Benkő Péter | 2023.12.29. 14:00
Véget ér az EKF-év? Még nem maradtál le semmiről!
Szilveszter napján sokan pezsgőt bontanak a vármegyeszékhelyen. Már csak azért is, hogy megünnepeljék azt a rengeteg élményt, látni- és hallani valót, ami az esztendő utolsó napjaiban is szemünk előtt van, fülünkben cseng. Ám aki kimaradt mindezen programokból, javasoljuk, keljen útra, s látogassa meg Európa Kulturális fővárosát!

Joggal kérdezheti bárki, aki úgy dönt, szívesen tölti az ünnepeket, a két ünnep közti időszakot vagy csak egy-két napot időzne Veszprémben, vajon hova látogasson el, mit keressen fel, mit érdemes még megnézni az esztendő búcsúztával.

Műemlékek között bolyongana? A történelmi (bel)városban ehhez nem kell különösebb segítség, pláne úgy nem, hogy számtalan útba igazító tábla, térkép, leírás található lépten-nyomon Veszprém történelméről, a megtekintésre érdemes csodákról. A közismert várnegyed érsekségi tulajdonban lévő épületei közül igen sok megújult vagy folyamatban van a felújítás, esetleg a közeljövőben várható. Nem csak a tűztornyot, a Szent Mihály-főszékesegyházat vagy a Gizella-kápolnát, esetleg a jól ismert Szent István király és Gizella királyné szoboralakját vagy a Benedek-hegyet érdemes felkeresni, a várnegyed számos más műemléket, kincset, múzeumot, kiállítóhelyet rejt.

Aztán pár lépésre az Óváros téren találjuk magunkat, a város szívében, ahol egész évben nyüzsgött a tömeg a városháza mellett felállított színpadon. Érdemes ide Szilveszter napján eljönni a kulturális fővároshoz méltó módon és hangulatban elbúcsúztatni – helybelieknek és látogatóknak közösen. S ha már itt járunk, nézzük meg alaposan a tér nyugati oldalának házsorát, keressük fel a Sörház lépcsőt és fotózzuk le a közeli Rákóczi utca keleti házsorát! Itt már több vendéglátóhely várja a Veszprémbe érkezőket.

Ha a vármegyeháza felé haladunk és megtekintettük, sétáljunk tovább déli irányba, s nemsokára rálelünk arra a zöld szigetre, mely az EKF kapcsán újult meg. Elhaladunk a szintén új köntöst kapott zeneiskola, majd a múzeum előtt, itt a gyerekek birtokba vehetik a köztéri játékokat, míg a nagyobbak betérhetnek a Szent Miklós-szeg Kálvária-dombja tövében felépült cukrászdába. De érdemes a dombtetőre felsétálni, ahonnan páratlan, kevésbé ismert arcát mutatja a város tornyaival, jellegzetes épületeivel. S ha már fent vagyunk, nézzük meg a XIII. század elején épült Szent Miklós-plébániatemplom romjait!

A Kálvária-domb túloldalán dél felé továbbindulva jutunk el az Egyetemvárosba, a Pannon Egyetem szintén ebben az évben megújult épületei mellett elsétálva hamarosan elérjük az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központot. Szintén EKF-projekt keretében hozták létre, s ünnepek között koncertekkel várja a látogatókat.

Ha már koncertek, szólnunk kell a Téli Gyárkertről, melyet a belváros keleti oldalán találunk: Számtalan, sokaknak emlékezetes koncert helye volt nyáron-ősszel az ugyancsak EKF-projektként létrehozott Gyárkert, ami télen sem áll le, jégkorcsolya- és hófánkpálya várja a látogatókat ezen a helyen.

A fentebb leírtak nem az EKF évének összefoglalója, mert arról órák hosszat lehetne írni. Csupán kedvcsináló az EKF-végi és EKF utáni Veszprém gazdag látni és felkeresni való helyeiből. Végül pedig egy jó hír a városba látogatóknak: az idén jelentősen bővült a szálláshelyek száma a városban, így várhatóan – előre foglalva – ezzel sem lesz gond.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva