A víz az úr – Víziközmű Múzeum látogatással – Túrajó programok
Helyszín Veszprém, Kittenberger Kálmán utca 5-6
Időpont
Tematikus séták, rendezvények, Veszprém és a Bakony-Balaton régió) érdekes, rejtélyes, titkos helyein. A fantáziánkat megmozgató helyek, korok és személyek titeket is lázba hoznak!
A veszprémi tematikus sétán a város vizes látnivalóit keresheted fel.
Szemügyre veheted a Triász tengeri élőlényeit a nemrég átadott “halalagútban”, ahol Zsoldos Márton grafikus plasztikus ábrázolásában elevenednek meg az egykori Tethys-óceán sekély tengerében fickándozó őshalak, -kagylók, -csigák és pörgekarúak.
A tematikus időutazás különleges attrakciójaként bejárjhatod a Veszprém vizes múltját és tárgyi emlékeit bemutató Víziközmű Múzeumot, melynek gépházából indult útjára 125 éve a város vezetékes vízellátása. A Sintér-domb és a környező vízgyűjtőterület felszín alatti vizeit összegyűjtő volt gépházban a sétán megemlékeznek Veszprém első, Tumler-féle dugattyús vízemelő szerkezetéről (1767) és a Bolgár Mihály által hosszasan szorgalmazott, 1896-ban átadott vízvezetékrendszerről.
A volt trafóházban pedig bemutatják, hogy Veszprém milyen egyéb felszíni és felszín alatti vízkészletekkel büszkélkedhet.
A múzeum udvarán kifejezetten SZABAD megpiszkálni és megtapogatni a közel százéves öntöttvas berendezéseket. A séta a Benedek-hegyen folytatódik, ahol a résztvevők elén tárul a városképet SÉDületesen formáló, egykor 15 veszprémi malmot meghajtó patak emblematikus szakasza.
Zárásként a vizes emlékek és jelképek sorát felvonultató Jókai (egykori Hosszú) utcán sétálhatsz végig, felidézve Veszprém eddigi történetének nagy árvizeit és vízhiányos időszakait.

Fotó: Túrajó

Találkozási hely: Vízvezetéki Gépház Víziközmű Múzeum bejárata (Veszprém, Kittenberger Kálmán utca 5-6.)
Útvonal: “Halalagút” – Víziközmű Múzeum – Frick malom – Patak tér – Benedek-hegy – Jókai utca – Ranolder tér
Séta hossza: 2,5 km
Séta időtartama: 2,5 óra
Séta nehézségi foka: könnyű (szintemelkedés: 35m)
Javasolt öltözet: időjárásnak megfelelő
Parkolás: ingyenes parkolóhelyek a Víziközmű Múzeum előtt vagy hétvégén ingyenes parkoló a Ranolder téren (a séta végpontján)
Részvételi díj: 2900,-Ft, gyermeknek 6 éves korig ingyenes, 7-14 éveseknek 2000,-Ft, a helyszínen készpénzben vagy kártyával fizetendő.
Túrajó sétautalvánnyal (2900,-Ft) rendelkezők az utalvány beszámítását az info@turajo.hu címre írt üzenetben igényelhetik!
Balaton Best kártyával rendelkezők a 25% kedvezményt az info@turajo.hu címre írt üzenetben igényelhetik!
A séta útvonalán kisgyermekek hordozására a babakocsi helyett inkább a kendőt javasoljuk!
A séta kutyabarát:)
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a sétán mindenki a saját felelősségére vesz részt! A sétaszervező a séta alatt bekövetkezett balesetekért felelősséget nem vállal!
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva