Betlehemnek szép határán: A téli ünnepkör – kiállítás
Helyszín Marcali, Múzeum köz
Időpont

A néprajzi kiállítás célja, hogy bemutassa a Marcali környéki téli népszokásokat, és egyúttal ráirányítsa a figyelmet a hagyományok közösségi erejére, megőrzésük fontosságára.

A Marcali Múzeum a magyar nyelvterület egyik legnagyobb bábtáncoltató betlehemes vidékén helyezkedik el, ahol ez a hagyomány ma is elevenen él, s amelynek működtetésében a felnőtt lakosság is aktívan szerepet vállal.

A kiállítás fókuszába a nagyméretű és igazán fajsúlyos bábtáncoltató betlehemeket, valamint az azokról készült műtárgymásolatokat állították. A kiállításban elhelyezett régi és új tárgyak egyidejű bemutatásával kiváló összehasonlítási, értelmezési lehetőséget nyújtanak látogatóiknak e műtárgyak történetiségéről, használatuk funkcionális és esztétikai kérdéseiről. Ezeket segítendő archív film- és fényképfelvételekkel gazdagították tárlatukat. A kiállítás központi témáját a bábtáncoltató betlehemezés szokása jelenti, azonban megjelennek a tárlatban Marcali és környéke téli ünnepkörhöz fűződő további népszokásai is. Így a Luca-napi kotyulás, a szentcsaládjárás, a regölés, az „aprószentekelés”, a háromkirályjárás.

 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva