Keszey Ágnes | 2022.01.16. 14:00
Titkos helyek, érdekes történetek - tematikus séták télen is
Barangolás egy látogatók előtt elzárt egykori hőerőműben, vagy egy hajdani légoltalmi óvóhelyen, történelmi és kulturális kalandozás flódnit kóstolgatva vagy teát kortyolgatva - igazán különleges városi és Balaton-környéki sétákon vehetsz részt, most, a téli hónapokban is.

Veszprémben és a városhoz közeli érdekes, rejtélyes, titkos helyeken kalauzolja az érdeklődőket a Túrajó, mely tematikus városnéző séták, programok szervezője. A program kitalálója és legtöbb séta vezetője Raffai Csilla, akivel a hajdani veszprémi vidámpark területén találkoztunk. Itt is indítanak sétákat, melyeken mindenki nosztalgiázhat, sőt, bemerészkedhet az egykori úttörővasút alagútjába is, ahová máskor belépni tilos. A vidámparkról – és ez ezzel kapcsolatos érdekes munkáról, egy hajdani nevezetesség újjászületéséről – hamarosan hírt adunk, de most barangoljunk egy kicsit a környéken.

Titkos helyek, érdekes történetek – Raffai Csilla hívta életre a Túrajó programokat
Fotó: Keszey Ágnes

Veszprém említésekor sokaknak eszébe jut a város turisztikai szlogenje: a királynék városa. Ám az ezzel kapcsolatos érdekes történelmi tények, nevezetességek megismerésén túl is rengeteg felfedeznivalót rejt a város.

– Malmok is vannak: szám szerint 15. Ez is megér egy történetet. A hajdani vidámpark, a geológiai látványosságok is sok érdekességet rejtenek. S aztán jöttek az ötletek egymás után – idézte fel Raffai Csilla, akinek életében nagy szerepet játszik a turizmus, hiszen közgazdász, turisztikai szakértő és egyetemi oktató.

Fotó: Túrajó

Az ötletek megvalósítása mögött azonban hosszú évek munkája áll, hiszen az élménydús sétákat alapos kutatómunka, könyvtári tanulmányok és személyes interjúk alapozták meg. Ma már több féle tematikus séta mutatja be Veszprém más más arcait.

–A geosétán az élettelen környezetre irányítjuk a figyelmet. Például a régió ősmaradványairól, dolomitról, mészkőről mesélünk és a dolomitba vájt óvóhelyet is megtekintjük.

Veszprémben bejuthatunk az egykori óvóhelyre is
Fotó: Túrajó

A malmokat már említettem, de fontos, hogy Veszprémben nem csak romos malmokat látunk. Három olyan is van, amelyet átépítettek és vendéglátóhelyként, szálláshelyként működik, de még jellegzetes formájukat megőrizték. Ma már van olyan malom, melyet egy restaurátor megvásárolt és felújított. A Malomséta évről évre változik, hiszen aktualizálom, frissítem, bővítem több ismeretekkel. A Templomsétákon nem csak a legfontosabb, leglátogatottabb, nevezetesebb templomokat mutatjuk meg, hanem kevésbé ismerteket is. Az egyik programunk a Bögreséták. Ezeket a szezon kibővítése miatt hívtuk életre, hogy időszakot tekintve ne csak a nyárban gondolkodjunk, s térben se csak a Vár legyen a középpontban. Régen fontos utcákat, tereket mutatunk be részletesen. Ezeken a sétákon a tematika egy-egy földrajzi részre vonatkozik. Például Bögre és Te-a Jókai utcán, Bögre és Te-a Kossuth utcán, Bögre és Te-a Vár utcán. Természetesen a bögrékben ital is van, a forró tea melengeti a téli séta résztvevőit.

Ezzel a programmal egyébként a Túrajó különdíjat nyert el azon a CheckINN GREEN elnevezésű pályázaton, melyet a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Magyar Turisztikai Ügynökség írt ki a társadalmilag felelősen gondolkodó és cselekvő turisztikai vállalkozások és szervezetek számára.

A kiírók közlése szerint a díjjal egy olyan innovatív, ötletes kezdeményezést ismertek el, amely egyszerű ötlettel, nagyobb közösség bevonásával népszerűsíti a fenntartható turizmust és a környezettudatos gondolkodást. Ennek egyik eleme, hogy a túrának több vendéglátóhely együttműködő partnere, így ezek közül bármelyikben meg lehet kapni a teával töltött bögrét, s bármelyikben le lehet adni a kiürültet.

A Veszprémet másként bemutató séták mellett a környékbeli településeket is felfedezhetjük a Túrajó programokon.
– Balatonalmádiban Villamustra séta indult el pár éve. Ez tavasztól-őszig működik, hiszen a villatulajdonosok egy része télen máshol él. Itt érdekes, különleges villákba jutunk be.

Balatonalmádi-fürdő egy régi képeslapon
Fotó: Túrajó

Balatonfüreden két tematikus, zsidó sétánk van Olti Ferenc vezetésével, itt a Zsidó Kiválóságok Háza a partnerünk. Az egyik sétánk a Füredi rabbi, a másik egy gasztroséta, a Füredi Flódni.

Nem csak mesélnek a zsidó hagyományokról, a híres süteményt, a flódnit meg is lehet kóstolni a séta alkalmával
Fotó: Túrajó

Hajmáskéren beleszerettem a katonaváros történetébe. Ez a monarchia idejére nyúlik vissza, innen mesélem el a történetet. Ekkortól közel hatvan épületet építettek, egészen a szovjet kivonulásig. Közel is van a megyeszékhelyhez és több szálon kapcsolódik Veszprémhez.

Különleges látnivaló a hajmáskéri katonai létesítmény
Fotó: Túrajó

Van bányavárosi séta, Ajka-Csingervölgyben. Az ajkacsingeri bányát már bezárták. Sokakat érdekel, hogy milyen lehet, hogy néz ki. Itt be tudunk menni például egy csillerakodóállomásba és bányamentő épületbe, ahol a bajba jutott bányászokat mentők tevékenységét ismerhetjük meg. Itt egy autentikus vezetőnk van: egy bányamérnök vezeti ezt a programot.

Egy hajdani bányába is elvisznek
Fotó: Túrajó

Tavaly indítottuk a Bakonyban az egykori inotai hőerőmű bemutatását. Biztosan sokan látták már a három hűtőtornyot, s be is megyünk a létesítménybe. Ez is egy izgalmas séta – mutatta be a Túrajó programokat Raffai Csilla.

Az egykori November 7. hőerőmű
Fotó: Túrajó

A séták közül több a téli hónapokban is elindul, nyáron pedig még több várja az érdeklődőket. A programokat itt találod meg

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva