A víz az úr – Víziközmű Múzeum látogatással
Helyszín Veszprém, Kittenberger Kálmán utca 5-6
Időpont

A veszprémi tematikus sétán a város vizes látnivalóit keressük fel. Szemügyre vesszük a Triász tengeri élőlényeit a nemrég átadott “halalagútban”, ahol Zsoldos Márton grafikus plasztikus ábrázolásában elevenednek meg az egykori Tethys-óceán sekély tengerében fickándozó őshalak, -kagylók, -csigák és pörgekarúak.

A tematikus időutazás különleges attrakciójaként bejárjuk a Veszprém vizes múltját és tárgyi emlékeit bemutató Víziközmű Múzeumot, melynek gépházából indult útjára 125 éve a város vezetékes vízellátása. A Sintér-domb és a környező vízgyűjtőterület felszín alatti vizeit összegyűjtő volt gépházban megemlékezünk Veszprém első, Tumler-féle dugattyús vízemelő szerkezetéről (1767) és a Bolgár Mihály által hosszasan szorgalmazott, 1896-ban átadott vízvezetékrendszerről. A volt trafóházban pedig bemutatják nekünk, hogy a város milyen egyéb felszíni és felszín alatti vízkészletekkel büszkélkedhet.

A múzeum udvarán kifejezetten szabad megpiszkálni és megtapogatni a közel százéves öntöttvas berendezéseket. A sétát a Benedek-hegyen folytatják, ahol elénk tárul a városképet sédületesen formáló, egykor 15 veszprémi malmot meghajtó patak emblematikus szakasza. Zárásként a vizes emlékek és jelképek sorát felvonultató Jókai (egykori Hosszú) utcán sétálunk végig és idézzük fel Veszprém eddigi történetének nagy árvizeit és vízhiányos időszakait.

Találkozási hely: Vízvezetéki Gépház Víziközmű Múzeum bejárata (Veszprém, Kittenberger Kálmán utca 5-6.)

Útvonal: “Halalagút” – Víziközmű Múzeum – Frick malom – Patak tér – Benedek-hegy – Jókai utca – Ranolder tér

Séta hossza: 2,5 km

Séta időtartama: 2,5 óra

Séta nehézségi foka: könnyű (szintemelkedés: 35m)

Javasolt öltözet: időjárásnak megfelelő

Parkolás: ingyenes parkolóhelyek a Víziközmű Múzeum előtt vagy hétvégén ingyenes parkoló a Ranolder téren (a séta végpontján)

 

Nyitókép: veszpreminfo.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva