2019.01.18. 18:00
Új, különleges játszótér Veszprémben
December közepén integrált játszóteret avattak a veszprémi Kálvin János parkban. Az új játszótér facebook-os szavazást követően a Cifra pagony nevet kapta. A befogadó vagy integrált játszótér célja, hogy minél több gyerek számára biztosítsa az együtt játszás lehetőségét kortól, nemtől képességektől függetlenül. Az új játszótér lehetőséget biztosít a mozgássérült, vagy bármilyen fogyatékkal élő gyermek számára, hogy ép társával együtt játszhasson.

 

Már a játszótér átadó ünnepségén is jól tudtak együtt játszani a gyerekek. Fotó Pesthy Márton

Első pillantásra ez a játszótér sem különbözik a többitől. Szép, új, színes. Ha azonban jobban megnézzük, észrevesszük, hogy egy kissé minden más. Sándor Anitát, az integrált játszótér tervezőjét, a Royal Kert Kft Köztéri eszközök üzletágvezetőjét kértük meg, hogy mutassa be a játékokat.

– Nekem elsőre a burkolat tűnt fel, hogy szokatlan.

– Az integrált játszótérre a szabványosított burkolatok közül ezúttal az öntött, és a lap gumi burkolatot választottuk, mert ez lehetővé teszi, hogy kerekes székkel, vagy babakocsival is kényelmesen közlekedhessenek rajta. A játékok döntően fa elemekből készültek, a leglátványosabb a hajó, mely két szinten biztosít játéklehetőséget a gyerekeknek. Az alsó részébe akár kerekesszékkel is be lehet szállni, a talajszinten oktató és szórakoztató paneleket is elhelyeztünk. Találunk itt görbe tükröt, labirintus táblát, iránytűt, és vannak átbújható elemek is, hogy az ép gyerekek számára is elég izgalmas legyen az alsó szint is.

Fotó: Pesthy Márton

– Látok egy hintát is.

– Ez egy úgynevezett fészek hinta. Ezt azok a gyerekek is használni tudják, akik a hagyományos laphintákat, vagy a bölcsőülőkés hintákat nem tudják használni, mert azokban nincs megfelelő gerinc- alátámasztás. Ebben a hintában is biztosított az együtt-játszás lehetősége, hiszen egyszerre akár 4-5 gyerek is használhatja a játékot.

– A hinta mögött egy labirintus található.

– Térbeli és orientációs játékokra ad lehetőséget a labirintus, azaz lehet gyakorolni a jobbra-balra irányokat, meg kell találni a labirintuson átvezető helyes útvonalat. A játék célja az is, hogy a gyerekek szokják, a zártabb helyen tartózkodást. Ebben a játékban is megvan a kerekesszék bejutásának és fordulásának lehetősége, és olyan magasan helyeztük el a paneleket, hogy ez a legkisebbek számára valóban érdekessé teszi a kijutást, a szülők magasságából viszont belátható az útvesztő.

– Ezt a körforgót más játszótereken is láttam már, de azokon több volt a korlát.

– A körforgó mozgása az egyensúlyi érzékelést fejleszti. Úgy alakítottuk ki, hogy a nehezebben mozgó gyerekek is fel tudjanak rá ülni. Ezt a szélesebb ülőfelület és a jól fogható kapaszkodó biztosítja, ráadásul itt a segítő is jól hozzáfér a gyerekekhez. Van egy elefántos rugós játékunk, ez is a hintázás élményét nyújtja, csak ez egy előre- hátra billegő játék. Ez is szélesebb a megszokottnál azért, hogy egyszerre több gyerek is tudjon ezzel játszani. Három gyerek is elfér rajta, azaz akár két ép kisgyerek közrefoghatja sérült társát.

Apró figyelmesség: ehhez az asztalhoz kerekes székkel is oda lehet ülni.

– Milyen szempontokat kell figyelembe venni egy integrált játszótér tervezésekor?

– Nagyon sok szempontnak kell érvényesülni. Fontos a terület, hogy vannak-e rajta fák, amik majd védik a gyerekeket a tűző naptól, egy befogadó játszótérnél a megközelítés is nagyon fontos. Lényeges, hogy kerekes székkel is legalább egy útvonalról megközelíthető legyen. Nyilván az egészet meghatározza, hogy mekkora anyagi keret áll rendelkezésre. És itt nem csak az eszközök értékére kell gondolni, hanem nagy költségekkel jár az eszközök telepítése is. Mindegyik eszköz rögzítésére szigorú szabályok vonatkoznak, a játékok be vannak betonozva, hogy az ütéscsillapító burkolatról ne is beszéljünk, mert az öntött gumi burkolat jelenleg a legdrágább ezek között. Szempont, hogy a fenntartó milyen anyagtípusokat részesít előnyben, hogy hány gyereknek szeretnénk játéklehetőséget biztosítani, és ezek a gyerekek milyen korúak.

A Cifra Pagony játszótér elsősorban a kisebbek számára létesült, a környezetében fitnesz eszközök is vannak. A játszótér nem titkolt célja az érzékenyítés. Minél kisebb korban találkoznak a gyerekek azzal, hogy nem csak ép, vagy teljesen egészséges gyerekek léteznek, hanem fogyatékkal élő társaik is vannak, annál kevésbé tekintenek majd felnőtt korukban másként ezekre az emberekre.

 

Készítette: Sági Ági

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva