Horváth Virág | 2020.07.17. 17:00
Exkluzív! A Szent Imre piarista és helyőrségi templom tornyában jártunk
A mai Szent Imre római katolikus templom 1823 és 1836 között épült klasszicista stílusban. Ez az információ a harangtoronyban állva éppenséggel nem a legfontosabb, de sokmindent megmagyaráz.

Többek között azt is, hogy a közel kétszáz évvel ezelőtt épült templom lépcsői miért váltak az idők során életveszélyessé. A Vár utca utcasorából kissé hátralépő, a rendházhoz kapcsolódó, északi oldalán szabadon álló, nyugati tornyos, félkörzáródású, klasszicista homlokzatú, későbarokk belső terű templomépületről van szó.

A késő barokk belső terű templomépület falán MMT feliratot olvashatunk, mely a következő görög szöveg rövidítése: „Mária, Isten szülőanyja.” A főoltáron látható kép Szent Imre, a templom védő-szentjének tiszteletére készült. Az oltárképeket ifjabb Bucher Ferenc készítette. Főhomlokzatának középső része kissé előrelép, háromrészes főpárkányát négy, copf jellegű ión oszlop tartja, közülük a két szélső teljesen szabadon áll.

Az épület tornya egyébként kétszintes. Az első szintig, vagyis a „padlásig” még meglehetősen tűrhető kőből készült csigalépcső vezet, amin nagy bátorsággal lehet felfelé lépdelni. Ezen túl viszont már a faanyag és az idő évszázados csatájának lehetünk a szemtanúi, eddig, úgy tűnik, az idő áll nyerésre. A toronyba egyébként kíséret nélkül felmenni nem is lehet, és egyébként is balesetveszélyes. A likeBalaton olvasóinak viszont most betekintést engedünk a híres piarista templom tornyába, egészen a harangig.

Itt még csak az orgona szintjéről tekintettünk le a földszintre Fotó: Horváth Virág

 

Semmiképp sem egyszerű művelet feljutni a haranghoz, hiszen az omladozó lépcsőfokokon szinte súlytalanul kell végig „szökellni”, és a hátitáska nagyban megnehezíti a ki-be bújást a szűk járatokban. Olyan klausztrofób érzést keltenek a lépcsősorok, mintha barlangászok lennénk. A harang terében aztán kiszélesedik a tér ismét, nem csoda, hiszen a több tonnányi harang-monstrumnak bizony kell a hely. A bátrabb versenyzők talán még meg is tudják mozgatni a szerkezetet valamelyest, ám akkora erőt, amellyel a harangszót ki lehetne csikarni, nemigen tudtunk kifejteni a helyszínen.

Nagyon fontos tehát, hogy az épület egyébként tökéletes állapotban van, hacsak nem próbálunk meg feljutni a toronyba, ami zárt terület, és tilos bemenni!

A galériánkban viszont megtekinthetik azt, amit élőben nem:

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva