2019.11.26. 13:17
Veszprémi az ország karácsonyfája - kiderítettük azt is, hány éves
A mintegy 18-20 méter magas, 70 centiméteres törzsátmérőjű, 6-8 tonnás ezüstfenyőt a veszprémi Rábané Trombitás Irma ajánlotta fel. Részletek a cikkben!

Felállították az ország karácsonyfáját az Országház előtt. Az ország karácsonyfáját daruval állították fel tűzoltók az Országház előtti Kossuth Lajos téren ma délelőtt.

A mintegy 18-20 méter magas, 70 centiméteres törzsátmérőjű, 6-8 tonnás ezüstfenyőt a veszprémi Rábané Trombitás Irma ajánlotta fel.

– 1980-ban költöztük ide, és két-három év múlva rendeztük a társasház kertjét, akkor ültettük ezt a hatalmas fát. Persze akkor még csak egy méter körüli volt. Közel negyven évig ápolgattam locsolgattam. Úgy tíz esztendeje beteg is lett, elkezdett sárgulni. Akkor megkérdeztem egy kertészt, aki azt mondta, hogy vashiánya van a fenyőnek. Gondosan öntöztem a javasolt tápoldatos vízzel, és szerencsére rendbejött. Sőt, olyen hatalmasra terebélyesedett, hogy már kinőtte a helyét is. Mivel már a járdát is megkezdte, muszáj volt valami megoldást találnunk. Sajnáltam volna, ha a komposztálóba kerül, így az interneten keresgéltem, hogy mit is tehetnénk. Tavasszal olvastam, hogy mások is ajánlottak már fel fenyőfát az ország karácsonyfájának, és felhívtam az Országgyűlési Hivatalt. A hölgy elmondta, hogy mi a teendőm: küldjek fényképet, méreteket, és majd meglátják, hogy erre esik-e a választás. Nemrég pedig jött egy fiatalember is a fenyőfát fotózni. Kicsit aggódtam is, mert azt modta, még vagy öt helyre megy. Szerencsére a mi fenyőfánkat választották, így két hete hatalmas darukkal érkeztek a katasztrófavédők. Azt mondták, az a főpróba. Méricskéltek, hogy milyen széles az utca, mekkora a fenyő, hogyan tudják majd elvinni. Tegnap pedig ki is vágták, és már az országház előtt áll. Büszke vagyok, jó érzés volt a tévében látni, hogy milyen szép helyre került – mesélt a körülbelül 20 méter magas ezüstfenyő sorsáról a likeBalaton-nak Rábané Trombitás Irma.

A Google Street View segítségével megmutatjuk, hogyan festett eredeti helyén a fenyő:

A karácsonyfa adventtől vízkereszt napjáig díszíti a teret.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva