Csendnapok: a figyelem művészete - e héten a mindfulness kerül középpontba
Helyszín Veszprém, Vár utca 29
Időpont
December 9-ig különleges programok, a Csendnapok várják az elmélyülni vágyókat és a tudomány, művészet iránt érdeklőket.

A csend manapság luxus. Ha nem beszélünk valakivel, ha nem hallgatunk zenét, nem nézünk tévét, akkor is búg, berreg, serceg valami körülöttünk.
Az a fajta elmélyülő, önmagunkra figyelő belső csend, amely nélkülözhetetlen lelki egyensúlyunk, nyugalmunk megőrzéséhez, még nagyobb luxus.

Helyszín: Dubniczay-palota – Veszprém, Vár utca 29.
(A külső programok helyszíneit az eseménynél jelöljük.)

Október 20., szerda 17 óra
CSENDSÉTA A VÁR KÖRÜL
Bármilyen furcsa, a csend megtapasztalásához még csend sem kell. Egy autó berregése, kergetőző gyerekek nevetése, madárfütty, szélsuhogás között is rátalálhatunk a csendre, ha figyelünk. Ezt tehetik a résztvevők a Vár alatti séta során. Utána közös meditáció a Dubniczay-palotában.
Vezetőnk: Kálazi Ági reikimester
Gyülekező: a Dubniczay-palota előtt

Október 28., csütörtök 17 óra
JELEN LENNI − A FIGYELEM MŰVÉSZETE
Az évezredes hagyományok és a mai modern tudomány bizonyítékai megegyeznek abban, hogy elménk és figyelmünk használatának módja a legjelentősebb tényező életminőségünk szempontjából. Beszélgessünk róla, tapasztaljuk meg, építsük be mindennapjainkba!
Előadó: Tóth Miklós mindfulnessoktató

November 6., szombat 15 óra
CSENDKÓSTOLÓ AZ ÖSKÜI KEREKTEMPLOMBAN
Megyesi Ferenc érseki szertartó, plébános bemutatja a plébániatemplomot, a kerektemplomot, elmondja, számára mit jelent a csend. A találkozó végén Nagy Csaba lantművész ad koncertet.
Indulás különjáratú autóbusszal 15 órakor a Köd utcai parkolóból, hazaindulás kb. 17 órakor.
Részvételi díj felnőtteknek 1.200 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 1.000 Ft.
A program regisztrációhoz és a részvételi díj előzetes befizetéséhez kötött. A díj befizethető a Dubniczay-palota jegypénztárában keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között.

November 10., szerda 17 óra
CSENDKIÁLLÍTÁS ÉS TEASZERTARTÁS
Válogatás a városi önkormányzat tulajdonában lévő képzőművészeti alkotásokból. A kiállítást megnyitja Herth Viktória, a kiállítás kurátora.
A megnyitó után a teafogyasztás művészetét tanulhatjuk meg Hortobágyi Ágitól, a Nagyi Kertje Teaház és Fogadó tulajdonosától.

November 19 – 20., péntek, szombat
KÉT DÉLUTÁN MÁRAI SÁNDORRAL
Az író műveiből készült filmek vetítése
A gyertyák csonkig égnek – péntek 16:00
Eszter hagyatéka – péntek 18:00
A titkos szám – szombat 15:00
Kaland – szombat 17:00

Szombaton a filmek rendezője, Sipos József is jelen lesz, akivel Kilián László beszélget.

November 25., csütörtök 17 óra
A BIBLIA ÚTJA A KÉPZŐMŰVÉSZETBEN
Reisinger János előadása
Mi történt a katakombafestményektől Ravenna mozaikjain át Giotto fellépéséig, majd a nyugati művészet bibliai tárgyú festészetéig, különös tekintettel Leonardo, Michelangelo és Rembrandt művészetére.

November 27., szombat 14 óra
ÁRAMLÁS – MŰVÉSZETTERÁPIÁS FOGLALKOZÁS
„Elindultam egy úton. Arrafelé haladok, amerre szeretnék? Az én kezemben van az irányítás? Mi gátol, mi segít célom elérésében?” Ezekre a kérdésekre keressük a választ a Csendkiállítás művei között. A művészetterápiás foglalkozáson résztvevők saját alkotást készítenek, miközben jobban megismerhetik önmagukat és fejleszthetik kreativitásukat.
A foglalkozást vezeti: Bognár Tibor művészetterapeuta

November 30., kedd 17 óra
ELEKTROMÁGNESES KÖRNYEZETÜNK ÉS AZ EGÉSZSÉG
Hogyan változik az elektromágneses környezetünk? Az előadásból megismerjük a mobil kommunikáció fejlődését, a lehetséges, egészséggel összefüggő kérdéseket, az 5G kihívásait és betekintünk az „okos” jövőbe.
Előadó: dr. Thuróczy György PhD, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője

December 4., szombat 15 óra
ZENÉS BESZÉLGETÉS – BETEGSÉG MIATT ELMARAD
Hegyeshalmi László képzőművésszel, a Művészetek Háza Veszprém munkatársával és Fazekas Gergely zenetörténésszel, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docensével Herth Viktória beszélget.

December 9., csütörtök 17 óra
MINDFULNESS A PANDÉMIA IDEJÉN
Az önmagunkkal való együttérzés bizonyítottan hatékony pszichológiai módszer, amely lehetővé teszi, hogy nemcsak mások felé, hanem önmagunk felé is pozitívan és empátiával közelítsünk, ezzel is csökkentve a stresszt. Fontos, hogy képesek legyünk jelen lenni és tudatosítani az adott helyzet, adott pillanat kihívásait vagy éppen békéjét. Álljunk meg, figyeljünk és fogadjuk el a valóságot!
Előadó: Prof. Perczel-Forintos Dóra, a SOTE Klinikai Pszichológia Tanszékének vezetője

A műsorváltozás jogát a szervezők fenntartják.

A rendezvények védettségi igazolvánnyal látogathatóak.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva