Horváth Virág | 2020.10.07. 08:00
Nem csak nyáron fontos, sportolni télen is érdemes
A strandszezon lecsengőben van, ilyenkor pedig még azok is bebújnak a meleg takaró alá nagy adag sütivel a kezükben, akik tavasszal és nyáron odafigyeltek az alakjukra. Szóka Orsolya személyi és csoportos fitness edzővel beszélgettünk a mozgás lelki és testi jótékony hatásairól.

Szóka Orsolya gyerekkora óta rendszeresen sportol, hiszen családjában is ezt látta, sportos családban nevelkedett.
– Alig tudtam járni, de már a labdát kergettem a játszótéren. Később a testnevelőtanáraim is mind példaértékűek voltak számomra. Gyerekként fontos, hogy jó példákat lássunk – mondta el a likeBalaton.hu kérdésére a fiatal edző.

Kiderült, azok, akik csak a Balatoni nyár miatt állnak neki a testmozgásnak, ugyanolyan hamar fel is fogják adni, a szerencsések viszont megérzik a sport jótékony hatását, és télen sem hagyják abba.

– Sokan „csak” a kinézet miatt állnak neki. Természetesen az is fontos, és a legnagyobb hajtóerő, de fontos, hogy meglegyen a sport szeretete is, és hogy minél többször igényünk legyen rá. Legyen az életünk része! Ne csak külső kényszerből, hanem belső indíttatásból csináljuk, és mert érezzük a testi és lelki pozitív hatásait. Aki nem emiatt sportol, általában nekik fogy el hamar a lendület. Valamint a legtöbben rövid időn belül irreális eredményeket akarnak elérni, és ezért jön a csalódás, és nincsenek tisztában a mechanizmusokkal, és miről is szól az életmódváltással kapcsolatos út. Aztán majd jön a „Jojó effektus” – emelte ki Orsolya.

Ahogyan életünk minden aspektusában, úgy a mozgás tekintetében is nagyon fontos a rendszeresség. Az edző szerint a sportot nem lehet évszakhoz kötni, hiszen az év minden napján igényli a testünk a törődést.

– A szervezet meghálálja a rendszerességet, erősödik az egész test kívül belül, és ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben, és a már meglévő betegségekre is pozitív hatással lesz. A sport prevenciós és rehabilitációs értéke is jelentős.

Fiatalok és idősek egyaránt profitálhatnak abból, ha rendszeresen mozognak Fotó: Pesthy Márton / veol.hu

 

A népesség egyre nagyobb százaléka küzd már mozgásszervi betegségekkel. A XXI. században már nemcsak az idősek küzdenek fájós háttal, térddel és ízületekkel, ezek a panaszok egyre fiatalabbaknál is előfordul. Ha nem sikerült megelőznünk ezeket a tüneteket, nem szabad letenni a mozgásról, hiszen mindenki számára van megfelelő sport.

– Fontos hogy mindenki a saját érdeklődésének és képességeinek megfelelő, valamint jó szakember által irányított edzést válasszon. Gyerekkorban már le kéne tenni a sport alapjait, és utána a szakmailag jó edzést, és edzőt felkeresni, és az egészséges életmódra odafigyelni. Ezekkel sok probléma megelőzhető lenne. Ha már van valakinek valami problémája, akkor tisztában kell lenni azzal, hogy pontosan mi is a baj, és utána célzottan szakemberhez fordulni. Nagyon széles a paletta mind a problémák, mind pedig a kezelési lehetőségek terén. Nyújtások, gerinctorna, gyógytorna például ami gyakori problémák megoldása lehet. Én vízben is végeztetek edzést, ami szintén sok panasszal küzdőnek megoldást nyújt. A mai modern világban nagyon széles a választék.

A fizikai fájdalmak mellett a lelki sérülések, a testképzavar és a társadalmi nyomás is elijeszt bennünket a rendszeres mozgástól. Éppen azok, akiknek szükségük lenne a testmozgásra, szégyellik a kinézetüket, és nem mernek elindulni az edzőterembe, csoportos edzésekre, de még személyi edzőhöz sem.

– Mindenki elkezdi valahol. Nem kell szégyellni honnan indultunk, hanem majd arra büszkének lenni, amit elértünk. Elfogadó és kedves közösséget kell választani, ahol elmúlik a frusztráció és örömmel végezhetik a mozgást.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva