Sági Ági | 2019.08.04. 11:00
Vasárnapi balatoni süti #9 - készítsünk unikornist!
Kedvenc vasárnapi sütink alkotója ezen a héten egy tehetséges fiatal veszprémi cukrász. Reichert Míra a hétköznapokon a Kokó cukrászda díszítőműhelyében dolgozik, és gyerekek szülinapi tortaálmait valósítja meg. Készítsünk most unikornist!

Ez alkalommal tehát nem azt mutatjuk meg, hogy készül a torta, hanem azt, hogy lehet egy egyszerű csokitortából csodálatos unikornist varázsolni.

Az első lépés azért itt is a torta, amit el kell készíteni. Ez lehet bármilyen jól bevált recept alapján készülő, inkább magas, mint lapos torta. Míra a tejszínes krémek helyett, valamilyen pudinggal kikevert krémet javasol. Akár egy vajjal kihabosított pudingos krémet, de lehet olvasztott csokoládéval, vagy gyümölcsökkel ízesített krém is, mert ez kevésbé esik össze és nem oldja a torta külsejére kerülő fondantot sem. Míra ez alkalommal egy csokitortát készített.

A tortát betöltötte és kifagyasztotta, azaz jó hideg az alap, ezzel sokkal könnyebb dolgozni. Ha a torta összeállt, és jól lehűlt, jöhet a vajkrém. Porcukor és vaj 1:1 arányú, jól kihabosított keverékével kell szépen, szabályosan mindenhol lekenni a tortát. Ez a lekenés megakadályozza, hogy a krém megolvassza a tortára kerülő cukormasszát – a fondantot, és lehet vele javítani a torta tökéletlenségét is.

Ha szépen lekentük a tortát, mehet vissza a fagyasztóba, hogy ismét jól lehűljön. Közben készítsük el az unikornis szarvát! Ehhez kell egy hurkapálcika, vagy saslik pálca merevítésnek. Egy kis darab cukormasszát színezzünk meg kissé barna ételfestékkel, vagy kakaóval. Így kevesebb kell majd az aranyszínű festékből és az szebben fed majd.

Egy kis keményítőn, vagy porcukron formázzunk hosszúkás, a csúcsa felé vékonyodó giliszta alakot. Ezt ügyesen tekerjük a saslik-pálca köré úgy, hogy csúcsát szúrjuk a pálcára. A pálca felét foglalja el a szarv, a szabadon maradó pálcarész tartja majd meg a szarvat a tortában. Fessük le a feltekert szarvat arany színű ételfestékkel. Ha nagyon csicsázni szeretnénk, ehető arany csillámport is szórhatunk a festékre. Ha kész a szarv tegyük félre és vegyük elő ismét a tortát, a fondant borítás következik.

Keményítőn nyújtsuk ki 3-4 milliméteres vastagságúra a fondantot. Aki nem szereti a fondantot- azaz a cukortésztát, az használhat marcipánt is. Míra szép hófehér színe miatt a fondantot részesíti előnyben. Érdemes a tortánál jóval nagyobb méretet nyújtani- így lehet majd szépen eldolgozni, aki nem rutinos, hagyja vastagabbra, akkor kevésbé szakad el. A kinyújtott masszával borítsuk be a tortát és egyenletesen simítsuk le, föntről lefelé igazgatva. Ha tökéletes, vágjuk körbe le a felesleget.

Elsőként a szarvat helyezzük el, néhány centiméterre a tortaszéltől szúrjuk a tortába.

Most a fülek jönnek, ezeket kézzel formázzuk a masszából és illesztjük a szarv mellé. Aranyos, ha a fül rózsaszín bélést is kap.

Két fekete cukormassza darabból formázzuk a szemeket:

A sörény elkészítéséhez Míra svájci vajkrémet készített, amit így kell elkészíteni:

210g tojásfehérjét 250 g kristálycukorral gőz fölött a cukorszemcsék felolvadásáig, azaz a 70 fokos massza eléréséig kevergessük, majd öntsük át robotgépbe és verjünk belőle fényes habot. Ehhez kockánként adjunk 565 g szoba hőmérsékletű vajat.

Ha nem szeretjük a kihívásokat, vagy gyorsan szeretnénk alkotni, akkor porcukor és vaj 1:1 arányú keveréke is tökéletesen megteszi. Míra zöld, sárga és rózsaszín krémeket készített. A sörény elhelyezéséhez jó, ha van a háznál csillagcső.

Még több kép:

Míra sikeres cukrász, történetét, és sok szép tortája képét hétfőn mutatjuk meg!

Nézd meg a többi vasárnapi balatoni sütit is!

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva