2020.03.11. 18:00
Új lakók érkeztek a Veszprémi Állatkertbe
Két hím ázsiai elefánt érkezett a napokban a Veszprémi Állatkertbe Hollandiából. A hétéves Kyan, és a hatesztendős Thuya az Európai Fajmegmentő Program keretében került új otthonába.

A két jövevény már ismerkedik Nukával, és készen állnak arra, hogy meghódítsák az állatkert látogatóinak szívét. A Veszprémi Állatkert korábbi három elefántja közül Dinkar nemrég Ukrajnába került, és már sikeresen beilleszkedett új otthonába, Félix pedig a Szegedi Vadaspark lakója lett. Helyettük érkezett Veszprémbe Kyan és Thuya Hollandiából.

Fotó: Veszprémi Állatkert/Kovács Bálint

— Azért volt szükség erre a cserére, mert akkor működik jól egy elefántcsapat, ha a benne lévő egyedek pontosan meghatározzák, hogy kinek hol van a helye a rangsorban — mondta el a Veolnak Török László állatkert-igazgató. — Ezt megkönnyíti, ha különböző nagyságú és életkorú állatokat tartunk együtt. A korábbi csapatot három féltestvér alkotta, akik azonos évben születtek. A koordinátor javaslatára, a rangsorvitákat elkerülendő döntöttünk úgy, hogy megpróbálunk egy más szerkezetű csapatot kialakítani. Így a legnagyobb hím, Nuka lesz a főnök, aki már korábban is nálunk volt. Bízunk benne, hogy szép csapatstruktúrát sikerül a jövőben kialakítanunk a két másik, fiatalabb hímmel.

Az igazgató elmondta még, hogy jelenleg nincs a programnak olyan tenyésznősténye, amelyet felkínálhattak volna a Veszprémi Állatkert részére. Kitért arra is, hogy nagyon jók a tapasztalataik a hímcsapat tartása terén. A most érkezett fiatal állatok állandóan játszanak, futnak, kergetőznek, tehát nagyon aktívak. Jelenleg zajlik a beszoktatásuk, de már külön-külön láthatóak a kifutón.

Fotó: Veszprémi Állatkert/Kovács Bálint

Kiderült az is, hogy új lakók érkezésekor az a gyakorlat, hogy egy héttel az érkezésük előtt a veszprémi kollégák kiutaznak, hogy megismerkedjenek az érkező állatokkal és a tartási sajátosságaikkal. Most a koronavírus-járvány miatt elmaradt a személyes tapasztalatszerzés. A szükséges információkat videokonferencia keretében sajátították el a gondozók, akik rengeteg felvételt nézhettek meg az új lakók tartásának napi rutinjáról.

Forrás: Veol.hu

Nyitókép: Veszprémi Állatkert/Kovács Bálint

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva