MW | 2023.07.12. 12:00
Szerinted is az olaszrizling a legnépszerűbb balatoni bor?
A kérdőívet kitöltők közel fele hetente többször is fogyaszt bort.

Az olaszrizling, a szürkebarát és a kéknyelű a legkedveltebb balatoni bor egy friss kutatás alapján. A balatoni nyaraláshoz egyre inkább hozzátartoznak a boros programok. Az online kérdőívet kitöltők kétharmada nyaralás közben legalább egy borkóstolóra, pincelátogatásra, bortúrára vagy fesztiválra elmegy.

A Veszprémi Érseki Pincészet kutatásában a balatoni borok, szőlőfajták és borvidékek ismertségéről, a borválasztás szempontjairól is szerepeltek kérdések. Több mint ezerkétszázan töltötték ki az online kérdőívet.

Ötvenkét százalékuk a száraz borok hazájaként tekint a Balaton környékére, és körülbelül ugyanennyien említették a balatoni borok jellegzetességeként a vulkanikus ízvilágot.

Fotó: Laposa Birtok hivatalos

A balatoni régió hat borvidéke közül a badacsonyi a legnépszerűbb

A kutatás résztvevőinek negyvenegy százaléka az ottani pincészetek borait kedveli a legjobban.

A legkedveltebb balatoni fajtaborok rangsorát magasan az olaszrizling vezeti, a kitöltők majdnem hetven százaléka fogyasztja szívesen, amelyet a szürkebarát, a kéknyelű és a sauvignon blanc követ.

A válaszadók többsége nemcsak vásárol balatoni borokat, de ismeri is a régióban termesztett szőlőfajtákat.

Szent György-hegy éjfélig: fűbenülős, borozós
Fotó: Mihály Szilvia

 

Mi alapján választunk a balatoni borok közül?

Az online kutatás készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy a vásárlók mi alapján választanak a balatoni borok közül. Az eredmények alapján a legfontosabb szempont a bor jellege – vagyis hogy fehér-, rozé- vagy vörösborról van-e szó.

Minden második kitöltő a számára szimpatikus pincészetek borai közül választ a legszívesebben

negyvenöt százaléknak a szárazsági fok, negyvenkét százaléknak pedig a borvidék is lényeges szempont vásárláskor.

Arra a kérdésre, hogy milyen alkalomhoz illenek leginkább a balatoni borok, a válaszadók többsége a baráti és családi összejöveteket, a közös grillezést említette.

Legtöbben tisztán isszák a balatoni borokat, tízből csak négyen szoktak fröccsöt készíteni.

A Balaton környéki borászatok számára jó hír, hogy a kitöltők kilencvennégy százaléka nemcsak nyaraláskor, hanem az év többi időszakában is szívesen iszik balatoni borokat.

Fotó: Pesthy Márton/Balatoni Kör

 

A kutatásról

A Veszprémi Érseki Pincészet online kérdőívét több mint 1200-an töltötték ki 2023 júniusában, fele-fele arányban nők és férfiak. Huszonkét százalékuk Budapesten, húsz százalékuk Veszprém, tíz százalékuk Pest vármegyében él, a többi válaszadó lakhelye más vármegyében található. A résztvevők egyharmada a 46-55 éves, egynegyede a 36-45 éves korosztályhoz tartozik, tizennyolc százaléka pedig 26-35 éves.

A kitöltők közül majdnem mindenki fogyaszt bort, több mint negyvenöt százalékuk hetente többször is, húsz százalék hetente egyszer, harmincöt százalékuk ennél ritkábban.

Kilencvenöt százalékuk kóstolt már balatoni bort, a Veszprémi Érseki Pincészetet nyolcvan százalékuk ismeri.

Fotó: Veszprémi Érseki Pincészet

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva