők is – színpadra lépnek, akik a jelbeszédet, mint kommunikációs eszközt is használják az előadás során ezzel is erősítve az érzékenyítés fontosságát.

– Ez egy nagyon izgalmas, gyerekeknek szóló Rómeó és Júlia történet – vélekedett a rendező. A két szerelmes fiatal, Fruzsina és Soma családja ellenzi a kapcsolatukat, ezért a gyerekek felkeresik a Nagy Macskamágust, hogy változtassa meg a szőrük színét, később azonban rájönnek, épp azt szerették meg egymásban, amilyenek voltak.

– Az, amit látok és látni akarok, nem egyezik meg a valósággal. A darabban az is elhangzik, hogy hallgassuk meg a másikat, és ha meg tudott győzni minket, legyünk képesek megváltoztatni a véleményünket – hangoztatta Tóth Géza.

A Fruzsina szerepében színpadra lépő Dér Mária a bemutató kapcsán arról beszélt, hogy nagyon szeret gyerekeknek játszani.

– A darabban én leszek Fruzsina, a fehér egér, Somának a szerelme. Soma a kedvenc fiú nevem egyébként, azt hiszem ezt kellemesebb lesz kimondani majd a színpadon, mint például a Nyitott ablak című darabban a „Károly”-t, de a premierre ezzel a névvel is egészen megbékéltem. A mese egy Rómeó és Júlia történet az egerek világában. Az egyetemen játszottam már Júliát, bár egérfülekkel még soha. Külön izgalom, hogy heti egyszer el kellett járnunk az artista képzőbe, ennek nagyon örültem, szeretek minél több új dolgot megtapasztalni, elsajátítani, bár szomorúságomra kötéltánc nem szerepel a darabban. Mivel a Veszprémi Petőfi Színházban álltam életemben először nagyszínpadon, mindig szívesen térek vissza a veszprémi deszkákra és a társulathoz.

Kedves emlékeket idéz fel bennem a színházunkban készülő Egerek című mesejáték, melyben én is szerepet kaptam – mondta Halas Adelaida (Szeréna Mama). – Az eredeti – „Minden egér szereti a sajtot” című – meselemez az egyik kedvencem volt gyermekkoromban. Rengetegszer meghallgattam. Bájos története, igazán szerethető egérszereplői és zenéje magával ragadott. Remélem a színházba látogató gyermekeknek is varázslatos élményben lesz részük.

Szeles József, mint Nagy Macskamágus tűnik fel a színpadon.

– Mindig nagy öröm és felelősség gyermekeknek színházat csinálni. A saját gyermekeimen keresztül is az a tapasztalatom, hogy az első találkozásnak Thália templomával meghatározó élménynek kell lennie. Az én gyermekeim azóta is, 27 éve járnak színházba. Remélem, hogy azok a gyerekek, akik megnézik majd az Egerek című előadást, amellett, hogy értékes gondolatokat kapnak, jól szórakoznak majd, és egy életre megszeretik a színházat.

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva