Auer Fesztivál 2022
Helyszín Veszprém,
Időpont
A veszprémi komolyzenei minden évben megrendezik Auer Lipót emlékére. Több helyszínen koncertek és estek várják az érdeklődőket.

2022. augusztus 2. kedd

HANGVILLA, VESZPRÉM 20:00
SERGEJ KRYLOV és a MENDELSSOHN KAMARAZENEKAR hangversenye

 

 

Előadják:
SERGEJ KRYLOV hegedűművész
MENDELSSOHN KAMARAZENEKAR
Művészeti vezető: KOVÁTS PÉTER

Műsor:
MOZART: Figaro házassága – nyitány
CSAJKOVSZKIJ: Hegedűverseny
KODÁLY: Galántai táncok

Az idei veszprémi Auer fesztivál nyitókoncertjének szólistája, Sergej Krylov, – Rosztropovics szerint „a világ legjobb öt hegedűművészének egyike” – Csajkovszkij Hegedűversenyével lép színpadra Auer szülővárosában.
Azzal a versenyművel, melyet szerzője eredetileg Auernek szánt, neki is dedikálta, s melyet – némi átdolgozás után – élete végéig rendszeresen játszott.

Most egy olyan hegedűstől hallgathatjuk meg e művet Veszprémben, aki maga is az Auer alapította hegedűiskola neveltje, s aki rendkívül szuggesztív, magával ragadó előadásmódjával az egész világon sikerre viszi e darabot koncertről koncertre.

Sergej Krylov több rangos hegedűverseny győztese, félelmetes technikáját lenyűgöző módon állítja a zene szolgálatába. A világ legjelentősebb zenekaraival (London Symphony, Staatskapelle Dresden, Royal Philharmonic, stb.) legkiválóbb karmestereivel (Dutoit, Petrenko, Pletnev, Ashkenazi, stb.) lép fel rendszeresen, partnerei között találjuk Mischa Maiskyt, Nicolai Luganskyt, Yuri Bashmetet és sok más élvonalbeli művészt, repertoárján a legújabb, kortárs művek közül is nagyon sok szerepel.

 

2022. augusztus 3. szerda

HANGVILLA, VESZPRÉM 17:30
A GÁRDONYI KAMARAZENEKAR KONCERTJE

 

 

Művészeti vezető: DEMEL ESZTER

Műsor:
RAMEAU: Táncszvit
DVORAK: Á-dúr keringő
BARTÓK: Gyermekeknek
MASCAGNI: Intermezzo
ROSSINI: Tell Vilmos – Nyitány
SEARLE: Blues Tango

 

A veszprémi Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeiből áll. Demel Eszter karnagy irányítása alatt az egyik legismertebb hazai ifjúsági együttessé vált. Érett zenei előadásmódjukkal, hangzásvilágukkal rendszeresen kivívják a közönség elismerését. A Gizella- és Megyei Prima Díjas együttes többször nyert az Országos Zenekari Versenyen 1. helyezést, megkapta a Legjobb Bartók interpretáció különdíjat, Belgiumban a European Youth Music Festival for Young People nemzetközi versenyen I. díj CUM LAUDE minősítéssel végzett. Pozsonyban a Szlovák Rádióban megrendezett nemzetközi versenyen 1. helyezést és Arany-minősítést kaptak. Felléptek Budapesten a MÜPA Üvegtermében, a Várkert Bazárban, Amszterdamban, Prágában, Belgium, Dánia, Hollandia, Franciaország és Luxemburg több városában. Rendszeresen képviselik az ifjúsági korosztályt az Auer Fesztiválon és a Klassz a pARTon sorozatban. Idén májusban a VEB 2023 képviseletében 4 koncertet adtak a luxemburgi Remix’22 European Youth Music Festivalon. Karnagyuk, Demel Eszter 2020-ban elnyerte a MOL Mester M díjat, valamint a Magyar Művészetoktatásért Plakettet.

 

MEGYEHÁZA – SZENT ISTVÁN TEREM, VESZPRÉM 20:00
Az AUER TRIÓ hangversenye

 

Az AUER TRIÓ tagjai:
FÜLEI BALÁZS zongoraművész
KOVÁTS PÉTER hegedűművész
VARGA ISTVÁN gordonkaművész

HAYDN: C-dúr trió Hob XV:27
BEETHOVEN: c-moll trió No. 3, op. 1 No. 3
szünet
BRAHMS: H-dúr trió No. 1, op. 8

 

Az Auer trió három művésze szólistaként, kamarazenészként is rendszeres közreműködője a hazai és külföldi koncertéletnek, mindhárman tanítanak a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián, mindemellett közösen jegyzik az évente megrendezett nemzetközi Echo Nyári Akadémiát. Az együttes 2016 nyarán alakult a veszprémi Auer Fesztiválon, így a névválasztás is adta magát, annál is inkább, mert a világot a hegedűjével meghódító Auer Lipót kamarazenészként is legendás volt. Az Auer Trió repertoáron tartja az irodalom meghatározó darabjait, Haydn, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Brahms, Dvořák remekműveit, de bemutatnak ritkábban hallható opuszokat is. 2019-ben jelent meg első, „Triography” című lemezük, amelyet a kritika így méltatott: „…Haydnt tudják játszani olyan hozzáállással, mintha régizenészek, Beethovent, mintha csak szerény, de odaadó kamaraművészek, Mendelssohnt mintha szólisták volnának.” Azóta újabb CD-felvételeik is napvilágot láttak, Csajkovszkij, Schubert és Liszt trióit játszották lemezre. A hazai koncertélet rendeszeres meghívottjai, de felléptek már többek között Rómában, Varsóban, Stockholmban is.

 

2022. augusztus 4. csütörtök

ZSIDÓ KIVÁLÓSÁGOK HÁZA, Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 32., 18:00
A KOROSSY KVARTETT hangversenye

 

A KOROSSY KVARTETT tagjai:
KOROSSY-KHAYLL CSONGOR – hegedű
TÓTH KRISTÓF – hegedű
OSZTROSITS ÉVA – brácsa
DEVICH GERGELY – gordonka

PUCCINI: Krizantémok
KURTÁG: Officium breve
MOZART: C-dúr „Disszonanciák” vonósnégyes K 465

Az Auer fesztivál a kezdetektől fogva fontos feladatának tekinti, hogy a tehetséges fiatalokat segítse pályájukon. Az első évtől kezdve szervezünk mesterkurzusokat, ahol a legkiválóbb professzorok, világjáró művészek foglalkoznak velük, átadják a koncertdobogón évtizedek alatt szerzett tapasztalatukat. A Magyarországon megrendezett országos és nemzetközi versenyeken sikereket elért fiataloknak pedig különdíjként felajánlott bemutatkozási lehetőséget is biztosítunk.

Ennek a programnak a keretében a mai hangversenyen a Zeneakadémián 2019-ben megrendezett Weiner Leó Országos Kamarazenei Verseny 1. helyezettje, a Korossy Kvartett lép fel, immár visszatérő vendégként.

A Korossy kvartett tagjai 2018-ban kezdték meg a közös munkát, Kováts Péter – a Mendelssohn Kamarazenekar vezetője, az Auer fesztivál igazgatója – mentorálásában. Az elmúlt évek során részt vettek többek között a European Chamber Music Academy (ECMA) és az IMS Prussia Cove budapesti mesterkurzusán, továbbá számos elismert, rangos művész segíti őket a munkájukban, mint Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Johannes Meissl, Patrick Jüdt, Gulyás Márta vagy Pauk György.

Ez a hangverseny a fesztivál új, külső helyszínén, BALATONFÜREDEN, a ZSIDÓ KIVÁLÓSÁGOK HÁZÁBAN (Bajcsy-Zsilinszky E. u. 32.) lesz.

 

 

MEGYEHÁZA – SZENT ISTVÁN TEREM, VESZPRÉM 20:00
JONIAN ILIAS KADESHA és a MENDELSSOHN KAMARAZENEKAR hangversenye

 

Előadják:
JONIAN ILIAS KADESHA hegedűművész
MENDELSSOHN KAMARAZENEKAR
Művészeti vezető: KOVÁTS PÉTER

Műsor:
SKALKOTTAS: Görög táncok
ENESCU: 1. román rapszódia
BARTÓK: 1. rapszódia

 

„Nem elég őt óriási tehetségnek tartani; a valódi géniusz van jelen ebben a fiatalemberben!” – méltatja Jonian Ilias Kadeshát a Süddeutsche Zeitung kritikusa.

Szülei albánok, de Görögországban született és ott is nőtt fel, otthon albánként, az iskolában görögként. Már kiskorától fogva nagy hatást gyakorolt rá a zene, és különösen a népzene, amit Görögországban nagyon komolyan vesznek. A gyerekeket korán megtanítják a népi táncokra, népdalokra, a népzene szeretetére. Ez a taníttatás aztán mélyen befolyásolta az ő zenei egyéniségének, egyedi előadói stílusának kifejlődését is.

Különösen vonzódik a történelem iránt, a zenetörténeti adatok, összefüggések kutatása rendkívül fontos számára. Úgy tartja, hogy ha valaki nem ismeri saját népének, országának a zenei hagyományait, és az elmúlt korok történéseit és azok hatását a mai, kortárs zenére, az nem fog tudni jó döntéseket hozni az új művek megtanulása során. Jonian Ilias Kadesha egy csodálatos hangú olasz mesterhangszeren, egy Giovanni Battista Guadagnini által 1749-ben készített hegedűn játszik.

2022. augusztus 5. péntek

Hangvilla, VESZPRÉM 20.00
MISCHA MAISKY és a MENDELSSOHN KAMARAZENEKAR hangversenye

 

Előadják:
MISCHA MAISKY GORDONKAMŰVÉSZ
MENDELSSOHN KAMARAZENEKAR
Művészeti vezető: KOVÁTS PÉTER

Műsor:
HAYDN: g-moll „A tyúk” szimfónia
RESPIGHI: A madarak – szvit
BLOCH: Ima
CSAJKOVSZKIJ: Rokokó variációk

 

„Játéka a költészetet és a tökéletes finomságot egyesíti óriási temperamentummal és brilliáns technikával.” – nyilatkozta Mischa Maiskyról egykori tanára, Misztyiszlav Rosztropovics.

2015-ben az Auer fesztivál indításakor első vendégeink között köszönthettük Mischa Maiskyt, aki többek között Haydn C-dúr gordonkaversenyét játszotta a Mendelssohn Kamarazenekar élén, fantasztikus sikert aratva a fesztiválközönség előtt. Már akkor megígérte, hogy visszatér hozzánk, s az idei fesztiválon ez valóra is válik! Mischa Maisky az a csellista, akinek csellóhangjáért, expresszív előadásmódjáért mindenütt rajong a közönség, a csellista, akinek útja a csodagyerek léttől a világhírig a szovjet börtönön keresztül vezetett, amelyről így ír: „Valahol hálás vagyok a sorsnak, és hát a szovjet hatóságoknak is ezért az „élményért”. Bár soha nem kaphattam diplomát a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban emiatt, mégis egy sokkal teljesebb „taníttatásban” részesültem, s ez aztán hatással volt fejlődésemre, egyéniségemre és zenei személyiségemre.”

 

2022. augusztus 6. szombat

Hangvilla, VESZPRÉM 20.00
ROBY LAKATOS és a MENDELSSOHN KAMARAZENEKAR hangversenye

 

Előadják:
ROBY LAKATOS hegedűművész
MENDELSSOHN KAMARAZENEKAR
Művészeti vezető: KOVÁTS PÉTER

Roby Lakatos „egy igazi világsztár, aki a cigányzenétől a jazz, swing, és klasszikus műfajokon keresztül mindenben kipróbálta már tehetségét… Egy igazi unikum ami egyedi stílust és karaktert jelent. Rendkívüli, ahogy egy általunk megszokott, és a mi kultúránkban triviálisnak számító műfajt ilyen szintekre emeli, ráadásul annyira, hogy a Carnegie Hallban, a Sydney Operában és számtalan egyéb világszínpadon előadva is megtalálja a helyét. Ezekre a helyszínekre, és azok közönsége elé úgy csempészi be a magyar – cigány zenei kultúrát, hogy közben az maivá és modernné válik azzal együtt, hogy az eredeti változatai is mind a mai napig élők.” Roby Lakatos mindig tud valami újat, és ez már így van azóta, mióta megalapította saját zenekarát. Két hang után fel lehet ismerni, hogy ő játszik, hihetetetlen biztonsággal mozog a legszélesebb zenei palettán, s teszi mindezt őrületes technikával és biztos ízléssel. Yehudi Menuhin és Stéphane Grapelli mentoráltja, az „ördög hegedűsének” nevezik, klasszikus virtuózként, jazz improvizatőrként, zeneszerzőként, illetve a 19. századból itt ragadt emberként is aposztrofálják, s ő tulajdonképpen mindez egyszerre. A Mendelssohn Kamarazenekar visszatérő vendége.

2022. augusztus 7. vasárnap

Hangvilla, VESZPRÉM 10:30
„A kis piros hegedű”
Gyermekkoncert Simon Izabellával

 

Közreműködik:
Simon Izabella zongoraművész, szerkesztő és műsorvezető
Mondok Yvett énekművész
Narrátor: Mesterházi Gabriella
Meseillusztrátor: Kőszeghy Csilla

„Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének”
(Kodály Zoltán)

Simon Izabella évek óta nagysikerű gyermekkoncertjei ennek a mottónak a jegyében születtek. Az Auer Fesztiválra is olyan különleges programmal érkezik, mely a zene, a képzőművészet és a mese csodálatos birodalmába kalauzolja a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Haydn, Debussy, Farkas Ferenc művei mellett megszólal a címadó darab „A kis piros hegedű” és a nagy gonosz cselló története is, mely a jól ismert Grimm mese, A piroska és a farkas nyomán készült zenei nyelvre átírt zenés-mese. Az Oscar díjas Anne Dudley dallamaihoz a humoros, hangszerek ,,életéről” szóló szöveget Steven Isserlis, a nagyszerű angol gordonkaművész írta. Az előadás alatt a gyerekek részesei lehetnek egy meseillusztráció születésének is.

A kb. 60 perc időtartamú koncert 6 éves kortól ajánlott.

 

Hangvilla, VESZPRÉM 20.00
SÖRGYÁRI ESTÉK
A BAROKKSOLISTENE KONCERTJE

 

Az együttes tagjai:
BJARTE EIKE – hegedű, ének
FREDRIK BOCK – gitár, charango, ének
PER BUHRE – brácsa, ének
TOM GUTHRIE – hegedű, ének
JOHANNES LUNDBERG – nagybőgő, ének
HELGE ANDREAS NORBAKKEN – ütő, ének
STEVEN PLAYER – tánc, gitár, ének
HANS KNUT SVEEN – harmónium, csembaló, ének
MILOS VALENT – hegedű, brácsa, ének

Művészeti vezető: BJARTE EIKE

Milyen zene szólt a barokk kor sörözőiben? Milyen zenékre mulattak, milyen zenékre táncoltak? És hogyan játszhatták ezeket a zenéket, hogyan hangzott az általunk már csak kottapapírról megismerhető zenei anyag? A Bjarte Eike norvég hegedűművész által alapított és vezetett Barokksolistene nem csak keresi, de meg is találja a válaszokat minderre. Az irodalom, a tánc, és a zene különleges módon találkozik fantasztikus hangulatú, élettel, humorral teli előadásaikban. A kor zeneirodalmának, játéktechnikájának alapos ismerete jogosítja fel a Barokksolistene tagjait arra, hogy bátran el is térjenek a hagyományos koncertmodelltől, s a színházi világ struktúrájából is merítsenek ihletet. Koncertjeiken fontosnak tartják az előadók és a közönség közötti élő kapcsolatot, s a barokk művek mellett a népzene, és az improvizáció is alapvető elemei az együttes repertoárjának. A „Zenék a sörözőből” című műsoruk a 17. századi angol kocsmák életébe nyújt betekintést. Purcell nyitányaitól kezdve angol tengerészdalokon át a skandináv népdalokig kalauzol minket a Barokksolistene, és nem csak zenében, de hangulatban is ott érezhetjük magunkat a recsegős padlójú kocsmák vidám sörözős estéin.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva