Gulyás J. Attila / magyarnemzet.hu | 2020.11.28. 07:00
Síelhetünk idén a Balatonnál?
Megérkeztek az első téli fagyok, van, ahol havat is ígérnek a hétvégére, sokakban felmerül a közelgő téli szezon fő turisztikai, sportolási lehetősége, a síelés, amely a szabad ég alatt az immunrendszerre is áldással lehet.

– Az október közepén megnyitott, majd két hét után bezárt ausztriai sípályáknál alkalmazott feltételeknél, előírásoknál jobbat nem tudunk kitalálni. Készülünk a szezonra, és ha meg lesz az engedély, megnyitjuk a pályákat – közölte a Magyar Síakadémia elnöke. Klausmann Viktor hozzátette: még december 10-e után is lesz idő bőven felkészülni a síelési szezon indítására.

– A koronavírus-fertőzés megelőzése szempontjából gyógyhely, ami nyolcszáz méternél magasabban biztosít mozgási lehetőséget. A Mátra szűk völgyeit vagy az egyes magyar városokat elárasztó, büdös, mocskos ködből, szennyezett levegőből fel kell mennünk és fel kell vinni gyerekeinket is a sípályákra. Mivel a vírus alapvetően a tüdőt támadja meg, mindenképpen ajánlatos az egészséges helyek felkeresése az elkövetkező időkben – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Klausmann Viktor.

Síelésnél elengedhetetlen a megfelelő védelem, idén már a maszk is a viselet része lesz
Fotó: Bach Máté

Arra a kérdésünkre, hogy lesz-e itthon síszezon, a Magyar Síakadémia elnöke úgy válaszolt: mindenképpen kell, hogy legyen.

– Naponta tájékozódunk az európai síparadicsomok helyzetéről, jelesül az osztrák pályákon alkalmazott feltételekről és az ottani előírásokról. Pontosan tudjuk, mit kell tenni, ha itthon is eljön a nyitás ideje. Felidézte: ahogy az a téli sportot kedvelő honfitársaink előtt ismert, Ausztriában október közepén megnyitották, és majdnem két hétig engedélyezték a pályák használatát.
– Tehát mi az osztrák pályákon alkalmazott követelményeket tekintjük példának. Azt kívánjuk átültetni, finomítani, figyelembe véve a magyar emberek habitusát, a magyar virtust. Erre hívtuk fel munkatársaink, a síegyesületek és síoktatók figyelmét.

Eplényben is előírás lesz, hogy a síliftre várakozva is tartani kell a védőtávolságot
Fotó: Bach Máté

Klausmann Viktor határozottan állítja: még december 10-e után sem lesz késő felkészülni a szezonra. Amelynek során a sízőknek is a három fő követelményt – a maszkhasználatot, a védőtávolság betartását és a közös étkezésekre vonatkozó korlátozásokat – kell betartani.
– Még töltve vannak a hóágyúk, és az egyik tanulópálya is használható néhány napig, feltéve, ha marad a hideg idő. De voltaképpen csak vasárnapig látunk előre – jelezte érdeklődésünkre tömören Bátor Balázs, a Balatonhoz legközelebb eső Eplény Intersport Sportarénájának menedzsere.

Átadás korábban. A koronavírus évében egyelőre készültségben várják a szezon kimenetelét Eplényben
Fotó: Bach Máté

Hoffman Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, aki ebben az időszakban a Mátrában tartózkodik, lapunknak ugyancsak kijelentette: kellene, hogy legyen síszezon, de most az a fontosabb kérdés, hogy mi lesz karácsonykor.
– Ha biztatóan alakulnak a járvány megfékezésére tett lépések, akkor a téli sportok tekintetében is Ausztria példája a követendő – erősítette meg a szakember.

Berta Gyula tüdőgyógyász főorvos viszont némiképp finomított: a nyolcszáz méternél magasabb fennsík, így a sípálya csak az egészséges, a megfertőződéstől tartó emberek számára tekinthető gyógyhelynek, de korántsem véd meg a vírustól. Hozzátette: télen kétségkívül ajánlatos keresni a tiszta levegőjű fennsíkokat.

Kollár Lajos professzor, Kásler Miklós miniszter járványügyi főtanácsadója is ugyanazt tartja a téli sportról. Mint fogalmazott, a szabad levegőn végzett mindenfajta mozgás hozzájárul az egészség megőrzéséhez.
– A sítúrát tervezők figyelmét én is arra hívnám fel, hogy a közösségi helyiségekben, felvonókban, melegedőkben tartsák be a védőtávolságot – emelte ki a professzor.

Távolságban
Lehet készülni a síoktatásra is, de itt is érvényesek a biztonsági szabályok: a tanpályák egész területén kötelező a maszkviselés, és figyelemmel kell lenni az oktató és a tanítvány közötti, valamint a tanítványok egymás közti, különösen a liftre való várakozás közben történő távolságtartásra. A Magyar Síoktatók-szövetségének általános irányelvei szerint a felszerelés átadása szabadtéren történik, a tanítványok zárt térben kizárólag a mosdót használhatják, míg a szülők maszkban kísérhetik a gyerekeket, de a tanpályára például már nem léphetnek be.

Forrás: magyarnemzet.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva