Marton Attila/veol.hu | 2021.02.07. 12:00
Több balatoni település is lehet kulturális főváros 2023-ban
Veszprém várja az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programhoz csatlakozni kívánó Bakony–Balaton-régiós településeket. A megyeszékhely a Bakony–Balaton-régióval közösen nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet.

A program alapvető célkitűzése, hogy Veszprém és a régió együtt mutassa meg Európának értékeit, kulturális sokszínűségét és közös identitását. Eddig több mint hatvan önkormányzat csatlakozott a felhíváshoz, és több település is bejelentette már társulási szándékát a programhoz, közölte a Veszprém–Balaton 2023 (VEB2023) Zrt.

Közösségépítés és új kulturális otthon létrehozása is a célok között

– A korábbi EKF-városok sikerét elemezve azt látjuk, hogy azok a pályázatok váltak sikeres programmá, ahol a város, a régió és az ott élő emberek eredményesen tudtak együttműködni. Éppen ezért egy olyan térségi modellen dolgozunk, amely az itteni adottságokon alapul, és a kultúrára támaszkodva eredményez gazdasági növekedést – fogalmazott az együttműködés előnyeiről Navracsics Tibor, az EKF-program kormánybiztosa.

A VEB2023 szándéka többek között az, hogy a Várpalotától Keszthelyig formálódó együttműködés a közösségépítésre, az innovációra és a fenntarthatóságra alapozva a kulturális-kreatív ipar új otthonát hozza létre a térségben – írja a veol.hu.

Itt írtunk arról, hogy Veszprém nemzetközi társakat is kap a kulturális főváros címhez 2023-ban.

Fotó: Baumann / Veszprém-Balaton 2023

 

Nyitókép: Veszprém-Balaton 2023

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva