A férfi, aki vásárra vitte a bőrét – filmvetítés
Helyszín Veszprém, Táborállás park 1
Időpont

24 film, 2 Oscar-jelölés, 32 César-jelölés, 17 város, számos kiegészítő program

Március 1. és 31. között 16 városban – Balatonfüreden, Debrecenben, Győrött, Jászberényben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Ózdon, Pannonhalmán, Pécsett, Sopronban, Szegeden, Székesfehérvárott, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben mutatnak be egy szűkebb válogatást a 14. Frankofón Filmnapok programjából.

Jön az Oscar-jelölt Robotálmok és az Oscar- és César- jelölt Négy nővér

A közönség találkozhat a Cannes-ban debütált Salem, és a Liv S. szerelmei rendezőjével, a 9 César-díjra jelölt Az arcuk mindig előttem lesz című társadalmi dráma kapcsán pedig beszélgetés lesz a helyreállító igazságszolgáltatásról.

Március 1. és 31. között 16 vidéki városban mutatnak be egy szűkebb válogatást a 14. Frankofón Filmnapok programjából.

Részlet az A négy nővér című filmből
Fotó: Frankofón Filmnapok

Oscar- és César-jelölt filmekkel közeleg a 14. Frankofón Filmnapok

Catherine Deneuve, Léa Seydoux, Virginie Efira, Romain Duris, Vincent Cassel, Guillaume Canet – lesznek láthatóak a Francia Intézet szervezésében február 28. és március 10. között Budapesten a 14. Frankofón Filmnapokon.

A hat César-díjra jelölt A három testőr: Milady a Dumas-regény legújabb filmes feldolgozása, melyben olyan nagyszerű színészeket láthat a közönség, mint Romain Duris, Vincent Cassel, Eva Green és François Civil.

Részlet az A három testőr: Milady filmből
Fotó: Frankofón Filmnapok

Műsorra tűzik a kilenc César-díjra jelölt Az arcuk mindig előttem lesz című megrázó filmet is. A helyreállító igazságszolgáltatás rendszere szakértők közreműködésével igyekszik párbeszédbe vonni elkövetőket és áldozatokat. De ahhoz, hogy ez működjön, mindkét félnek akarnia kell. A fővárosi vetítést beszélgetés követi Benjamin Sayous, a helyreállító igazságszolgáltatással foglalkozó francia intézet igazgatója, Fellegi Borbála, a Foresee Research Group ügyvezető igazgatója és A. Barabás Tünde, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója részvételével, akik számba veszik a két országban e területen tett intézkedéseit és megvizsgálják a börtönbüntetésen kívüli büntetések sikerét és jelentőségét. A beszélgetés moderátora Kádár András jogász, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

Részlet az Az arcuk mindig előttem lesz című filmből
Fotó: Frankofón Filmnapok

A Salem című film hipnotikus erővel ragadja magával a nézőt

Vetítik majd a tavaly Cannes-ban az Un certain regard szekcióban debütált Salem című filmet. A hipnotikus erejű, lírai alkotás egy fekete fiú és egy roma lány szerelmét ábrázolja. De Marseille legvadabb környékén a két rivális banda között a háború nem azért tör ki, mert a lány teherbe esik, hanem egy gyilkosság miatt, amelynek a fiú szemtanúja. A vetítés után a közönség találkozhat a film rendezőjével, Jean-Bernard Marlinnel.

A Liv S. szerelmei című svájci romantikus film a 38 éves Livről szól, aki felidézi magában a régi kapcsolatait, amelyekben valami valahogy mindig félrement. Kedves, álmodozó hősnőnknek ideje szembenézni a démonaival, és elfogadni, hogy az élet egy hatalmas érzelmi hullámvasút. A budapesti vetítés után közönségtalálkozó lesz a rendezővel, Anna Luif-fel.

Részlet a Salem című filmből
Fotó: Frankofón Filmnapok

A programban szerepel a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon debütált a Mutánsok című film

A 14. Frankofón Filmnapok 24 alkotást hoz eredeti nyelven, magyar felirattal. A programban szerepel a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon debütált a Mutánsok című fantasztikus film Romain Duris-szel a főszerepben, melyet nemrégiben tizenkét César-díjra jelöltek. Szintén Cannes-ban, versenyprogramban volt a világpremiere az immár César-díjra jelölt Sav című francia katasztrófafilmnek. Két César-jelölést kapott a Yannick című abszurd bűnügyi vígjáték. A színpadon egy olcsó komédiát játszanak. Egy öntudatos néző félbeszakítja az előadást.

Részlet a Mutánsok című filmből
Fotó: Frankofón Filmnapok

Jacques Chirac köztársasági elnök feleségét Catherine Deneuve alakítja

Szintén kapott jelölést a Bernadette – A főnökasszony, mely sok humorral bizonyítja, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy nő.

Részlet a Bernadette: a főnökasszony filmből
Fotó: Frankofón Filmnapok

Az Annecy Nemzetközi Animációs Fesztiválon díjazott és immár Oscar-jelölt Robotálmok vicces, ugyanakkor szívhez szóló családi film egy kutya és egy robot különös barátságáról. Végül a filmnapok egyik legütősebb darabja a tavaly Cannes-ban négy díjat és immár Oscar- és César- jelölt is kapott a Négy nővér című tunéziai-francia dokumentumfilm.

Nehéz történet ez reményről, lázadásról, hagyományról, erőszakról, testvéri szeretetről és magáról a tunéziai társadalomról.

 

 

Nyitókép: illusztráció/Freepik

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva