Horváth Virág | 2020.08.28. 18:00
Szombatig még tart az Utcazene Fesztivál! Ne maradj le!
Szerdán vette kezdetét az Utcazene Fesztivál, ami idén szombatig tart. A megszokott, teljes belvárost lefedő, nagy tömegeket vonzó esemény idén kevesebb helyszínnel, családiasabb formában, csak utcazenész versenyként indulhatott el.

Több módosítással és korlátozással, de idén is útjára indult a Veszprémi Utcazene Fesztivál. A kormány intézkedései értelmében a Veszprémi Utcazene Fesztivál stábja köztes megoldásként a fesztivált nem, de a foodtruck show-t és a zenészversenyt megtartja. A fesztivál gerincét alkotó és 12 színpadot érintő nemzetközi koncertprogramot, a fellépőket lemondták, ezzel együtt a programhelyszíneket is megszüntették. Húsz előadó versenyzik a fődíjért, amit idén nem bontanak külön közönség- és szakmai díjra, csak a szakmai zsűri szava dönt, és a teljes 2 millió forint összeget egyetlen zenekar kaphatja meg. A szakmai zsűrit Csiszár Virág fesztiválszervező, Németh Róbert zenész, újságíró, Podlovics Péter producer és Frenk előadóművész alkotják.

Andrej nem a győzelemért küzd Fotó: Penovác Károly/ veol.hu

A szerdai nap legelső fellépői között szerepel a veszprémi illetőségű Andrej is, aki a Lasselsberger-Knauf színpadon adott koncertet. Az Andrej Akusztik nevű formáció frontembere idén önálló előadóként mutatkozik be a versenyen. Elmondta, nagyon jó érzés és hatalmas elismerés számára, hogy bekerülhetett a legjobb 20 előadó közé.

– Én itt születtem, itt nőttem fel, és emiatt is szeretnék olyat nyújtani Veszprémnek, hogy büszkék lehessenek rám. Saját dalokkal és magyar nyelvű feldolgozásokkal készültem a versenyprogramban. Ebben a furcsa járványhelyzetben úgy gondolom, jól esik majd magyar nyelvű dalokat hallgatni a magyar közönségnek – tette hozzá Andrej. Az énekesnő nem a győzelemre hajt, hálás a lehetőségért, és reményei szerint kikérheti majd a zsűri véleményét is, hogy ezáltal is fejlődhessen.

 

Érdemes mind a húsz versenyző koncertjét meghallgatni, ugyanis csiszolatlan gyémántokat, vagy régi ismerősöket is köszönthetünk a versenyzők sorában. Ezutóbbi kategóriába esik a LivingRoom nevű formáció, amely 2017-ben alakult. Friderikusz Péter és Pál Benjámin akkoriban dolgozott együtt A Dal 2017 kapcsán, mikoris utóbbi aktuális dalához, a Father’s Eyes-hoz készítettek akusztikus verziót. Ahogy telt az idő, egy kiforrott, talán elsőre szokatlan hangzásvilág mellett maradtak, melynek alapja az ének-gitár-cselló együtthangzása. A formáció A Dal 2018 műsorban debütált Kirakat élet című dalával. Ebben az évben a ByeAlex és a slepp együttes előzenekara voltak a tavaszi túrné során. Ezt követte számos pesti koncert, illetve számos vidéki fesztivál és városi rendezvény. 2019 októberében jelent meg második single lemezük Tengerszem címmel, ezt követte a VoltVanLesz single 2020 tavaszán. 2020 nyarán jelenik meg Körutazók című lemezük az NKA támogatásával.

A korlátozások ellenére az Veszprémi Utcazene Fesztivál első és második napjára egyébként rengetegen voltak kíváncsiak. A 20 versenyző minden nap fellép forgószínpadszerűen, így érdemes előzetes tervvel, célirányosan az Óváros tér környékére érkezni.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva