Szaniszló Hajnalka | 2019.03.09. 11:00
Veszprém polgármestere UB40-t és Rigoletto-t néz a Veszprémfest 2019-en
Július 10. és 13. között rendezik meg a 16. Veszprémfestet. A szervezők a fellépők kapcsán emeltek ki néhány érdekességet, a polgármester pedig fiatalkori zenei élményeiről mesélt a LikeBalaton.hu-nak.

– Nincs még egy olyan fesztivál Magyarországon, amely annyira szélesre tárná a műfaji palettát a fellépők tekintetében, mint a Veszprémfest – mondta a 2019-es rendezvény kapcsán a fesztivál ügyvezető igazgatója, Mészáros Zoltán.

Meglepő dolgot árult el nekünk Porga Gyula, Veszprém polgármestere: UB40-t is hallgatott fiatalkorában. A videó után az is kiderül, hogy mit gondol az idei Veszprémfest programjáról és annak régiós, valamint nemzetközi jelentőségéről.

Mit jelent Veszprémnek a fesztivál és miben látja a jelentőségét a régió szempontjából?

– Nem csupán egy városban, hanem térségben gondolkodom, s ahogyan a Veszprémfestet, úgy a 2023 projektet sem csak Veszprém, hanem a régió sikerének is tartom. A Veszprémfest erősíti a teljes régió jelentőségét, s példaként szolgál Veszprémnek ahhoz, hogy helyt tudjon állni az Európa Kulturális Fővárosa szerepben ismondta el a polgármester.

Ki az, akit idén mindenképpen szeretne megnézni a fesztiválon?

– Nagyon nehéz választani a sok jó fellépőközül, de az idei évben talán a Rigoletto-t várom a legjobban. Pár évvel ezelőtti fellépésén Katie Meluha koncertjéért lelkesedtem, de most is meg fogom nézni az énekesnőt, aki ezúttal nagyzenekari kísérettel lép majd fel. A UB40 fiatalkorom fontos zenekara volt, hiszen nem volt olyan házibuli, ahol egy kazettájuk elő ne került volna. Itt természetesen a nosztalgia vezérel.

Amennyiben lenne lehetősége, hogy valamelyik fellépőnek megmutassa a régiót, hová vinné el az adott előadót?

– A veszprémi lépcsőket emelném ki, melyek a város mélységét és magasságát is magukba foglalják. A lépcsőkön feljutva egy másik térbe, egy másik klímába érkezünk. A város színességét és különlegességét ezek a lépcsők is adják. Bármelyik fellépőt bármelyik lépcsőn végigvezetném! Ha a régióban gondolkodom, akkor leginkább kisebb helyeket mutatnék meg. Mivel a Balaton partján nőttem fel, életem fontos szakaszainak állomásait járnám be velük. Szerintem a Balatonban az a gyönyörű, hogy mindenki megtalálja benne a lelkének és a hangulatának megfelelő helyszínt és eseményt.

UB40 (Fotó: https://veszpremfest.hu/)

Mészáros Zoltán, a Veszprémfest ügyvezető igazgatója azt is elárulta a LikeBalaton.hu-nak, hogy melyik fellépő kedveli a magyar borokat.

–Lesz lehetőség arra, hogy néhány fellépőnek megmutassák a várost vagy esetlegesen a régiót? Vannak, akik már jártak nálunk. Ők körül tudtak nézni a környéken, bele tudtak kóstolni a balatoni életérzésbe?

– Nagyon nehéz, mert az előadók nagyrésze rendkívül szűkös időbeosztással érkezik. Talán annyi idejük akad, hogy egy-egy ebédet elfogyasszanak a Balaton környékén. Amikor Diana Krall lépett fel nálunk, ő a gyerekeivel vízibiciklizett is a Balatonon. Katie Meluhanak idén talán lesz esélye arra, – két napot tölt nálunk – hogy kicsit körülnézzen, de erről még nem tudtunk pontosabbat, hiszen ezt a fesztivál közeledtével, a booking agentekkel tudjuk majd egyeztetni.

–A catering riderekben szerepel valamilyen balatoni specialitás? Kínálnak a fellépőknek helyi különlegességeket, így például egy jó bort?

Anno Tom Jones nyitott volt arra, hogy a számára olyannyira kedvelt francia borok helyett a balatoni különlegességeket is megkóstolja. Sok zenekarnak, akik nyitottak arra, hogy ne mindig a megszokott catering igényét teljesítsük, kínálunk balatoni borokat. Mégiscsak a borvidék kapujába jönnek. Paco de Luciatól kezdve a Gypsy Kings-ig boldogan vitték haza szuvenírként a magyar borokat.

A fentiek mellett Medveczky Ádám karmester bejelentette, hogy június 11-én Verdi Rigolettoja lesz a kiemelt program.

A mű a teremtés csodája, maga a tökéletes opera. Nemesveretű áriaegyüttessel, a Magyar Állami Operaház énekkarával és természetesen zenekarával együtt. A Rigoletto alapja az A király mulat című alkotás, melynél mi sem mutatja jobban, hogy Verdi számára mennyire fontos volt a veretes irodalom, hiszen csak a legjobbakhoz nyúlt vissza. A Rigoletto megunhatatlan alkotás, ugyanakkor felelősséggel is jár hangsúlyozta a Kossuth- és Liszt Ferenc díjas karmester.

Ókovács Szilveszter szerint az olyan nyári felkérések és előadások, mint amelyek a Veszprémfestet is színesítik, turisztikai szempontból is kiemelten fontosak. A Veszprémfest mellett ebben az időszakban Balatonfüredre és több más Balatoni településre is rendszeresen visznek produkciókat, hiszen ezáltal a színházi évadok között is fenn tudják tartani az előadásokat, s ápolni a szakmai, emberi kapcsolatokat. Veszprémben például pár hete játszották a Tosca-t és egy operagálát is rendeztek. Fontos a Balatoni településekkel való jó kapcsolattartás és az előadások utaztatása a magyar tengerhez, ahol nyáron a sok turista miatt a tó környéke a magyar kultúra és művészet értékét és hírét is öregbíti – fogalmazott a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A Veszprémfest 2019 teljes programja itt érhető el.

A jegyértékesítés már elkezdődött, érdemes időben gondolkodni. Itt tekinthető meg a kínálat.

Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva