Rimányi Zita | 2024.04.12. 18:00
Túra- és programajánló hétvégére a Magas-Bakony területére
Hova menj április idusán a Magas-Bakonyban? 7 + 3 tipp: túrázás, ló- és autósport, medvehagymanap.

Láttál már középkori viseletben és tornacipőben várkisasszonyhoz futó hírvivőket? A cseszneki várban most megnézheted őket. Emellett a túrázás is kihagyhatatlan a környéken, az Öreg-Bakonyban, a hegység magasabb részén. Ajánlunk hozzá kilátót, szélmalmot, szurdokot.

A lovas szabadidősport és a profi autósport is szerepet kap ezen a hétvégén a Magas-Bakonyban. Zircen, a Bakony fővárosában csatlakozhatunk a helyiek nagytakarításához, ugyanis túraútvonalak mentén gyűjtik össze a szemetet. A helyi színjátszók előadását sem érdemes kihagyni, Hollywoodról és mindannyiunkról szól. A Bakony szívében, Bakonybélben a szokásos medvehagyma-nap a kóstolás mellett túrázással egészül ki. Bakonynánán pedig a sváb zenék, dalok, táncok őrzői gyűlnek egy helyre, adnak együtt műsort.

1. Hírvivők viadala a cseszneki várban + 1 túra

Hírvivők viadala elnevezéssel megint meghirdetik a középkori jellegű kihívást magukat megméretni vágyóknak a cseszneki várnál. Az erődítményhez kell felfutniuk a völgyben lévő falutól, viseletben és tornacipőben, emellett a résztvevőkre íjászat, vívás is vár.

A Hírvivők viadalát a tavalyi hagyományőrző jellegű, látványos sporteseményhez hasonlóan tartják meg Cseszneken, idén április 13-án, szombaton. A Himfy Bandérium elképzelése nyomán megvalósuló rendezvény bajnoka elnyeri a pajzs alakú vándordíjat.

S ha már Cseszneken jársz, ne hagyd ki a vár alatt rejlő csodás Kőmosó-szurdokot.

A Kőmosó-szurdok
Fotó: veol.hu/Rimányi Zita

2. Tavaszi nagytakarítás a Bakony fővárosában

A tisztább Zircért törekvés jegyében az önkormányzat szemétszedő túrákat szervez a város környéki túraútvonalakon, azok mentén szedik, gyűjtik össze a hulladékot az önkéntesek április 13-án, szombaton 8 és 14 óra között. A tavaszi nagytakarításhoz csatlakozhatnak azok, akiknek fontos a természetvédelem, és azok is, akik jó közösségben szeretnének kirándulni a jó időben. A gyülekező az Alkotmány utca 14. szám előtt lesz.

A bakonybéli Szentkút tavától vezet fel a kálvária a kiemelkedésre
Fotó: veol.hu/Rimányi Zita

3. Medvehagyma-nap Bakonybélben + 1 túra

A medvehagymás napot idén április 13-án, szombaton 12 és 19 óra között tartják meg a bakonybéli tájházban. Szervezett túrákra jelentkezhetnek az érdeklődők, medvehagymás finomságokat kóstolhatnak, előadásokat hallgathatnak a gyógynövényekről, és zenés műsorokat élvezhetnek. S ha már Bakonybélben vagy, felkeresheted az Erzsébet-kilátót is. Ha pedig medvehagymás finomságokra vágysz, itt találsz receptgyűjteményt.

Medvehagyma a Keszthelyi-hegységben
Fotó: Krausz Andrea

4. Lovas szabadidősport – Megrendezik az I. Tündér Farm kupát az Öreg-Bakonyban

A Magyar Lovas-szabadidősport Szövetség és a Tündér Farm szervezi meg az I. Tündér Farm kupát április 13-án, szombaton 9 órától. Díjugratásra, díjlovaglásra, ügyességi és futószáras versenyszámokra várják az indulókat Zirc-Tündérmajorba, ahol finom falatok is lesznek.

5. Rally Európa-bajnokság – Lezárások és nézőpont a kilátónál + 1 kirándulás

A V-Híd Rally Hungary egyik gyorsasági szakasza a Keleti- vagy Palotai-Bakony legmagasabban fekvő települése közelében halad el, ezért a tési polgárőrök a közlekedésbiztonság kapcsán praktikus tudnivalókra hívták fel a helyiek figyelmét, és mivel a környék népszerű túrázóhely, a kirándulókét is. Tumultus várható a túrázók parkolóhelyein is.

Tésnél a raliverseny egyik nézőpontja a Széchenyi Zsigmond-kilátónál lesz. Ha már Tésen vagy, meglátogathatod a falu híres, régi szélmalmait is.

A tési Ozi-szélmalom. A holland típusú szélmalmot Ozi János asztalos építtette 1924-ben.
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

6. Felejtsd el Hollywoodot! – színjáték a Bakony fővárosában

A Felejtsd el Hollywoodot! című vígjátékot adja elő a zirci városi könyvtár klubtermében április 12-én, pénteken 18 órától Katona Bálint és Tóth Gergely. A belépés ingyenes.

7. Bakonyi sváb zenék, dalok, táncok Bakonynánán

Német nemzetiségi nap keretében találkoznak a bakonyi sváb hagyományokat ápolók, a tradícióik iránt érdeklődők április 14-én, vasárnap 15 órától a bakonynánai művelődési házban. Együtt adnak műsort.

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva